Tampere
23 May, Thursday
23° C

Proakatemian esseepankki

Missiona miksiKirjoittanut: Outi Kattelus - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Milloin sinulla on viimeksi mennyt kylmät väreet, kun jokin on vain niin huikeaa? Itselläni meni 1.10.2019 oikein kylmien väreiden sarja, kun olin kuuntelemassa Tradenomisemmassa Luneten Heli Kurjasta. Lunette on kestokuukautissuoja ja tarkemmin kuukautiskuppi. Se on valmistettu lääketieteellisestä silikonista ja sitä voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen toisin kuin siteitä ja tamponeita. Sen peseminen on myös huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin kestositeiden peseminen ja olenpa joskus nähnyt Stömsössä tehtävän kestokuukautissuojan myös pesusienestä leikkaamalla. Ei kiitos! Itse olen ollut Lunetten uskollinen käyttäjä jo 13 vuotta ja olenkin onnellinen, että löysin Lunetten jo sen ensimmäisten vuosien aikana. Siksi olikin niin mahtavaa olla Heliä kuuntelemassa, että valehtelisin jos väittäisin, ettei hänellä olisi ollut suurta vaikutusta elämääni.

Heli Kurjanen perusti Lunetten käytettyään ensin toisen merkin kuukautiskuppeja, mutta ei ollut niihin tyytyväinen. Miehensä kehotuksesta hän kehitteli Lunetten ja sen jälkeen onkin ollut menoa. Lunettea perustaessaan hän oli 25-vuotias, kahden pienen lapsen äiti, jonka tarkoituksena oli harrastuksenaan myydä kuukautiskuppeja ja samalla hoitaa lapsia kotona. Toisin kuitenkin kävi. Kahden kuukauden ajan Heli möi Lunettea toiminimellä, mutta sen jälkeen hän perusti osakeyhtiön ja lapset menivät päiväkotiin, sillä harrastuksesta tuli kokopäivätyö, ja kasvuvauhti päätä huimaava. Sillä tiellä hän on nytkin.

Miksi

Miksi Lunetten tarina on niin vaikuttava ja se on pystynyt leviämään ympäri maailmaa? Heidän miksi on niin selkeä, että sen kyseenalaistaminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta, vaikka sitä yrittäisi. Yrityksen tuote on kuukautiskuppi, mutta Lunetten missiona on tehdä muutakin. Kuukautiset ovat usein vielä tabu, asia, josta ei puhuta kuin äärimmäisessä hädässä. Joissain kulttuureissa naiset, joilla on kuukautiset, eristetään yhteisöstä kuukautisten ajaksi. Usein kuukautiset saattavat olla myös vitsailun tai pilkan aihe ja tämä on nähty myös mm. Yhdysvaltain nykyisen presidentin, Donald Trumpin toimesta. Lunetten ansiosta kuukautisista voidaan puhua avoimemmin meillä täällä Suomessa, mutta myös maailmalla. Lunette kampanjoi sen puolesta, että olisimme ylpeitä kuukautisistamme ja voimme puhua niistä. Helin mielestä terveyskasvatusta kuukautisiin liittyen tulisi parantaa Suomessa, mutta vieraillessaan Iso-Britanniassa hän ymmärsi, miten heikolla olalla nämä asiat muualla, kehittyneissäkin valtioissa ovat. Onneksi kuukautisista on alettu tekemään isoja artikkeleita todella nimekkäisiin lehtiin, kuten Vogueen ja asioita tuodaan myös sitä kautta esiin.

Sen lisäksi, että Lunette on tehnyt töitä muuttaakseen koko maailman asennetta, keskustelua ja kulttuuria heillä on myös tuote, joka toimii ja on täysin ajaton. Niin kauan kuin naisilla on kuukautisia, on tarvetta myös kuukautiskupille. Vaikka itse kuukautiskuppiin ei olekaan tullut suuren suuria muutoksia niin brändiä on uudistettu jo useamman kerran noin 15 vuotta kestäneen taipaleen aikana ja viimeisintä niistä ei ole vielä edes ehditty julkaisemaan.

Lunetten kuukautiskupillekin löytyy monta miksiä ja syyt kuultuaan kuukautiskupin käytöstä kieltäytyminen on mahdoton tehtävä. Käyttäessäsi Lunetteen muutamia kymppejä, olet tehnyt investoinnin, joka on maksanut itsensä takasin erittäin nopeasti ja kuukautiskupin käyttöikä on useamman vuoden, joten lompakko pullistelee hyvinkin nopeasti. Limakalvot eivät kuivu Lunettea käytettäessä. Kertakäyttösuojista tulee järjettömät määrät jätettä lyhyessäkin ajassa, mutta Lunettea käyttäessä pärjäät ainoastaan sillä. Lunette on mukava, laadukas, luotettava, helppo käyttää ja puhdistaa. Näiden miksien jälkeen on vain kysyttävä miksi ei ja silloin todistustaakka jätetään tuotteesta kieltäytyjälle. Yhden naisen miksi on muuttunut Lunette-tiimin miksiksi ja nyt koko maailma on lähdössä yhteiseen missioon Lunetten kanssa.

Miksi Proakatemialla

Miksi on tärkeä osa yrityksen toimintaa ja jopa ainoa syy, miksi yritys on olemassa. Juuri miksi varmaan tuokin omat haasteensa myös meidän yhteisöömme Proakatemialla. Tiimimme ovat rakennettu yksilöistä, joilla toivottavasti on selkeä miksi, jonka vuoksi he opiskelevat yrittäjyyttä ja tiimijohtamista. Olemme osittain samoilla, mutta samalla täysin erilaisilla intresseillä opiskelemassa tutkintoa, joka tarjoaa meille kaiken, mitä olemme valmiita vastaanottamaan. Kuinka moni tiimeistämme on onnistunut yhdistämään nämä yksilöinen miksit siten, että kaikilla on sama näkemys siitä, miksi tiimi on olemassa.

Oman tiimini miksi on ainakin vielä hukassa ja se varmasti kirkastuu taivallettuamme yhteistä matkaa entistä pidemmälle. Välillä saatamme ottaa yhdessä askeleita lähemmäs miksiä, toisena päivänä taas ihmettelemme, miksi meillä pitäisi sellaista edes olla. Itse näen miksin tärkeäksi, sillä se ohjaa yhteisen tekemisemme suuntaa, mutta myös motivoi meitä yksilöinä. Lunette löysi oman miksinsä aloittaen pienestä ja laajentuessaan isoksi. Proakatemialla miksiä haetaan suuresta pienempään ja pyritään löytämään focus, joka on pieni ja kirkas. Sen jälkeen sitä voi jälleen laajentaa, mikäli tarpeen, kuten Lunette on tehnyt. Nyt olisikin kohdistaa katseet yhteen pisteeseen. Nyt se on kuitenkin vielä niin pieni, että sen näkeminen on mahdotonta. Mikä on sellainen miksi, että kylmät väreet nousevat sinun ihollesi?

Aihetunnisteet:
Kommentoi