Tampere
22 May, Wednesday
14° C

Proakatemian esseepankki

Merkittävä merkityksellisyysKirjoittanut: Lassi Seppä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Merkityksellisyys kiinnostaa - miten (organisaationa) vastaamme
Jaakko Sahimaa
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Julkaistu myös: https://onseseppa.blogspot.com/2020/11/merkittava-merkityksellisyys.html

 

Puhuimme Promisian pajassa merkityksellisyydestä ja sen johtamisesta. Luimme jo pajassa muutaman artikkelin aiheeseen liittyen, mutta halusin syventää tietämystäni vielä sillä kolmannella artikkelilla, joka vielä itse pajassa jäi lukematta. Jaakko Sahimaan Bonfirelle kirjoittama blogiteksti Merkityksellisyys kiinnostaa – miten (organisaationa) vastaamme antoi itselle jälleen uuden näkökulman lähestyä merkityksellisyyttä. Aiemmin lähestyin aihetta täysin subjektiivisesta näkökulmasta pohtien, että minulle merkityksellisyyttä on se, kun saan tehdä työkseni sellaisia asioita, joista nautin. Merkityksellisyydentunnettani kasvattavat myös ympärilläni työskentelevät ihmiset sekä työn tarkoituksenmukaisuus. Täysin tavoitteettomissa töissä en viihdy, sillä en koe niitä ollenkaan merkityksellisiksi. Jos koen, että tekemäni homman voisi joko jättää tekemättä tai sen voisi hoitaa esimerkiksi kone, suorittamisesta tulee todella raskasta.

Sahimaa erotteleekin blogitekstissään työntekijät juuri kahteen ryhmään: niihin, joita tarkoitus, purpose ajaa eteenpäin. Toisaalta hän mainitsee myös ne ihmiset, joille työ on vain työtä. Yrityksen missio ja visio vaikuttavat omaan motivoitumiseeni siten, että samankaltaisista arvoista elävä yritys herättää itsessäni paljon isomman merkityksentunteen kuin yritys, joka vaalii täysin eri asioita kuin minä henkilökohtaisella tasolla. Lisäksi työntekijäkokemukset ovat itselleni tärkeitä. Koen merkityksellisyyttä tilanteissa, joissa voin vuorovaikutustilanteissa huomata antaneeni työkaverilleni jotain hänen tarvitsemaansa – konkreettisen työtä edistävän vinkin tai ihan vain tsemppausta. Myös itse saadessani näitä työkavereiltani koen, että minä olen arvostettu työyhteisön jäsen ja siinä mielessä merkityksellinen.

Promisian taival ja samalla oma AMK-opiskeluni Proakatemialla on tulossa päätökseensä. Matkan varrelle on mahtunut paljon hyviä kuin myös huonoja hetkiä. Olen käynyt läpi liki jokaisen tunteen ja kohdistanut ne milloin itseeni ja milloin kuhunkin tiimikaveriini. Lopputuloksena, kuten pajassamme totesinkin, olen erittäin iloinen siitä millainen keskustelija minusta on kaiken koetun jälkeen tullut. Olen saavuttanut tiimin jäsenenä sellaisen merkityksellisyyden tunteen, jonka olisin toivonut saavuttavani itse ja pystyneeni tarjoamaan kaikille muillekin paljon aikaisemmin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sanotaan.

Aihetunnisteet:
Kommentoi