Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Meditaatio onKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 7 minuuttia.

Mitä meditaatio on? Oshon kirja antaa sinulle, joka haluat aloittaa meditoinnin tai haluat muuten vaan tietää asiasta, loistavan kuvauksen meditoinnin saloista. Kirja käsittelee meditointia hyvin monesta eri näkökulmasta ja kertoo perinpohjaisesti, mitä kaikkea meditaatio pitää sisällään. Itse kiinnostuin meditoinnista jo noin vuosi sitten työ- ja hyvinvointimessuilla kuunnellessani puhujaa nimeltä Henkka Hyppönen. Hän aloitti näillä sanoilla puheenvuoronsa ”olen meditoinut joka päivä viimeiset 20 vuotta”. Hän puhui noin tunnin messuilla ja esiintyjästä huokui koko tämän ajan jonkinlaista rauhallisuutta mitä en ollut ennen nähnyt. Totesin mielessäni ”Minäkin haluan puhua noin”. Nyt vasta tajusin, että jos en aloita harjoittelua, en tule koskaan esiintymään yhtä vakuuttavasti, kuin Henkka. Kirjoituksessani käsittelen pääpiirteittäin kirjan kannesta kanteen ja syvennyn joihinkin tärkeimpiin kohtiin sekä tuon omia mielipiteitäni esille.

Kirjassa Osho kertoi, että 600 vuotta sitten ihmisiin kohdistui kuudessa viikossa sama määrä aistiärsykkeitä, kuin nykyään yhdessä päivässä. Hänen mielestään ihmisten olisi päivittäin vetäydyttävä tunniksi omaan sisimpäänsä. Tämän tunnin ajan hänen olisi oltava täysin omassa rauhassaan niin, ettei mikään häiritse häntä – ei ainutkaan muisto, ajatus eikä mielikuva. Mielestäni Oshon puheissa on perää, sillä nykypäivänä uusi teknologia vie ajatuksemme poukkoilemaan edestakaisin aiheuttaen kiirettä sekä stressiä. olen muutaman kerran erittäin stressaavina päivinä istahtanut alas sulkenut silmäni, hiljentynyt ja keskittynyt olemaan ajattelematta mitään. Kun olen avannut silmäni tuo stressi, jota olin kantanut mielessäni, oli täysin kadonnut ja tiesin tarkalleen mitä minun tulisi tehdä, jotta saan nuo stressin aiheuttajat pois häiritsemästä elämääni.

Osho kuvailee meditaation ensiaskeleeksi, leikkimielisen asenteen ja kertoo siitä näin: ”Kun suhtaudut meditaatioon leikkimielisesti, mielesi ei voi turmella sitä”. Ymmärrän Oshon kannan. Muutama meditointia harjoittava ystäväni on puhunut samasta asiasta. Jos käytät meditointia vain pönkittääksesi omaa minääsi ja suhtaudut siihen vakavasti, niin alat myös mitä luultavimmin kuvitella itsesi henkisesti kehittyneemmäksi etkä pysty enää samaistumaan siihen mitä muut jostain asioista ajattelevat.

Meditaatio on Oshon sanojen mukaan myös luovuutta. Jos olet elänyt tai ajatellut tietyllä tavalla tähän asti, etkö haluaisi elää toisin tai etkö kaipaa uusia oivalluksia. Olen huomannut monen ihmisen elävän kuplassa, jonka ulkopuolelle he eivät ole nähneet tai tajunneet katsoa. Mieli on menneisyytesi, joka pyrkii alitajuisesti hallitsemaan nykyhetkeäsi ja tulevaisuuttasi. Ole siis valpas, äläkä kuuntele mieltäsi.

Osho kuvailee meditoinnin olevan myös valppautta. Hän ohjeistaa meitä tekemään kaiken, mitä teemme äärimmäisen tietoisesti, jolloin voimme kokea pienissäkin asioissa syvemmän tarkoituksen. Mietitään vaikka liikemies kävelemässä töihin. Hänen Hän kävelee puiston halki, mikä on työmatkan varrella. Kysymys kuuluukin, valitsiko liikemies puiston halki kävelyn nopeamman reitin vai kauniin maiseman takia?

Oshon ajatuksien mukaan meditaatio on todellinen luontosi ja perustelee väittämänsä seuraavasti: ”Mieli ei pysty osallistumaan meditaatioon; missä mieli loppuu, siellä meditaatio alkaa”. Meditaation ideanahan on tyhjentää mieli. Kun mieli ei ole enää mukana pelissä jäljelle jää todellinen luontosi, jota mieli ei pysty turmelemaan.

Mielestäni yksi tärkeimmistä meditaation kulmakivistä on oleminen. Osho vastaa ihmisille, jotka kysyvät häneltä; ”Miten meditoidaan?” seuraavasti: ”älkää kysykö, miten meditoida, vaan miten olla tekemättä mitään. Siinä kaikki”. Tärkeä on siis olla tekemättä mitään, jolloin et altistu ärsykkeille ja pystyt vapauttamaan mielesi.

Meditaatio on tarkkailemista. Osho kuvailee meditaation alkavan siitä, kun ihminen ei enää samaistu mieleensä, kun hänestä tulee mielensä tarkkailija. Muistan tämän tapahtuvan käytännössä, kun meditoin. Kun ummistin silmäni ja olin tekemättä mitään, ajatuksia sinkoili mielessäni. kun vähitellen ymmärsin olla takertumatta ajatuksiini, pystyin tarkkailemaan niitä sivusta tekemättä mitään.

Oshon mielestä meditaatio on myös heittäytymistä, sillä et voi irtautua mielestäsi, jos käytät sitä jatkuvasti. Olisi uskallettava heittäytyä tuntemattomaan ja juuri meditaatio merkitsee tuota heittäytymistä. Mielestäni Osho on aivan oikeassa, kun mietitään että haluat elämässäsi saavuttaa jotakin. Sinun on uskallettava heittäytyä sen mukaan uusiin haasteisiin. Jos et ole koskaan meditoinut, kukaan ei tee sitä puolestasi.

Meditaatio on puhtaasti tieteellinen menetelmä. Tiede tutkii ihmisen ulkopuolisia ilmiöitä. Kun Ihminen ryhtyy tutkimaan itseään, hän vain tekee täyskäännöksen ja kohdistaa huomion sisimpäänsä. Tätä kutsutaan meditaatioksi. Meditaatio ei edellytä myöskään minkäänlaista uskomusjärjestelmää. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä kulttuurieroista huolimatta kenellä tahansa on oikeus meditoida.

Osho on myös kertonut meditaation olevan kokemista. Sinun ei tarvitse uskoa sieluun, jumalaan tai ylipäätään mihinkään meditoidaksesi. Meditoinnin tarkoituksena on kääntyä omaan sisimpään, siihen kuka sinä olet. Kun olet oivaltanut tämän, olet kokenut jotain aivan uutta.

Ihmismieli on Oshon sanojen mukaan vain joukko opittuja sanoja; hiljaisuus sen sijaan on aina ollut läsnä, se ei ole opittua. Hiljaisuus on ihmisen sisin olemus. Hiljaisuus on siis myös meditaatiota. Meditoinnissa on kyse siis huomion siirtämisestä sanoista hiljaisuuteen, joka on aina läsnä.

Osho on kuvaillut meditaation paratiisiksi, sillä meditaatio on luonnollinen tilamme, jonka olemme vain kadottaneet. Hänen mukaan jokainen lapsi tulee maailmaan meditatiivisena. Lapsen varttuessa hänet perehdytetään yhteiskunnan sääntöihin, jonka seuraamuksena hän vähitellen kadottaa kosketuksensa omaan viattomuuteen ja hänestä tulee tehokas koneiston osa. Tarkoituksena on siis saada tuo lapsenomainen tila takaisin. Tätä tilaa Osho on kuvaillut elämän suurimmaksi iloksi. Kukapa nyt pystyisi tuohon vastaan väittämään, jos mietitte miten mukavaa olisi nähdä maailma lapsen perspektiivistä.

Oshon sanoja lainaten ” meditaatio on itsensä muistamista”. Tällä hän tarkoittaa, että oletpa sitten missä tahansa, muista että sinä olet. Hän muistuttaa lukijaa olemaan tietoinen itsestään. Meditaatiota hän kutsuu myös vapaudeksi, sillä rakkaudessa toiseen ihmiseen yhdytään olemassaoloon vain hetkeksi. Meditaatiossa yhdytään olemassaoloon ikuisiksi ajoiksi.

Meditaatiota Osho on kuvaillut kauniisti herkkyydeksi. kun ihmisessä on tietoisuutta, rakkautta ja herkkyyttä, tavallinen kivikin muuttuu timantiksi hänen silmissään. Jos ihmisessä ei ole tietoisuutta, timanttikin on hänelle vain tavallinen kivi. Hän määrittelee elämän merkityksellisyyden riippuvan tietoisuudestasi. Mielestäni ihmiset, jotka ovat tietoisia itsestään ovat huomattavasti positiivisempia elämän rikkauksien suhteen, kuin henkilöt jotka eivät ole tietoisia itsestään.

Kasvaminen on tärkeä osa meditointia. Ikuisuudessa ei ole aikaa eikä ajatuksia; se on omakohtainen kokemus. Näin Osho kirjassaan sanoi. Ymmärrän Oshoa sillä, kun meditoin noin 20 minuuttia, aika ja mieleni pysähtyvät. pystyn tarkastelemaan sisimpääni ilman mitään häiriötekijöitä.

Osho on kuvaillut meditointia myös todellisuuden kohtaamiseksi. Hän sanoi: ”kaikki tapahtuu tässä ja nyt, mutta ihminen ei osaa elää tässä hetkessä, hän osaa ainoastaan paeta sitä. Ihminen joka on halujensa orja, pakenee.”. Olen huomannut, että monet pitävät meditointia harjoittavia henkilöitä elämästä pakenijoina. Meditointi on kutenkin täysin päinvastaista, se on pakenemista elämään.

Meditaatio on oivaltamista. Yleensä ihminen ei tajua olla lempeä itselleen, vaan väsyttää itsensä stressillä. Osho kehottaakin olemaan välillä lempeä itsellesi: ”istu hiljaisuudessa, äläkä tee tai mieti mitään”. Rentoudu, mutta älä tee sitä amerikkalaiseen tapaan. Rentoutumisessa ei ole kyse tekemisestä vaan tekemisen lopettamisesta.

Osho mainitsee myös meditaation olevan selkeyttä ja kertoo siitä näin: ”Kun ymmärrät meditaation olemuksen, kaikesta tulee selkeää. muutoin hapuilet pimeässä. Meditaatio on selkeyden tila, ei mielentila.” Olen huomannut meditoidessani, että tietyssä ajassa ajatukset selkenevät ja mieli tyhjenee turhuuksista. Tämä on tila joka jokaisen tulisi kokea.

Osho kokee tyhjän mielen olevan jumalalle otollinen. En nyt täysin ymmärtänyt, mitä hän hakee tuolla takaa. Meditaatio on tyhjyyttä omasta mielestäni joka tapauksessa, koska tarkoituksena on tyhjentää mieli ajatuksista.

Meditaatio on viisautta, sanoo Osho. Olen samaa mieltä. Sillä mieli on vain tietokone joka osaa tehdä ratkaisuja puolestasi, mutta mieli myös huiputtaa sinua useasti, ellet opi kontrolloimaan sitä. Siltä puuttuu tietoisuus.

Osho kertoo meditaation olevan puhdistavaa. Hän kehottaa pienimpienkin asioiden kohdalla olemaan tietoinen siitä, mitä tekee, jolloin näet elämässäsi puhdistavaa valoa ja pystyt nauttimaan kaikesta. Olen huomannut, että elämä on paljon nautinnollisempaa, kun teet pienistäkin asioista seikkailuja.

Meditaatio on kukoistamista. Osho valaisee asiaa seuraavasti: ”Muista, että meditaation kautta löydät syvemmän ymmärryksen, joka on ääretön; ymmärryksen, joka on kristallinkirkas. Meditaatio tekee sinusta entistä elävämmän ja herkemmän; se rikastuttaa elämääsi”. Kyllähän se näin on, että elämästä tulee kaunista, kun osaat ajatella asioita monesta perspektiivistä.

Meditaatio on tietoisuutta. Olen tästä täysin samaa mieltä. On erittäin tärkeää tiedostaa totuus valheesta. Jos joku solvaa sinua, voit joko oppia häneltä tai olla oppimatta. Jos tiedostat henkilön olevan väärässä, miksi vaivaisit päätäsi asian käsittelemisellä. Jos taas Henkilö on oikeassa, voit oppia häneltä jotain uutta.

Hyvä pointti Osholta oli nostettava esille; ”meditaatio on hauskaa”. Moni ei aloita meditointia ennakkoluulojen takia. Ajatellaan että siihen liittyy jotain kirkollista. Myös moni meditointia harjoittava henkilö näyttää synkältä ja alakuloiselta. Hauskuus on kuitenkin meditoinnin ominaispiirre ja aidosti meditatiivinen henkilö pitää maailmaa hauskana paikkana.

Osho kuvailee meditaatiota myös ymmärtämisenä. Hän sanoo kirjassaan näin: ”Meditaatiossa on kyse yksinomaan oivaltamisesta. Kysymys ei ole hiljaa istumisesta tai mantran hokemisesta. Salaisuus piilee siinä, että oivaltaa mielen hienovivahteisen toiminnan. Kun ymmärrät, miten mieli toimii, sinussa kehittyy suuri tietoisuus”. Tajusin jo jokin aika sitten, ettei meditaatioon ole mitään suoraa kaavaa, ei myöskään tieteellistä, se vain pitää ymmärtää.

Meditaatio on riemua. Näillä sanoilla Osho kuvaili meditaatiota: ”Meditaatio on sitä, että iloitset omasta olemuksestasi; meditaatio on iloa omasta itsestäsi.” Mielestäni ihminen on pohjimmiltaan iloinen, ainoastaan mieli ajaa ihmisen epätoivoon. Siksi olen pyrkinyt nauttimaan kaikesta mitä teen.

Meditaatio on rentoutumista. Olen seurannut ystävääni joka meditoi useamman päivän peräkkäin ja söi tänä aikana vain hyvin vähän ruokaa. Hän oli silti erittäin levollisessa olotilassa ja näytti hyvinvoivalta. Miten tämä on mahdollista? Jos mieli ja keho ovat kokonaisuutena täydellisessä lepotilassa, etkä vastaanota minkäänlaisia ärsykkeitä, pystyt samaan itsekin.

Meditaatio on tyyneyttä. Osho kertoo: ”Meditatiivinen ihminen on oppinut täyttämään itsensä energialla, elämään täysipainoisesti, täydesti. Hän nauttii ehtymättömästä energiasta, hän on siinä kuin kotonaan. Hänessä on lämpöä, mutta se ei ole kiihkeää, levotonta; se vain ilmentää elämänvoimaa. Hän ei ole kiivas, hän on tyyni, koska hän ei ole mielihalujensa armoilla. Hän on niin onnellinen, ettei hänen tarvitse enää etsiä onnea. Hän on täysin rauhallinen, täysin sinut itsensä kanssa. Hän ei pyri mihinkään, ei tavoittele mitään… hän on täysin tyyni.”. Mielestäni tämä kertoo kaiken oleellisen tyyneydestä.

Meditaatio on myös ykseyttä. Harrastettaessa seksiä ihminen tuntee hetkellistä ykseyttä toisen henkilön kanssa. Syvässä meditatiivisessa olotilassa ykseyttä pystyt tuntemaan koko maailman kanssa.

Osho kuvaa meditaatiota myös uudistumisena. Hän haluaa kannustaa tutkiskelemaan syvällisesti seksin olemusta sen sijaan, että tyytyisitte vain rakastelemaan tiedostamattomasti. Hän jopa sanoo, että meditointi on syntynyt seksin aikana. Seksin aikana ihminen voi päästä hetkeksi meditatiiviseen tilaan, mutta vain hetkeksi. Usein esimerkiksi lomalta palatessasi tunnet olosi kuin uudesti syntyneeksi, mikä onkin totta, sillä lomalla sinussa on syntynyt jotain uutta.

Meditaatio on lepoa. Me käytämme mieltämme koko elämämme läpi, ilman että suljemme sitä pois päältä. Siksi ihmiset tylsistyvät ja väsyvät. Jos mieli saisi välillä levätä, jos sen antaisi olla rauhassa edes muutaman tunnin päivässä, se uudistuisi; se muuttuisi entistä terävämmäksi ja toimisi entistä paremmin. Meditaation kautta tähän on mahdollisuus.

Meditaatio on mielen hallintaa. Osho sanoi: ”Kun mielesi hallitsee sinua, et voi olla meditaatiossa. Kun sinä itse hallitset mielesi, olet meditaatiossa. Meditaatio siis tarkoittaa mielen toimintojen hallintaa.”.

Meditaatio on hiljaisuuden tiedostamista. Mietitään vaikka puhekielemme. Joka sanan välissä on lyhyt tauko. Normaalisti emme kiinnitä mitään huomiota tuohon taukoon, mutta se on siellä. Sama asia elokuvissa, jokaisen kuvan välissä on tauko, emme vain näe tätä taukoa. Meditatiivinen ihminen kykenee tiedostamaan tuon tauon.

Meditaatio on elämistä nykyhetkessä. Osho sanoo mielestäni erittäin viisaasti kirjassaan: ”Mielesi toimii aina johtopäätösten perusteella. Kun pysyt nykyhetkessä etkä salli käsitystesi sumentaa todellisuutta ja vääristää tosiasioita, vaan katsot asioita sellaisina kuin ne ovat ja toimit tämän pohjalta, niin silloin tiedät, mitä meditaatio on.”.

Meditaatio tapahtuu itsestään. Kun mielihalusi, ahdinkosi tai jokin muu ärsyke vaivaa sinua saatat huomata jossain kohti pysähtyneesi. Olet voinut mennä sohvalle istumaan, lattialle makoilemaan tai vaikka noussut pyörän selästä ja jäänyt katsomaan taivasta. olet alitajuntaisesti mennyt meditatiiviseen tilaan. Kirjassa Osho kehottaa useasti olemaan ajattelematta mitään. Se ei tarkoita sanan mukaisesti sitä, silloinhan tekisit taas jotain. Hän tarkoittaa pikemminkin, älä tee mitään. Meditaatio tapahtuu itsestään, kun vain annat sille aikaa.

Meditaatio on syvällistä muutosta. Osho kuvailee meditaatiota järkevästi: ”Meditaation tarkoituksena on yksinkertaisesti vain puhdistaa sisimpäsi; uudistaa ja nuorentaa sinua, tehdä sinusta elävämpi ja tietoisempi.”. Kun saat nämä palikat loksahtamaan kohdilleen, koet syvällistä muutosta.

Meditaatio on paluuta sisimpään. Ihmisessä on kaksi tasoa: mielen taso ja mielen ulottumattomissa oleva taso. Hän liikkuu näiden kahden tason välillä. Ne ovat hänen siipensä, eivätkä ne ole toisiaan vastaan millään tavoin. Vähitellen opit siirtymään olemuksesi reunamilta sisimpääsi ja sieltä takaisin maailmaan vaivattomasti.

Haluan lopettaa kirjoitukseni Oshon sanoja lainaten: ”Elämällä ei ole mitään erityistä tarkoitusta älä suotta järkyty tästä! Koko ajatus elämän tarkoituksenmukaisuudesta on virheellinen. Tuo käsitys syntyy ihmisen ahneudesta. Elämä on silkkaa iloa, riemua, naurua ilman mitään syytä. Kuten lapset, jotka leikkivät meren rannalla keräillen näkinkenkiä ja värikkäitä kiviä, minkä takia? Ei minkään takia.”. Meditaatio on elämäniloa.

Kommentoi