Tampere
18 Jun, Tuesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Matka tähän hetkeen – projektiniKirjoittanut: Marjut Palonen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto

 

Koen löytäneeni projektin, jota tahdon kehittää, ja jossa tahdon antaa kaikkeani. Tässä projektissa pääsen kehittämään omaa substanssi osaamistani, sekä kehittämään itseäni ihmisenä että tiimin jäsenenä. Lähdin pohtimaan mikä on ollut Proakatemian aikana reittini tähän hetkeen projektien kautta, joihin olen osallistunut. Olen toiminut projekteissa hieman erilaisissa rooleissa, ja päässyt kokemaan tätä kautta erilaisia tehtäviä. Projektitiimit ovat kaikki muodostuneet Evisionista, mutta jäsenet ovat vaihtuneet, koen tämän erinomaiseksi asiaksi, että olen päässyt työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa. Käyn tässä esseessä projektit aikajärjestyksessä läpi ja pohdin niiden kulkua ja niistä saatua oppia.

 

Alkutaival

 

Proakatemialle tullessani en tiennyt tarkalleen mitä tahdon tehdä. En ollut ajatellut millaista osaamista tahdon kerryttää, tai millaisia projekteja tahdon tehdä. Ainoa asia mitä olin päättänyt, oli se, että aioin ylittää itseni ja uskaltaa hypätä tuntemattomaan – se on onnistunut mielestäni hyvin. Keväällä 2019 tuli hetki, jolloin piti päättää mihin suuntaan lähteä, ja päätin aloittaa hakemalla tiimin sisäiseen vastuutehtävään taloustiimissä. Se oli opettavaista niin itse talouspuolelta, kuin myös tiimityöskentelyn kannalta. Taloustiimissä työskentely antoi hyvän pohjan projektityöskentelylle, ajatukselle siitä, että jokainen projekti tulisi pohjata lukuihin. Kannattavaa liiketoimintaa on haastavaa tehdä ilman oman yrityksen lukujen ymmärtämistä. Budjetointi ja opit veroasioista ovat käytössä päivittäin, ja tulevat olemaan. Mahtavaa myös oli päästä käyttämään Exceliä päivittäin, sille hyvän pohjan antoi ensimmäisenä syksynä käymämme Excel-kurssi. Näillä eväillä pystyn tekemään harkitumpia päätöksiä nyt ja tulevaisuudessa.

 

Ensimmäinen projekti, johon lähdin mukaan, oli Projektikirja. Irinalla oli idea kirjasta, jota hän

halusi lähteä toteuttamaan. Hän kokosi ympärilleen projektitiimin kiinnostuneista, jaoimme hieman

rooleja kiinnostusten mukaisesti ja aloimme hommiin. Tahdoin tässä projektissa olla vastuussa

kirjan visuaalisesta ilmeestä ja opetella sitä varten käyttämään ohjelmia, joilla kirjan olisi saanut

rakennettua. Koko tiimillä oli yhteisvastuu yhteistyökumppaneiden hankinnasta ja tapaamista. Sain

todella paljon oppia yritysvierailuiden kautta, kuinka isojenkin yritysten pomot ovat hekin vain

ihmisiä, ja paras tapa kohdata heidät on täysin omana itsenään – on myös ok sanoa ääneen, että ei

tiedä kaikkea. Olen kova jännittämään uusia ihmisiä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Tämän projektin

tapaamisten avulla jännitys väheni huimasti. Tarkoituksemme oli kesän aikana valmistella kirja niin,

että se olisi alkusyksystä valmiina painoon, mutta kiireisen kesän takia tämä ei onnistunut. Syksyllä

kouluun palatessamme tiimimme tarvitsi rahaa, joten jouduimme laittamaan Projektikirjan hetkeksi

pöytälaatikkoon, ja sinne se on vielä jäänyt. Tämän takia en päässyt suunnittelemaan enkä

opiskelemaan visuaalisen ilmeen toteuttamista. Toivon, että se sieltä vielä kaivetaan takaisin ja

toteutetaan, etenkin kun projektitiimimme oli loistava, tehokas ja aikaansaava.

 

 

Syyslukukausi

 

Syksyllä palattuamme kouluun olin kesällä työskennellyt Kesäkahvila Lemmessä. Oli hienoa työskennellä oman tiimin projektissa. Kahvilan suljettua, tuli taas miettiä mitä seuraavaksi. Lähdin mukaan Sastamalan kaupungille toteutettavaan tapahtumaan, jonka suunnittelimme ja toteutimme yhteystyössä Sastamalan kaupungin ja osallistuvien yritysten kanssa. Tapahtuman ajatus oli tuoda paikallisille esiin, kuinka omalta paikkakunnalta löytyy monipuolisesti erilaisia työmahdollisuuksia ja minkälaista toimintaa alueella tehdään. Kävimme tapaamassa eri yrityksiä, joita pyysimme tapahtumaan mukaan. Tapasimme usean HR-päällikön, ja oli mielenkiintoista päästä näkemään heidän työtään erilaisissa yrityksissä. Tapaamiset taas vahvistivat ajatusta yritysvierailuiden tärkeydestä, ja niistä saadusta opista. Kun näkee erilaisia yrityksiä ja erilaisia henkilöitä niiden sisältä, saa hyvää oppia, kuinka yritykset toimivat. Pidän tärkeänä sitä, että oppii eri aloilla toimivien yritysten käytäntöjä, eikä jää vain kiinni yhteen, näin saa omasta ajatusmaailmasta laajemman. Tapahtumasta ei tullut niin iso, kuin olisimme alkuun toiveet, mutta tapahtuma oli onnistunut ja saimme hyvää palautetta toteutuksesta.

 

Seuraavaksi pääsin leipomaan Excelillä, ja sitä teen edelleen. Aloimme Säteen kanssa tehdä catering-keikkoja Kahvila Lemmen nimissä. Katetuottolaskelmat ja oman työn hinnoittelu tulivat nopeasti tutuksi. Tarjottavien miettiminen niin, että ne ovat maukkaita, ja siitä saa kannattavaa liiketoimintaa, oli haastavaa alkuun. Onneksi kuitenkin oli tiimikaveri tukena. Etsimme tietoa hinnoittelusta catering-yrityksien nettisivuilta, ja selvitimme mistä on kannattavinta hankkia raaka-aineet. Niinkin yksinkertainen asia kun leipominen, vaatii paljon laskentaa, jotta siitä saa kannattavaa liiketoimintaa. Varsinkin kun tulee hinnoitella oma kädenjälki, joka pohjautuu harrastukselle, ei koulutukselle. Selvitys työtä vaati myös se, millä tapaa ja mitä kotikeittiössä saa leipoa.

 

Vuosigaalan järjestäminen oli yksi hienoimmista jutuista, joita on päässyt tekemään. Järjestettiin hieno juhla koko yhteisölle, ja meidän projektitiimimme työskentely oli huikeaa. Tässä projektissa olin vastuussa ruokapuolen tarjoilusta. Oli iso pohdinta, tehdäkkö itse tarjonta, vai ostaa se valmiina toiselta yritykseltä. Otin yhteyttä alumniin, joka on tehnyt opiskelunsa aikana isompia catering-keikkoja, jotta saisin käsitystä siitä, mitä tarkoittaa tämän laajuinen keikka. Yhdessä keskusteltiin, kuinka lasketaan oikea ruokamäärä, ja miten sen valmistusaika tulee laskea, jotta ison määrän toteuttaminen on mahdollista. Päätin keskustelun innoittama ottaa haasteen vastaan ja toteuttaa tarjoilun itse, toki Säteen avustamana. Kaikki ei tietenkään mennyt suunnitelmien mukaisesti, eli aikataulu meni tiukalle. Valmista kuitenkin tuli ja ruokaa oli riittävästi kaikille. Tämä projekti oli kokonaisuudessaan yksi hienoimmista onnistumisista koko elämässäni. Siihen vaikutti projektitiimimme työskentely, sekä koko Evisionin panos juhlan toteutumiseen. Mutkia tuli matkaan koko projektin varrella, mutta hoidimme ne nopeasti ja jatkoimme eteenpäin – se teki projektitiimistä mahtavan.

 

 

 

Alkusysäys nykyhetkeen

 

Catering-toiminnan myötä olimme vaihtaneet Kesäkahvila Lempi nimen ympärivuotisen toiminnan myötä Kahvila Lemmeksi. Kulttuurikahvila Laikulta otettiin meihin yhteyttä projektin merkeissä, kun he olivat kuulleet meidän jatkaneen toimintaamme kesän jälkeenkin. Muutaman tapaamisen Laikun väen kanssa, päätimme ottaa vastaan yhteistyöprojektin Suomen Jouluvalo Oy:n kanssa. Meidän tulisi suunnitella ja toteuttaa Laikun lavalle rakennettavaan jääveistosteltan lipunmyynnin yhteyteen pienimuotoinen kahvilakoju. Itse koju ja tarvikkeet tulivat yhteistyökumppanilta, meidän tuli hankkia vain myytävät tuotteet ja henkilöstö. Ajankohta oli joulukuun alusta tammikuun loppuun. Suunnittelimme toteutusta edellisvuoden kävijämäärään ja toimintaan pohjaten, sekä oppiin, jota olimme saaneet kesäkahvilan pyörittämisessä. Etenkin budjetin ja tarjonnan suunnitteluun kesäkahvilan pyörittämisestä oli suuri hyöty. Budjettiin saimme pohjaa jo tekemistämme budjeteista, ja tarjonnassa pystyimme käyttämään kokemusta kesältä esimerkiksi miettiessämme tuotteiden hävikin minimointia. Periaatteessa kaikki meni meidän osaltamme hyvin, ainoa virheemme oli peilata toimintaamme liikaa edellisvuoteen, ja oletukseen siitä, että kävijöitä olisi yhtä paljon. Kävijöitä ei ollut poikkeuksellisen huonojen kelien vuoksi läheskään yhtä paljon kuin edellisvuonna. Myös markkinointi oli melko vähäistä, johon pyrimme reagoimaan, mutta olisimme voineet olla vielä aktiivisempia tämän suhteen. Vähäinen kävijämäärä tietenkin vähensi mahdollisuutta saada myyntiä ja emme päässeet läheskään tavoitteeseemme, mutta pääsimme silti voitolle, ja ennen kaikkea saimme järisyttävän paljon oppia henkilöstön ohjaamisesta, työvuorolistojen laatimisesta, muutosten hallinnasta ja yhteystyökuvioista. Pääsimme käytännössä kokemaan työnantajan roolin, sen haasteet ja oppimisen paikat. Työvuorojen laatiminen alkuun aiheutti haasteita kokemuksen puutteen vuoksi. Kuitenkin käteen jäi paljon oppia – työvuorolistojen laatiminen vaatii hyvän ja selkeän pohjan, selkeät sopimukset, joihin pohjata vuorot ja tilanteen ennakointia. Tästä on hyvä jatkaa isompiin kuvioihin.

 

Vuoden lopulla ennen joululomalle lähtöä jaoimme Evisionin kolmeen eri tiimiin – Lempparit, High Level ja Verkkotalli. Me kahvilatiimi olemme kuuden henkilön Lempparit, jonka projektipäällikkönä toimin tällä hetkellä. Saimme mahdollisuuden lähteä mukaan isoon ja hienoon projektiin, joka aloitettiin viime vuoden lopulla. Siitä asti olemme projektitiimimme kanssa tehneet hurjasti töitä sen eteen. Kaikki aiemmin opittu tulee tarpeeseen, ja oppia tulee päivittäin lisää. Projektitiimissä työskentely on opettanut paljon, etenkin kommunikoinnista ja sen tärkeydestä. Itsellä isoin oppi on, että oletan liikaa, kai ajattelen, että ajatuksiani voidaan lukea, vaikka en sanoisi niitä ääneen. Eli tässä on petrattavaa, onneksi se on tullut ilmi, ja olen sen ymmärtänyt. Ajanhallinta on ollut iso oppi koko tiimillemme tänä keväänä, tai oikeastaan sen puute. Hommia on ollut niin paljon, että ne ovat vieneet mukanaan. Tähän koen, että olisin voinut projektipäällikkönä vaikuttaa, jos olisin ennakoinut tilannetta. Olisimme voineet tehdä myös tarkemmat työsuunnitelmat, jotta ajanhallinta olisi helpompaa. Tähän tulen kiinnittämään jatkossa huomiota, olen sitten missä roolissa tahansa projektissa. Projektimme kokenut muutoksia vallitsevan tilanteen vuoksi paljon, ja näin ollen emme ole päässeet vielä aloittamaan liiketoimintaamme. Muutosten myötä olen saanut paljon oppia siitä, että kaikki kyllä järjestyy, vaikka suunnitelmat ei menisi juuri niin kuin alkuun ajatteli.

 

Pohdinta

 

Projektien avulla olen päässyt kohtaamaan erilaisia ihmisiä erilaisista ympäristöistä. Se on laajentanut käsitystä liiketoiminnan kehittämisestä, ja auttanut haastamaan sitä kuka olen ja mitä haluan olla. Yhteistyön korostaminen tulee olemaan jatkossa tärkeä osa projektimme toimintaa ja sen kehittymistä. Voima ja oppi, joka on mahdollista saada ihan lyhyenkin keskustelun myötä, on todella kallisarvoista. Tärkeintä on haastaa itseään ja omaa tiimiään jakamaan ajatuksia oman kuplan ulkopuolelle, näin mahdollistaa jatkuvan kehittymisen. En vieläkään ole varma mitä tahdon tehdä tulevaisuudessa työkseni, mutta olen löytänyt reitin, jonka varrella kehitän itseäni oikeaan suuntaan.

Kommentoi