Tampere
17 May, Friday
13° C

Proakatemian esseepankki

Idiootit projekteissani



Kirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 13 minuuttia.

Kirjoittanut: Ava Koskinen, Suna Mikkola ja Helmi Kaihlanen, Roima

Johdanto

Thomas Eriksonin kirja Idiootit ympärilläni, on varmasti monelle tuttu. Kirjaa on luettu niin paljon, että monesti kuulee puhuttavan ääneen ’’oot kyllä ihan keltainen tyyppi’’, tai muuta vastaavaa kirjaan pohjautuvaa. Idiootit ympärilläni kirjassa avataan IPU-instituutin neljä erilaista käyttäytymismallia, joista puhutaan värien muodossa. IPU-instituutti on henkilökohtaisen kehityksen instituutti. (Eriksson, 2014) värejä on neljä: Sininen, Punainen, Vihreä ja keltainen. Mietimme yhdessä aihetta esseellemme. Alun perin tarkoituksemme oli kirjoittaa projektien ryhmädynamiikasta, mutta päädyimme tarkastelemaan toisiamme vielä hieman tarkemmin.

Suna ehdotti, että mitä jos otettaisiin Idiootit ympärilläni kirja esseen tueksi ja kirjotettaisiin yksi kappale sen avulla. Tästä lähti ajatusketju. Mietimme kuinka mielenkiintoista olisi tietää, miten me näemme toisemme. Olemme tehneet kevään aikana useamman projektin yhdessä, joten on jotain mistä ammentaa. Tätä esseetä voisi kutsua eräänlaiseksi tutkimuksesta siitä, miten me näemme itsemme, miten toiset näkevät meidät, ja lisäksi miten me näemme ihmiset ympärillämme. Päätimme toteuttaa esseen siten, että jokainen kirjoittaa kohdallaan analyysin tästä, emmekä näytä kirjoittamaamme toisillemme kuin vasta lopuksi. Voi siis olla, että pätkissämme on yhtäläisyyksiä, mutta toisaalta myös eroavuuksia. Sen näemme vain kokeilemalla.

Tiedostamme, että nämä käyttäytymismallit eivät perustu tieteelliseen tutkimukseen ja ovat jokaisen lukijan itse tulkittavissa. Olemme siis lähteneet liikenteeseen pilke silmäkulmassa, eikä näin ollen analyyseja tarvitse ottaa turhan tosissaan. Ne toimivat vain tukena itsellemme ja yhtenä reflektoinnin keinona. Tulemme aluksi avaamaan lyhyesti neljä käyttäytymismallia, jotta tiedämme itse mistä puhumme ja myös lukijan on helpompi ymmärtää kokonaisuutta. Mikäli roimalaiset tai muut tiimiläiset, jotka olette tehneet projekteja tai yhteistyötä kanssamme, luette tätä, voitte samalla pohtia mihin käyttäytymismalliin meidät laittaisitte. Kuulemme mielellämme palautetta.

Neljä käyttäytymismallia

Sininen, analyyttinen

 Sininen ei pidä itsestään paljoa melua, mutta tarkkailee kylmällä olemuksellansa kaikkea ja kaikkia. Sininen istuu sivummassa analysoimassa ja tuomitsemassa. Sinisellä on aina kaikki järjestyksessä ja laputettuna jotta jokainen tietää minne mikäkin varmuudella kuuluu. Kaikki tulee myös laittaa paikoilleen, sinne minne kuuluu. Sininen näkee virheet ja riskit (on siis pessimisti tai realisti, riippuu keneltä kysyt). Jos joku perillä asioista niin se on sininen, hän latelee faktoja tiskiin kyselemättä ja kernaasti kertoo mistä on tietonsa saanut ja esittelee sen kyllä oikeaksi. Ennen kuin sininen avaa suunsa on hän selvittänyt mistä puhuu ja sitten he ovat valmiita antamaan täydellisen raportin. Sinisellä ei kuitenkaan ole tarvetta esitellä ihmisille osaamistaan.  Siniselle riittää, että itse tietää kuka hallitsee asian parhaiten.

Usein keskusteluissa sininen tietää oikean vastauksen mutta ei puutu keskusteluun ja kun lopussa kysytään, että mitä olet mieltä, tulee sieltä vastaus. Kun kysytään että miksi et sanonut aikaisemmin mitään, vastaa sininen että, ”ethän sinä kysynyt”. Kun sininen on tehnyt ison urakan, hän ei halua tulla nostetuksi korokkeelle. Sininen ottaa kehut vastaan nyökäten ja palaa muiden töiden ääreen – hänhän teki vain työtään. Yksityiskohdat ovat siniselle tärkeitä ja niiden suhteen ei saa hutiloida. Päätösten suhteen sininen on samanlainen, pitää ottaa aikaa ja miettiä kunnolla ennen kuin tekee päätöksen. Asiat tulee miettiä perinpohjaisesti jokaista yksityiskohtaa myöten.

Siniset harvemmin ottavat riskejä, riskittömyys tuo heille turvaa. He eivät halua joutua yllättymään missään tilanteessa, siksi asiat on parempi hoitaa itse ja vielä varmistaa muutaman kerran, että hommat ovat menneet oikein. Koska virheitä ei saa tulla, tulee riskit minimoida ja jos niitä ei voida minimoida otetaan kokonaan pois sellainen vaihtoehto. Siniset haluavat olla loogisia, irtaantua tunteista, siinä määrin, kun se onkaan mahdollista. He ovat ulkoapäin rauhallisia mutta pinnan alla voi tapahtua mitä tahansa. Aina kun he avaavat suunsa, tulee sieltä todella harkittuja ajatuksia. Sinisten mielestä hiljaisuus ja tarkkailijana olo on parempaa kuin puhua, jos ei ole mitään sanottavaa. (Idiootit ympärilläni, s. 81-104)

 

Punainen, hallitseva

Ripeän ja voimakkaan punaisen huomaa heti. Punainen on ripeä yksilö, joka on asettanut itselleen tavoitteita joita toisten voi olla vaikea ymmärtää. Punaiset piiskaavat itseään eteenpäin koska haluavat onnistua, ja onnistumisen mittari on korkealla. He ovat hyvin vakuuttuneita omista kyvyistään ja nauttivat haasteista. Punaiset uskovat että, he voivat tehdä mitä vaan, kunhan tekevät töitä sen eteen. He pystyvät tekemään nopeita päätöksiä, eikä heitä jännitä sanoa kaikkea mitä onkaan mielenpäällä. Voisikin sanoa, että punaiset ovat johtajatyyppejä koska mielellään ottavat sen paikan. Ei ole siis epätavallista että, toimitusjohtajilla on punaista käyttäytymisessään. Kaikki mitä punaiset tekevät on aina mukana kilpailuasema. Jos on mahdollisuus kisata jostain, vaikka palkinto ei olisi kaikkein olennaisin, niin kilpailutilanne saa punaisen syttymään. Punaisen tunnistaa myös piirteistä, joita ovat kova puheääni ja vastaa nopeinten kysyttyihin kysymyksiin. Punaisten ympärillä aina sattuu ja tapahtuu, eivätkä he ole hetkeäkään paikallaan.(Idiootit ympärilläni, s. 28-31)

Niin kuin äsken sanottu, punaisilla ei ole ongelmaa sanoa mitä heillä on mielenpäällä. He sanovat asiat suoraan, vailla mitään pehmentämistä. Punaiset eivät koe tarvetta kierrellä ja kaarella, ripeää toimintaa. Ripeää toimintaa on myös se, kun he saavat jonkun idean, kuulemme siitä välittömästi. Heillä on mielipiteitä melkeinpä kaikesta, ja niistäkin kuulet varmasti nopeasti. Punaiset eivät ymmärrä, jos heitä kehutaan mielipiteensä ilmaisusta koska he ovat valtavan rehellisiä, he vain kertovat miten asia on. Jos kaipaat projektiisi tyyppiä, joka vie asioita uupumatta eteenpäin niin punainen henkilö on oikea tehtävään. Heillä kuitenkin saattaa lopahtaa kiinnostus, jos tekeminen ei ole tarpeeksi nopeaa. Punaiset vihaavat hitautta koska he ajattelevat nopeasti, joten he ovat ehtineet pidemmälle muita paljon aikaisemmin tekemisissään ja ajattelussaan. Hitaus on yksi niistä harvoista asioista, jotka ärsyttävät punaisia. Jos jokin kokous venyy esimerkiksi keskustelun takia, jota on käyty jo 20 minuuttia mutta olisi voitu käydä kahdessa minuutissa saa punaisten näkemään punaista. Punaiset ovat todella päättäväisiä ja tuloskeskeisiä, eivätkä pelkää päätöksen tekoa. Kun muut saattavat epäröidä, uskaltaa punaiset ottaa riskejä. Heidän pelottomuutensa saavat heidät uskaltamaan monia asioita mitä muut epäröisivät. (Idiootit ympärilläni, s. 31-44)

 

Vihreä, vakaa

Näistä neljästä käyttäytymismallista vihreä on kaikkein yleisin, ja on oikeastaan kaikkien muiden värien keskiarvo. Vihreät ovat tasapainoisia, muut värit painottavat äärimmäisiä piirteitä. Kaikki ihmiset eivät voi olla ääritapauksia, kukaan ei saisi mitään aikaan. Vihreät tuovat tiettyihin tilanteisiin rauhaa, kun muilla väreillä on jo meno päällä ottaa vihreä tilanteen rauhallisemmin. Jos sinulla on vihreä ystävä, hän ei ikinä unohda syntymäpäivääsi, hän ei kadehdi menestystäsi, eikä hän ikinä tule mitätöimään juttujasi kertomalla omistansa. Hän ei yritä kilpailla tai päihittää sinua missään. Vihreä ei ikinä saa sinua stressaantumaan asettamalla vaatimuksia kohdallasi aina vain korkeammalle.

On pitkä lista asioita mitä vihreä ei tee, niin mitä hän sitten tekee? He eivät ole yhtä kunnianhimoisia tai päättäväisiä kuin esimerkiksi punaiset. Vihreiden kanssa voi tulla helposti toimeen juuri sen takia että he antavat sinun olla oma itsesi, eivätkä ala riitelemään turhasta. Vihreät tekevät juuri niin kuin käsketään, eivätkä koskaan valita. He pyrkivät sopeutumaan joukkoon, heitä on joka paikassa. Vihreät, ovat ihmissuhdeihmisiä niin kuin keltaisetkin. He ovat aidosti kiinnostuneita muista ihmisistä. He haluavat pysyä hyvissä väleissä kaikkien kanssa ja yrittää miellyttää niitäkin ihmisiä, joista ei erityisesti pidä. He myös pyrkivät osoittamaan luottamusta muille ja joskus tilanteet päättyvät huonosti.

Vihreät ovat kultaisia tyyppejä, he rientävät apuun, vaikka olisi omaakin tekemistä, vastaa aina kun soittaa, lainaa työkalujaan ja tulee auttamaan muutossa. Vihreät ovat siis taitavia ihmisten kanssa ja se johtuu paljolti siitä, että he haluavat välttää konflikteja. Vihreät ovat todella ystävällisiä ja heihin voit aina luottaa, jos tarvitset apua. He ovat hyviä seuraihmisiä, panostavat pitkiin ihmissuhteisiin ja tekevät kaikkensa pitääkseen ne kunnossa. Sanotaan että vihreät ovat parhaita kuuntelijoita, ja se on totta. He ovat aina kiinnostuneempia sinusta kuin itsestään, siksi vihreät ovat loistavia joukkuepelaajia. Heidän mielestään tiimi, joukkue tai perhe tulee aina ennen yksilöä. Muutokset eivät ole vihreiden mieleen, jos onnistut motivoimaan, rohkaisemaan ja antamaan aikaa niin saat heidät kokeilemaan uutta. (Idiootit ympärilläni, s. 63-73)

 

Keltainen, innostava

Keltaisilla ei ole aina jalat maassa, ja he elävät elämää nauttiakseen sekä juhliakseen. Tämä merkitsee jatkuvaa nauramista ja hauskanpitoa. Keltaiset ovat viihdyttäjiä ja he pitävät huolen aina, että tunnelma on katossa, ja kun jossain lysti lakkaa siirrytään seuraavaan paikkaan pitämään hauskaa. Keltaisen tunnistaa helposti muista. Hän puhuu koko ajan, vaikka mitään ei olisi edes kysytty. Hän kertoo tarinan, joka ei liity millään tavalla kysyttyyn kysymykseen mutta hän on hauska ja saa sinut hyvälle tuulelle, joten sillä mitä kysyit ei ole mitään väliä. Heidän järkkymätön positiivinen asenteensa saa aikaan sen, että he eivät jaksa murehtia asioista pitkään. Keltaiset luovat hyvää fiilistä ja osaavat ylläpitää sitä. He saavat muut tuntemaan itsensä tärkeiksi.

Keltaiset ovat tunneihmisiä. He tekevät mieluusti nopeita päätöksiä mutta harvoin kykenevät selittämään tehtyä päätöstä rationaalisesti. Vaistojen varassa tehdään päätöksiä ja keltaiset eivät ohita tunteita. Vastaukseksi ”miksi teit tämän päätöksen?” saattaa kuulla ”se tuntui oikealta”. Keltaiset eivät ole ollenkaan ujoja ja he pitävät melkein kaikkia tapaamiaan ihmisiä mukavina. Keltaisilla on älyttömästi energiaa ja he ovat kiinnostuneita kaikesta sekä kaikki uusi on kivaa. Keltaisilla on kavereita kaikkialla ja he vaalivat näitä suhteitaan. Todella harvoin heidän kavereillansa tai tuttavillansa on mitään negatiivista sanottavaa keltaisista. Keltaisten ohjenuorana toimii, että kaikki otetaan mukaan, he eivät hyväksy, että joku jätetään joukosta yksin. (Idiootit ympärilläni, s. 47-54)

Kekseliäämpiä ihmisiä ei ole kuin keltaiset. Keltaisilla on taipumus nähdä ratkaisuja kaikkialla. Heillä on kyky katsoa asioita laatikon ulkopuolelta, jotta päästäisiin eteenpäin. Keltaiset harvoin näkevät rajoitteita, he antavat luovuuden puuskissa vain mennä! Jos tarvitset projektiisi uusia ideoita ja positiivista tyyppiä, joka näkee mahdollisuuksia kaikkialla, niin etsi itsellesi keltainen! He ovat hyvin vakuuttavia ja heidän juttuihinsa on helppo lähteä mukaan. Keltaisten olemus on monipuolinen koska heillä on rikas tapa elehtiä. He ovat taitavia puhujia ihan huomaamattansa. He joskus saattavat puhua mitä sylki suuhun tuo, mutta sekin on vain elämää – mitä sitten! (Idiootit ympärilläni, s. 54-62)

 

Ohessa kaava, joka voi helpottaa seuraavien kohtien lukemista:

 KÄYTTÄYTYMINEN= f(P x Ot)

  • Käyttäytyminen on Persoonan ja Olosuhdetekijöiden
  • Käyttäytyminen on asia, jota voimme tarkkailla.
  • Persoona on tekijä, jota pyrimme ymmärtämään.
  • Olosuhdetekijät ovat asioita, joihin voimme vaikuttaa.

Lopputulos: Vaikutamme jatkuvasti toisiimme joillakin tavalla. Tavoite onkin yrittää ymmärtää, mitä pinnan alla on. (Kirjan sivu: 21)

 

PROJEKTIT, joita olemme yhdessä tehneet

Olemme tehneet yhdessä kevään aikana useampia projekteja. Olimme kaikki mukana laskiaspulla projektissa, sekä donitsi pop-up projektissa. Voisimme alkuun kertoa ylipäätään projektien kulusta, jonka jälkeen syvennymme pohtimaan toistemme käyttäytymismalleja.

Laskiaispulla projekti lähti Sunan ja Helmin ehdotuksesta, johon Ava innokkaasti mukaan. Tarkoituksemme oli parin viikon sisällä myydä yrityksille laskiaispullia, valmistaa pullat, sekä toimittaa ne. Donitsi pop-up oli puolestaan osa kauppakeskus Ratinan Shopping Festival viikonloppua, jossa myimme donitseja. Toimintaprosessiin kuului siis leipomon hankinta ja tuotteen suunnittelu, markkinointimateriaalien tekeminen sekä markkinointi, pakkausmateriaalien ja muiden kulujen hankinta ja lopulta itse donitsien myyminen Ratinassa.

 

AVAN AJATUKSIA

Voin jo tässä kohtaa sanoa, että kukaan meistä ei selkeästikään ole sininen. Kuten aikaisemmasta tekstistä voi lukea, sinisellä persoonalla on tapana perustella asiat pohjautuen fakta tietoon ja hän varmistaa tarkkaan tiedon oikeaksi ennen kuin avaa suunsa. Sininen tyyppi ei myöskään ota riskejä, vaan vaatii tarkat perustelut, jotta voi tehdä päätöksen. Pidän meitä kaikkia aika spontaaneina ja riskinottavina tyyppeinä. Meillä on yhdessä hauskaa, kun teemme töitä, emmekä ota asioita turhan vakavasti. Näen meissä yksilöinä siis paljon yhtäläisyyksiä. Yllä mainitut kevään projektimme laskiaispullat, sekä donitsi pop-up, lähtivät molemmat käyntiin täysin hetken mielijohteesta, emmekä ajatelleet asiaa sen pidemmälle.

Tämä sama on ollut huomattavissa Helmin ja Sunan kohdalla myös heidän Secondhand tapahtumassaan. Sunalla ja Helmillä on tapana ensin ryhtyä johonkin, ja myöhemmin vasta miettiä miten se käytännössä toteutuu. Tämä on piirre, jota ihailen heissä suuresti. Koen, että näin toimimalla myös pystyy ottamaan akatemia matkasta eniten irti, kun ei jää jahkailemaan turhia. Molemmat ovat myös ehdottomasti tekijä tyyppejä, sekä tiimipelaajia. Sunaan ja Helmiin voi luottaa, jos heille antaa homman hoitaakseen. Asiat eivät välttämättä tapahdu juuri sillä sekunnilla, kun tehtävä ilmaantuu, mutta se tulee kyllä tehdyksi tavalla tai toisella.

 

Seuraavaksi avaamme ajatuksia meidän käyttäytymismalleista:
Ava, Avan näkökulmasta

Kun näitä persoonatyyppejä lueskelin, ainoa minkä kohdalla tunsin asioiden selkeästi osuvan kohdalleni, oli keltainen. Erityisesti alku lause ’’Kuka pääsee suorittamaan tätä hauskaa tehtävää? Minä haluan olla mukana.’’ (Eriksson, 2014) iski minuun täysin. Tunnistan itseni siitä, että nauran paljon ja omaan pääosin positiivisen asenteen niin asiassa kuin asiassa. Koen että sanat optimisti, elämänmyönteinen, sekä valoisa elämän asenne kuvastavat minua täysin. Minulla on tapana pitää, että tunnelma ja energia pysyy hyvänä ja huolehdin siitä, että kaikilla on hyvä olla. Jos näen jonkun lannistuvan, pyrin vaistomaisesti nostattamaan fiilistä iloisemmaksi.

Lisäksi pidän itseäni ihmisenä, joka pystyy tekemään nopeita päätöksiä, mutta ne eivät välttämättä perustu mihinkään. Keltainen tyyppi ajattelee asiat yleensä tunteen kautta. Muistan kerran tiimimme Niinan sanoneen minulle, että perustelussani ei ollut mitään logiikkaa, vaan se perustui tunteeseen. Tämä on minulle hyvin tyypillistä. Olen mielestäni kuitenkin kohtalaisen hyvä selittämään asioita rationaalisestikin, mutta riippuu mistä on kyse. Pystyn helposti laskemaan lukuja ja perustelemaan niitä, kuten vaikka laskiessa sopivaa donitsin myynti määrää. Toisaalta tämä perustuu myös tunteeseeni siitä, minkä oletan olevan menekki.

 

Suna, Avan näkökulmasta

Suna onkin tuttu vanhasta kunnon hupitiimin pyörittämisestä, ja näänkin myös sunassa paljon keltaista. Suna osaa innostaa ja pitää tunnelman miellyttävänä ja positiivisena. Sunan seurassa ei koskaan tule tylsää ja vaikka projekti tuntuisikin kaatuvan päälle, ei sille voida muuta kuin nauraa yhdessä. Toisaalta näen Sunassa myös paljon vihreää. Sunalla tuntuu olevan koko ajan kiire, mutta taas toisaalta asioilla ei ole kiire. Kuten vihreillä on tapana. Toinen saattaa kysyä Sunalta, voisiko hän hoitaa asian X, ja Sunahan ottaa hoitaakseen. Mutta jos aikamääreestä ei ole puhetta, voi tämä tarkoittaa sitä, että asia hoituu vaikkapa vasta parin päivän päästä. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta olen itse oppinut, että jos haluan jonkin asian tapahtuvan nopealla aika välillä, on myös minun tehtäväni ilmaista se selkeästi.

Suna on todella ulospäin suuntautunut ja ehdottomasti tiimipelaaja, sekä tekijätyyppi. Projekteissammekin on saanut huomata, että Suna on sitoutunut hoitamaan hommansa kunnialla loppuun keinolla millä hyvänsä, eikä mitään asiaa jätetä puolitiehen. Myös luovuus näkyy siinä, että Sunalla on taito nähdä asiat visuaalisesti ja näin lopputulos on priimaa.

Keltaisia piirteitä, joita Suna omaa: ulospäin suuntautunut, positiivinen, spontaani, innostava, tunteellinen (Eriksson, 2014)

Vihreitä piirteitä, joita Suna omaa: Luotettava, sisukas, suorittava, lojaali (Eriksson, 2014)

 

Helmi, Avan näkökulmasta

Sanoisin, että helmi on enimmäkseen vihreä, mutta nyt kun oikein pohdin, löytyy sieltä myös ripaus sinistä ja keltaista. Näen, että Helmissä ehdoton vahvuus on hänen kykynsä ryhtyä toimeen ja ottaa riskejä rohkeasti. Tämä kertoo jotain Helmin keltaisesta puolesta. Lisäksi Ihailen Helmin Boss asennetta, mikä onkin varmasti kaikille roimalaisille tuttu. Helmistä löytyy sitä kunnon sisua ja lojaaliutta, johon voi luottaa.

Olen huomannut Helmissä kuitenkin myös sinisiä piirteitä, sillä hän on todellinen perfektionisti. Ei ole yksi tai edes kaksi kertaa, kun olemme Sunan kanssa Helmille sanoneet jotain tämän suuntaista: ’’Ei se oo Helmi niin justiinsa, toi on tosi hyvä jo noin! ei nyt käytetä tähän enempää aikaa’’. Mm. Helmi olisi halunnut Ratinan pop-up pistettä koristamaan ilmapallot juhlamaailmasta, mikä ei sinänsä ole yhtään huono idea. Olimme kuitenkin Sunan kanssa sitä mieltä, että aikataulu on liian tiukka, emmekä saa lisämyyntiä ilmapalloilla, joten sitä ei tehty. Helmillä on tapana nähdä kauniita asioita ja viilata jokainen yksityiskohta täydelliseksi.

Vihreitä piirteitä, joita Helmi omaa: Luotettava, hillitty, auttava, huomaavainen (Eriksson, 2014)

Sinisiä piirteitä, joita Helmi omaa: Tarkka, perfektionisti, tarkkaileva (Eriksson, 2014)

 

Ava, Sunan näkökulmasta

Yhteisissä projekteissamme olen työskennellyt Avan kanssa tänä vuonna laskiaispulla projektissa, sadonkorjuun ydin tiimissä sekä Ratinan Donitsi projektissa. Avan kanssa työskenteleminen on hyvin helppoa ja vaivatonta. Hän tekee annetut työt huolellisesti loppuun ja on valmis näkemään vaivaa asioiden eteen. Mielestäni Ava on pääpiirteiltään hyvin kelta-vihreä henkilö. Ava on innokas osallistumaan asioihin ja on valmis myös tekemään paljon töitä haluamansa asian eteen.

Proketityöskentelyssä Avan keltainen persoonallisuus näkyy minusta kaikista eniten siinä, kuinka hän osallistaa kaikkia ja pyrkii myös pitämään huolta siitä, että kaikilla tiimin jäsenillä on hyvä ja turvallinen olo. Keltainen henkilö on paljon äänessä ja pyrkii vastailemaan muiden kysymyksiin silloinkin, kun kukaan ei välttämättä ole kysynyt mitään (Erikson, T. 2018, s. 38)

Mielestäni Ava ei välttämättä tältä osin ole niin voimakkaasti keltainen vaan lisäksi hänen persoonassaan ja käyttäytymisessä projekteissa näkyy myös jonkin verran vihreää. Esimerkiksi Ratinan donitsi projektissa Ava usein kysyy mitä mieltä muut projketin osallistujat ovat ja auttaa parhaansa mukaan muita. Hän kokee myös jokseenkin voimakastakin tarvetta tehdä oma osuutensa vaikka olisi esimerkiksi kipeä. Hän on todella huomioonottava. Keltaisuus tulee sitten taas vastaan siinä, että Ava ei ole vihreiden ihmisten tavoin kankea muuttamaan esimerkiksi mielipidettään vaan toimii hyvinkin joustavasti ensin keskustelua muiden tiimiläisten kanssa.

Sanoisin, että Avassa näkyy eniten keltainen ja vihreä ihmistyyppi lisäksi hänessä näkyy myös punaisen henkilön piirteitä. Punaiset henkilöt ovat pääpiirteiltään suoria, kunnianhimoisia sekä voimakkaita. Mielestäni Ava on hyvinkin määrätietoinen ja kunnianhimoinen, ja nämä näkyvät kyllä suuresti Avan käyttäytymisessä. Ava osaa puhua myös suoraan, mutta mielestäni häneen keltainen ja vihreä puoli pehmentää tätä suorapuheisuutta todella paljon. Avan kommentit eivät koskaan tule negatiivisen kautta vaikka hän antaisikin rakentavaa palautetta. Hän pyrkii asettelemaan sanat aina niin että kommentit ja palautteet tulevat positiivisen kautta.

 

Helmi, Sunan näkökulmasta

Helmin kanssa olen työskennellyt Secondhand Vanhassa Tehtaassa, laskiaispullaprojektissa sekä Ratinan donitsi projekstissa. Helmin on tekijä mimmi. Hän on valmis laittamaan omaa vapaa aikaansa projekteihin ja on täysillä mukana mihin ikinä ryhtyykään. Helmin kanssa on ollut kiva tehdä projekteja, koska tietää että hän on 100% täysillä siinä mihin hän lähtee mukaan. Mielestäni Helmi on pääväriltään vihreä, mutta hänessä on myös paljon keltaista. Helmi on todella hyvä tiimipelaaja ja ajattelee muita, toisaalta koen, että hän myös hieman välttelee konflikteja ja haluaa olla pois suurimmista parrasvaloista, missä taas keltainen ihminen paistattelisi päiväänsä. Helmi on projekteissa hyvin innokas ja kekseliäs mikä kuvastaa hyvin hänen keltaisia piirteitään. Hän innostuu helposti myös muiden ideoista ja ajatuksista ja lähtee jalostamaan niitä.

Helmi on projekteissa hyvin innokas, joka hieman myös välillä vaikeuttaa hänen keskittymistään. Innokkuus ja nopeatempoisuus on hyvä asia, jos kykenee myös kiireen ja innokkuuden keskellä pysähtymään ihan muutamaksi minuutiksi ja miettiä, mitä olikaan tekemässä tai että voinko delegoida asian eteenpäin, jotta itse pystyn keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Nämä piirteet Helmissä kuvaavat hänen keltaista käyttäytymistään. Helmi on hyvin nauravainen ja suuri eleinen ja kertoo asioita käyttäen paljon käsiä. Keltaiset ovat tästä myös hyvin tunnettuja, heidän tapansa kertoa asioita on hyvin eläväinen.

Projekteissa Helmi on myös toisaalta todella päättäväinen ja määrätietoinen siinä, miten asiat pitäisi hoitaa. Hän ottaa roolia rohkeasti ja myös sanoo herkästi muille tiimin jäsenille ohjeita.  Tämä piirre kuvastaa jopa hieman punaista väriä, jota Helmissä on myös hieman. Helmin kanssa on kaikin puolin mukava työskennellä ja hän on aina yhtä valmis heittäytymään erilaisiin tempauksiin ja projekteihin ja koen, että se on yksi tekijä mikä yhdistää minua ja Helmiä.

 

Helmi, Helmin näkökulmasta 

En osaa laittaa itseäni minkään käyttäytymismallin alle. Käyttäydyn eri tilanteissa ja ihmisten seurassa eri tavalla. Tiettyjen ihmisten seurassa otan helposti johtajan roolin mutta osaan olla luontevasti myös johdettavan roolissa. Muutenkin sanoisin, että olen aika sopeutuvainen missä tahansa tilanteessa, kunhan kaikki on selkeää voin olla melkeinpä missä tahansa roolissa. Missä tahansa tilanteessa kuitenkin kuvailisin itseäni jokaisesta käytösmallista näillä sanoilla. Keltaisena: innostunut, innostava ja avoin. Vihreänä: Luotettava, huomaavainen ja tiimipelaaja. Punaisena: nopea, päättäväinen ja määrätietoinen. Sinisenä: pohdiskeleva ja vaatimaton.

Tiimissä ja projekteissa olen positiivinen ja innostuva. Osaan olla myös täysin näiden vastakohta tarvittaessa mutta näin yleistyksenä sanoisin, että olen aika positiivinen. Osaan tuoda ajatuksiani esiin rohkeasti eikä tarvitse edes aina pyytää, kun kerron jo. Jos minulla on jokin selkeä ajatus tai päämäärä voi siitä olla vaikea päästää irti. Koen että minun on myös helpoin tehdä töitä kaikkien kanssa mutta porukassa ei saa olla pelkästään vihreitä koska usein tuntuu, että ei päästä ojasta allikkoon, kaipaan nopeutta ja saatan kyllästyä, jos ei tapahdu. (Eriksson, 2014)

 

Suna, Helmin näkökulmasta

Sunan kanssa olen työskennellyt laskiaspulla, Ratinan donitsit sekä Secondhand projekteissa. En laittaisi Sunaa yhden käyttäytymismallin alle. Sanoisin että hän on keltainen, vihreä ja ripaus punaista. En osaa sanoa minkälaisen roolin Suna mieluiten ottaa tiimissä mutta nään että hän on aika sopeutuvainen. Keltaisen piirteitä tulee Sunasta ehkä eniten esiin, elämä on tehty elettäväksi eikä kaikki ole niin vakavaa!

Oman kokemukseni mukaan on kolme Sunaa: Suna isossa porukassa, Suna pienessä porukassa ja Suna kahdestaan. Suna isossa porukassa on utelias, luova, kärsivällinen, hillitty ja tutkiva. Hän on isommassa porukassa enimmäkseen tutkijan roolissa ja sanoo rohkeasti mielipiteensä, kun sitä kysytään. Kuuntelee mieluummin kuin olisi äänessä, kun kysyy niin kyllä saa vastauksen. Sunassa on selkeästi pohdiskeleva puoli jota toivoisin että toisi enemmän esiin myös isoissa porukoissa. Pienemmässä porukassa tai juurikin projektissa on avoimempi ja tuo itseään rohkeammin esiin. Kuvailisin sanoilla: sisukas, innostava, innostuva, luova, päättäväinen ja suorittava. Näitä piirteitä on juurikin näkynyt pieneimmissä projektitiimeissä jossa Suna on ahkera tekijä. Hommat tulee aina hoidetuksi. Suna innostuu herkästi ja lähtee maalaamaan isolla pensselillä. Kahdestaan ollessa Suna on hyvä kuuntelija, ulospäin suuntautunut, verbaalinen, voimakas ja tunteellinen. Kahdestaan ollessa Sunasta kuoriutuu voimakastahtoinen tyyppi, joka on kuitenkin ihmissuhdekeskeinen ja toimii tunteella. Iloinen tekijä, joka heittäytyy projektiin kuin projektiin mukaan! Hyvänä mottona Sunalla voisi olla että ”tehdään ja mietitään yksityiskohtia myöhemmin!”. (Eriksson, 2014)

 

Ava, Helmin näkökulmasta

Toistaakseni itseäni, en laittaisi myöskään Avaa yhden käytösmallin alle. Sanoisin että Avassa on kaikkia malleja, eniten vihreää ja keltaista, toisiksi eniten punaista ja ihan hiukan sinistä. Kuvailisin Avaa kaikissa tilanteissa sanoilla: kunnianhimoinen, aikaansaava, empaattinen, luova, tunteellinen, ystävällinen, huomaavainen ja tarkka. Ava on ystävällinen vihreä, jonka kanssa varmasti kaikki tulevat toimeen! Koen että Ava pystyy ottamaan minkä tahansa roolin tiimissä, mutta jos näkee tilanteen, jossa on johtamistyhjiö pyrkii hän täyttämään sen. Tiimissä ja projekteissa voi Avaan luottaa tehtävän kuin tehtävän koska on sopeutuva tilanteessa kuin tilanteessa. Ava tekee myös tunteella päätöksiä mutta osaa myös laittaa tunteet sivuun ja miettiä loogisesti. Ava ottaa muut huomioon mutta osaa kertoa myös rohkeasti omista asioistaan. Sanoisin että hän on spontaani mutta silti tarkka. Jos Suna maalaa isolla pensselillä niin Ava maalaa pienemmällä. Projekteissa Ava on innostuva mutta pitää järjen mukana.

Nään Avassa vihreän piirteitä etenkin siinä, että hän laittaa muut ja muiden tarpeet itsensä edelle. Mutta hän ei kuitenkaan ole sinisilmäinen eikä anna toisten kävellä itsensä yli tai hyödyntää loputtomasti auttamisen haluansa. (Eriksson, 2014)

 

 

Pohdinta

Pohdimme toistemme käytösmalleja sekä persoonallisuuspiirteitä eri projektien kautta, missä olemme yhdessä päässeet työskentelemään. Totesimme, että on todella vaikeaa luokitella toisemme vain yhteen väriin, eikä näin tietenkään sitten käynyt. On selvää, että meissä kaikissa ihmisissä on monta eri puolta. Eri tilanteet, olosuhteet, päivän fiilikset ja tunnetilat sekä tietenkin oma persoonallisuus ja opitut mallit vaikuttavat kaikki siihen, miten me käyttäydymme ja näyttäydymme eri tilanteissa.

Idiootit ympärilläni kirja on mielenkiintoinen ja väreistä voi kukin löytää varmasti paljonkin samaistuttavia piirteitä sekä itsestään, että jostakin omasta tutustaan. Kirja on kuitenkin melko kärjistävä ja antaa loppujen lopuksi melko suppean kuvan ihmisten erilaisista persoonallisuuksista. Kirja ei perustu minkään oikeaan psykologisesti tutkittuun tietoon, mutta mielestämme oli kuitenkin opettavaista ja kivaa pohtia näitä persoonallisuustyyppejä meidän kolmen kesken.

 

Lähdeluettelo

Erikson, T. (2014). Idiootit ympärilläni. Jyväskylä: Atena Kustannus Oy.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi