Tampere
27 May, Monday
23° C

Proakatemian esseepankki

Massiven idiootitKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Taas näitä persoonallisuusesseitä

Aloitetaan siitä, että tämä jääköön viimeiseksi esseeksi osaltani, joka käsittelee Massiven persoonallisuuksia. Olen saanut jo kiellon SPIROesseiden kirjoittamiseen, sillä olen kirjoittanut niitä kuulemma liikaa. Varmasti siis seuraavassa kehityskeskustelussa saan myös kiellon persoonallisuutta koskeviin esseisiin.  Annankin siis tämän kiellon jo itselleni, ennen kuin kukaan muu sitä ehtii tehdä.

 

Kun kuulin uudesta Thomas Eriksonin kirjoittamasta kirjasta Idiootit Ympärilläni, minun oli kuitenkin pakko tarttua tähän kirjaan ja alkaa tutkistelemaan tätä uutta ja erilaista persoonallisuusteoriaa. Onneksi näin päätinkin tehdä, sillä kirja ja kirjan esimerkit olivat mukaansa tempaavia, mahtavia ja voisivat olla suoraan tiimimme arjesta. Persoonallisuuksia kuvataan kirjassa väreillä ja jokaiselle värille pystyi asettamaan tiimiläistemme kasvot. Tämän kirjan teorian ja esimerkkien avulla pystyn taas ymmärtämään kaikkia paremmin ja toimimaan kaikkien tiimiläistemme kanssa paremmin. Tietysti on vielä niitäkin joista ei tunnista tarkasti, mitä väriä he edustavat. Onneksi siis päätin lukea tämän kirjan ja kirjoittaa vielä yhden persoonallisuusesseen. Thomas Eriksonin toisen osan tästä kirjasta, Psykopaatit Ympärilläni, taidan lukea hissukseen omissa oloissani, enkä taida siitä uskaltaa enää esseetä kirjoittaa.

 

Tässä esseessä en aio käydä kaikkia persoonallisuuksia ja heidän piirteitään erikseen läpi ja kertoa, mitä kukin tiimimme jäsen edustaa. Aion tällä kertaa lähestyä aihetta aivan eri näkökulmasta. Tässä esseessä käyn läpi oikean esimerkkitilanteen Massiven päätöksenteosta. Tämän tilanteen kautta käsittelen eri persoonallisuuksia ja heidän käyttäytymistään ja reagointiaan tilanteessa. Esimerkki on samankaltainen kuin kirjassa esitetyt esimerkit, mutta tulee suoraan Massiven arjesta. Muistetaan kuitenkin, että vaikka esimerkki on todellisesta tilanteesta, on se karkea ja osittain kärjistetty. Pitää myös muistaa, että kaikkia tiimiläisiämme ei pysty lokeroimaan tiettyyn persoonallisuusväriin, sillä he ovat eri värien sekoituksia.  Heitä ei siis välttämättä tunnista tästä esimerkistä.

 

Tiimipaitojen hankintaa

Massive hankki vihdoinkin tiimipaidat jokaiselle tiimiläiselle vuoden 2017 lopussa. Paitojen hankkiminen oli erittäin hidas prosessi ja kestikin yli vuoden kaikkine käänteineen. Jo heti osuuskunnan perustamisen jälkeen keskustelimme siitä, että haluaisimme tiimillemme jonkin tiimiasusteen. Akatemian vanhemmilla tiimeillä oli kaikilla jotain ja halusimme ottaa heistä mallia tai ainakin kaikista kovaäänisimmät halusivat. Muilla tiimeillä oli lippiksiä, joukkuepaitoja, tavallisia paitoja, kauluspaitoja ja t-paitoja. Tästä alkoikin pitkä pohdinta ja keskustelu siitä, mitä Massive haluaisi.

 

Kun keskustelut aloitettiin, oli tiimimme punaisilla jäsenillä jo vahva mielipide, millaiset paidat haluaisimme. He päättivät yksimielisesti, että paidat ovat yksiväriset mustat tai valkoiset collegepaidat ja niihin tulee Massiven logo. Paidan tulisi olla siisti ja sitä pystyisi käyttämään tilanteessa kuin tilanteessa sen ollessa rento, mutta asiallinen. Paidat olisi voinut heidän mielestään laittaa heti tilaukseen ja he olisivatkin sen itse jo mielellään tehneet. Päätöstä ei kuitenkaan pystytty heti koko tiimin kanssa tekemään, joten he ärsyyntyivät ja kyllästyivät koko aiheeseen. He eivät halunneet jauhaa aiheesta yhtään enempään, sillä heidän mielestään päätös oli jo tehty ja se oli ainoa oikea ratkaisu. He eivät halunneet lähteä viemään asiaa eteenpäin, sillä olivat jo täysin turhautuneet tilanteeseen. Aina kun asiaan palattiin reilun vuoden aikana, heitä ärsytti todella paljon enää puhua asiasta, sillä asiahan oli jo päätetty ja heillä oli täydellinen vaihtoehto jo valittuna.

 

Tiimimme keltaiset jäsenet innostuivat tiimiasusteen valitsemisesta todella paljon ja kävivät myös muita vaihtoehtoja läpi kuin punaiset. He kuitenkin päätyivät nopeasti samaan ratkaisuun punaisten kanssa ja halusivat tiimille collegepaidat Massiven logolla. He innostuivat todella paljon asiasta ja miettivät jo erilaisia värivaihtoehtoja paidalle ja sitä mihin logo sopisi parhaiten. He miettivät myös jo paikkoja mistä paidat voisi tilata. He pystyivät jo kuvittelemaan itsensä paidat päällä edustamassa Massivea. Päätöstä ei kuitenkaan pystytty tekemään heti, muiden vielä pohtiessa ja miettiessä. He kuitenkin kyllästyivät täysin ja unohtivat koko asian. Muiden liika pohdinta ja asioiden selvittely sai heidät ahdistumaan ja he halusivat unohtaa koko asian. Heistä ei siis myöskään kukaan halunnut lähteä viemään asiaa eteenpäin. Aina kun asiaan palattiin reilun vuoden aikana, innostuivat he asiasta uudestaan yhtä paljon, mutta muiden sama pohdiskelu alkoi uudestaan ja ahdistus valtasi heidät.

 

Tiimistämme löytyi myös henkilöitä, jotka eivät ottaneet oikeastaan kantaa ollenkaan. He myötäilivät vain kaikkia muita ja olivat samaa mieltä aina sillä hetkellä käynnissä olevan keskustelun kanssa. He myös tekivät kaikkensa, etteivät joutuisi näkemään vaivaa siinä vaiheessa, kun tiimiasusteita tilattaisiin. Asia ei heitä niin paljoa kiinnostanut, että he olisivat halunneet tehdä lisätyötä tämän eteen. Nämä henkilöt olivat vihreitä. Lopulta vihreät olivat myös punaisten ja keltaisten kanssa samaa mieltä siitä, millainen tiimiasusteen pitäisi olla. Heistä ei kyllä vieläkään tiedä olivatko he oikeasti samaa mieltä, vai oliko keskustelu heidän mielestään ahdistava ja halusivatko he vain välttää konfliktitilanteet. Kun päätös tehtiin kukaan ei lähtenyt viemään asiaa eteenpäin, eikä paitoja koskaan tilattu. Aina kun asiaan palattiin myöhemmin ja mietittiin erivaihtoehtoja, vihreät ahdistuivat. He olivat jo ehtineet sopeutua ajatukseen, että tiimille tilattaisiin mustat collegepuserot Massiven logolla, eivätkä he kestäneet ajatusta muutoksesta.

 

Siniset olivat kaikkien muiden näkökulmasta kaikista hankalimpia tässä keskustelussa, kuin myös yleisesti ottaen aina kaikissa muissakin päätöksentekotilanteissa. Kun asiasta alettiin puhumaan ja punaiset olivat jo päättäneet millaiset ja minkä väriset paidat tulisi tilata, halusivat siniset vielä selvittää asioita tarkemmin ja varmistaa, että lopputulos olisi varmasti kaikista käytännöllisin ja tarvetta vastaavin. Siniset eivät kestäneet punaisen nopeaa päätöstä eivätkä keltaisen turhaa innostusta ilman taustatyötä. He halusivat aina vielä varmistaa, että kaikki vaihtoehdot ja mielipiteet oli varmasti otettu huomioon. Kun olimme yhdessä tehneet päätöksen, kyseenalaistivat siniset aina sen ja halusivat vielä selvittää, oliko tämä nyt varmasti kaikista käytännöllisin vaihtoehto. Siniset eivät olleet tyytyväisiä vielä vuodenkaan jälkeen tehtyyn päätökseen. Paitojen saavuttua ovat he kuitenkin pitäneet Massive paitaa eniten päällä.

 

Lopullinen päätös

Teimme vihdoinkin yli vuoden kestäneiden keskustelujen jälkeen tiiminä päätöksen tilata meille tiimipaidoiksi mustat collegepaidat Massiven logolla. Ennen lopullista päätöstä teimme tämän päätöksen 2 kertaa aiemminkin, mutta kukaan ei ottanut asiaa hoitaakseen, joten palasimme aina selvittämään asiaa lisää sinisen aloitteesta. Vasta kolmannella kerralla päätös vietiin toteutukseen. Vuoden kestäneiden keskusteluiden jälkeen, kun vihdoinkin olimme päättäneet päätyä samaan tulokseen mihin punaiset olivat päätyneet jo vuosi aiemmin, pitivät punaiset tietenkin itseään voittajina tässä pelissä. Keltaiset innostuivat taas asiasta uudestaan ja odottivat jo uusia hienoja paitoja. Vihreät olivat tyytyväisiä, kun muutosta ei enää tehty. Siniset taas miettivät vielä viimeisenkin päätöksen jälkeen, pitäisikö asiasta vielä puhua koko tiimin kesken seuraavassa viikkopalaverissa. Kaikkia vaihtoehtoja ei oltu vieläkään punnittu tarpeeksi, eivätkä kaikki olleet heidän mielestään päässeet sanomaan mielipidettään, vaan keltaiset ja punaiset olivat jyränneet mielipiteensä läpi. Kaikkien yllätykseksi vastuun lopulta paitojen tilaamisesta otti vihreä henkilö, joka oli alkuun vältellyt ylimääräistä työtä ja aiheeseen puuttumista. Hän alkoikin päämäärätietoisesti hoitaa asiaa ja hoitikin sen lopulta punaisen tarmolla.

 

Tässä vain yksi esimerkki yhdestä Massiven päätöksentekotilanteesta. Tämä sama esimerkki kuitenkin sopii todella moneen Massivessa käytyyn keskusteluun ja päätöksentekoon. Usein ne etenevätkin täysin samalla kaavalla. Toisena hyvänä esimerkkinä voisi käyttää päätöksentekoa siitä mihin kaupunkiin lähdemme ulkomaanmökkipajalle. Tämän päätöksen tekeminen eteni täysin samalla kaavalla, mutta ei kestänyt sentään kuin kuukauden reilun vuoden sijaan.

 

Pohdintaa

Miten sitten pystyisimme tehostamaan päätöksentekoa ja keskusteluitamme, joiden tulisi johtaa johonkin? Tulisiko punaisten malttaa mielensä ja olla avoimempia myös muiden mielipiteille? Tulisiko keltaisten yrittää keskittyä pidempään ja pitää innostuksena loppuun asti. Pitäisikö vihreiden ottaa kantaa enemmän ja tuoda omia näkemyksiä julki? Pitäisikö sinisten luottaa siihen, ettei kaikkea pidä aina selvittää loppuun asti. Vai meneekö se niin, että eri ääripäät täydentävät vain toisiaan ja pitävät liian räikeän toiminnan kurissa?

 

Jos tiimissä olisi vain punaisia persoonia, hoituisivat tehtävät vauhdilla nopeammin kuin aikataulussa ja kaikki tulisi varmasti tehtyä sekä lisäksi vielä vähän ylimääräistä. Laatu kuitenkin saattaisi kärsiä ja työn lopputulos ei aina olisi sitä mitä haettiin. Se kyllä vastaisi täydellisesti punaisen näkökulmaa asiasta. Jos kaikki taas olisivat keltaisia olisi työnteko erittäin hauskaa ja työt aloitettaisiin nopeasti suurella kiinnostuksella ja innolla. Keltaiset innostuisivat tehtävästä ja aloittaisivat sen vahvasti asiaa selvittäen. Mielenkiinto ei kuitenkaan välttämättä riittäisi viemään tehtävää loppuun asti vaan lopputulos saattaisi jäädä vajavaiseksi. Vihreät taas välttelisivät tehtävän aloittamista ja tekisivät vasta kun on aivan pakko. Tehtävä kuitenkin saataisiin tehtyä, mutta ei parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka he haluaisivatkin tuottaa vain laadukkaita lopputuloksia. Siniset taas käyttäisivät kaiken ajan tiedon etsimiseen, pohtimiseen ja analysoimiseen. Lopulliseen tulokseen tuskin päästäisiin annetussa ajassa, mutta tietoa ja informaatiota olisi jo paljon saatavilla. Siniset myös syyttäisivät epäselvää tehtävänantoa tai liian vähää informaatiota siitä, ettei lopputulokseen päästy.

 

On siis erittäin hyvä, että tiimissämme on kaikkia näitä neljää persoonallisuusväriä ja näiden parhaimpia puolia käyttäen päästään parhaimpiin tuloksiin. Punaiset ovat asioiden eteenpäin viejiä, keltaiset aloittajia ja innostajia, vihreät loppuun viejiä ja työntekijöitä sekä siniset tiedonhankkijoita ja analysoijia.  Eihän tiimityöskentelystä tulisi mitään, jos kaikki olisivat samaa väriä ja käyttäytyisivät samalla tavalla.

Kommentit
Kommentoi