Tampere
17 Jun, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Massii ku SarasvuolKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

”Massii ku Sarasvuol, Massii ku Sarasvuol, Kunnes mul on, kunnes mul on Massii ku Sarasvuol” (Mäkki –  Kappale: Sarasvuo, 2015)

Sarasvuon kirjat, webinaarit ja koulutukset ovat aina kiinnostaneet itseäni. Aikoinaan kun työskenteli Suomen Telecenterillä myyntiesimiehenä, meillä oli ilo ja kunnia osallistua Trainers Housen koulutuksiin, jossa käsiteltiin paljon Sarasvuon johtamismalleja ja näkökulmia. Rautanen ammattilainen joka on tehnyt jos jonkin näköistä bisnestä ja kun Tuomas tiimistäni kysyi haluanko lainata kirjan niin enhän minä nyt voinut siitä kieltäytyä.

Kirja käsittelee Sarasvuon matkaa yrittäjäpojasta joka halusi kehittyä ja voittaa kohtalonsa. Siinä käydään läpi Sarasvuon polku nykyhetkeen. Vaikkakin kirja on täynnä asiaa ja sivujakin yli 450 niin tarinankerronta on tehty pilke silmäkulmassa ja ammattimaisella otteella joka auttaa lukijaa pysymään valppaana ja tähän teokseen uppoutuu hyvinkin helposti.

Kirja on pitkälle tarinan kerrontaa, mutta siinä on myöskin hyviä pointteja yrittäjänä toimimiseen ja periksi antamattomuuteen.

————————

Sarasvuon ajatukset

”Ihminen ei aisti eikä ymmärrä luonnettaan ennen kuin on myöhäistä. Me pullahdamme vähäiseen viisauteemme vasta jälkikäteen, paljastuttuamme ensin muille, lopulta itsellemme” (S.9) Kirja aloittaa tuttuun Sarasvuon tyyliin jolla se hyökkää syvälle sisimpäämme kuin painajaiset kauhuelokuvan katsomisen jälkeisenä yönä.

Kirjan ensimmäinen kappale käsittelee Saravuon tarinaa hänen nykyhetkestä kun hän muistelee tarinaansa taaksepäin. Hän on pannut merkille miten elämämme ensimmäiset hetket ovat muokanneet meistä semmoisia kuin olemme, eli ne ensimmäiset kokemukset asioista vaikuttavat kaikkeen miten toimimme elämässämme. Me emme siis ymmärrä perimäämme, varhaisia kehityskokemuksiamme tai ympäröivän kulttuurin vaikutusta kohtaloomme, jonka luonne meille käsikirjoittaa. Onneksi saamme kirjan mukaan välähdyksiä pimeässä. Välähdykset pimeässä ovat siis tilaisuuksia, joita työstämällä onnistuu puutteistaan huolimatta poikkeuksellisesti, ainakin omasta näkökulmasta. On myös olemassa pimeitä välähdyksiä joita seuraamalla elämään tulee kriisejä, katastrofeja tai voi joutua jopa kadotukseen.

Nämä asiat mistä Jari puhuu ovat luettuna aika outoja, mutta hetken niitä ajateltuani rupeavat ne avautumaan itselleni pikkuhiljaa. Meillä on siis positiivisia ajatuksia jotka vievät meitä eteenpäin ja sitten meillä on niitä toisinlaisia ajatuksia jotka tukahduttavat meidät ja silloin emme näe niitä positiivisia vaikutuksia elämässämme. Kadotus josta Jari puhuu kirjassaan on hänen mukaansa tila, jossa yhteys itseen, toisiin ja tarkoitukseen alkaa pätkiä niin pahasti, että seuraa kauhea hätä. Pimeät välähdykset siis sammuttavat välähdykset pimeässä.

Sarasvuo avaa kirjassaan omia alkuvuosiaan jolloin hän oivalsi, että ammattilaiselle tieto ja taito ovat välttämättömiä mutta riittämättömiä voimavaroja, jos puuttuu ratkaiseva tahto. Tieto ja taito jättävät ihmisen yksinään viettinsä armoille, mutta tahto antaa ihmisluonnon ansoilta turvaa niin kauan kuin sitä riittää. Jari oli kova tekemään työtä jo nuorena poikana ja se edesauttoi hänen mukaansa häntä ymmärtämään kovan työn päälle ja sitä miten asiat tulisi hoitaa jotta ne toimisi järkevästi.

Omasta näkökulmasta oman energian ja ajankäytön hallinta on todella tärkeää. Monesti huomaa että jos paneutuu itse asioihin jotka eivät vie eteenpäin, niihin jää helposti vellomaan ja hetken päästä huomaakin olevansa menossa täysin vastakkaiseen suuntaan kun mihin itse tavoitteli. Monesti perustan rakentaminen kuten itsensä kehittäminen ja tavoitteiden asettaminen pitää oman nokan oikeaan kulkusuuntaan vaikka muuten elämä lähtisi rönsyilemään.

Kirjassa käsitellään myös paljon Sarasvuon perhetaustoja ja hänen vanhempiansa jotka tulevat hyvin eri lähtökohdista. Hänen isänsä lähti heidän perheestä kun Jari oli yhdeksänvuotias ja hänen rakkaudestaan tuli muista, idea ja kauppatavaraa nuorelle Jarille. Isän lähtemisellä oli dramaattinen vaikutus hänen äitiinsä, siskonsa ja hänen elämään, mutta kuhunkin heistä eri tavalla. Isänsä hylkäämänä Jarista tuli taakankantaja. Hän sairastu sanojensa mukaan vahvuuteen. Hän ajautui työelämään nuorena poikana ja se opetti hänelle myös rohkeutta ja tavoitteiden asettamista. Olihan hänen oltava yritteliäs jotta perhe tulisi toimeen ja ettei hän toistaisi itse samoja virheitä mitä hänen isänsä oli tehnyt hylkäämällä perheensä. Nämä kokemukset rakensivat mielestäni Jarin elämänkatsomukset semmoiseksi kun ne nykyään ovat. Itsekkin olen huomannut että monet syvät arvet ja kokemukset lapsuudestani ovat kasvattaneet minusta vahvemman ja niiden kautta olen semmoinen kuin tänä päivänä olen.

Writers’ Studio

Writers’ Studio oli Trainers’ Housen edeltäjä. Se syntyi aikakauteen ja ympäristöön, joka muistuttaa Jarin mukaan 2000-luvun ensikymmenen lopussa alkanutta, nyt päättymättömältä vaikuttavaa näivetystautia. Kahden laman välillä on paljon eroja, mutta yhdistävä tekijä 1990-luvun ja 2010-luvun lamoilla on näköalattomuus. Eli yhteiskuntaan pesiytyy siis passivoituminen ja päätöksenteon menneisyysorientaatio. Ei siis uskalleta lähtee kehittämään uutta ja ajatella suuresti. Lähdettiin siis kirjan mukaan tekemään vanhoilla kaavoilla vaikka maailma muuttuu ja on muuttunut paljon lähtökohdista. Jarilla oli paljon ongelmia henkilökohtaisessa elämässään kun hän perusti Writers’ Studion ja pienin niistä ei ollut taloudellinen. Hän joutui jopa myymään ASP asuntonsa yli 90000 markan tappiolla ja muuttamaan vuokralle jotta pystyi elättämään itsensä. Alkutaipaleet eivät siis olleet suotuisat lähtemään yrittäjäksi, mutta sinnikkyydellä ja nuoren miehen päättäväisyydellä hän pääsi luomaan jotain mikä myöhemmin kantoi hedelmää.

Les Misérables

Kirjan 7 kappaleessa Jari myöntää että ilman että hän ei olisi langennut Les Misérablesiin lukija ei lukisi tätä kirjaa. Tarina olisi hänen mukaan jäänyt torsoksi. Hän käsittelee kappaleessa paljon asioiden ymmärtämistä asiakkaidensa ja oman yrittäjä polkunsa näkökulmasta. ”Kaivoin itselleni saman kuopan kuin lukemattomat asiakkaat myöhemmin. Jos jokin on yksinkertaista ymmärtää ja tehdä, se on vielä yksinkertaisempaa jättää tekemättä.”(S.137). Kappaleen tarinat Jarin kokemuksista -90 luvun yritysmaailmassa ovat kiehtovaa luettavaa. Hän on joutunut toimimaan oman yrityksensä kokonaisvaltaisena johtajana ja pitänyt kaikkia lankoja käsissään.  Hän kehitti monia eri valmennuksia josta yksi esimerkki nimeltä ”Sisäinen Intiaani” tähtäsi syvälle sukeltavaksi valmennukseksi. Intiaani nimi tuli ihan puskista hänelle ja hänen asiakkailla oli  melkoinen työ vakuutella esimiehilleen, että työnantajan tulisi maksaa kallis kurssi nimeltä Sisäinen Intiaani. Jälkikäteen paljastui, että työnantajat tekivät epäilyksistään huolimatta tuottoisan investoinnin, koska Jarin koulutus tarjosi sielunmaiseman maanjäristyksen niin asiakkaille kuin vetäjälle Kirjan mukaan.

Tarina miehestä ja hänen nykyhetkestä

Ilman valmentamista ei olisi Jari Sarasvuota. Hänen mukaansa hän eli kouluttamiselle ja jos hänellä ei ollut valmennusta hän meni toimistolle. Toimistolla hän luki verkkomedioiden päivityksiä ja yritti vain etsiä viimeisimpiä tietoja kaikesta uudesta ja kiinnostavasta. Välilehtiä siis avautui useampi ruudulle. Hänen onnekseen hänet haettiin päivän mittaan usein syömään ja palavereihin koska jos hänellä ei ollut muuta hän vain tuijotti ruutua ja meni rättiväsyneenä kotiin puolen neljän maissa (menihän hän töihin jo yhdeksään). Elämän käännekohdat tulivat kun hän oivalsi että voisi iankaikkisen valmennuksien ohella myös kirjoittaa kirjoja ja olla mentorina monille muille samankaltaisille ihmisille jolla oli palava halua toimia suunnannäyttäjänä muille.

Lähiaikoina Jari on toiminut omassa TV-ohjelmassaan nelosella ja on vaikutusvaltainen valmentaja monille ihmisille jotka haluavat saavuttaa uuden tason elämässään. Jarin reipas ote käsiteltäviin aiheisiin on suoraviivainen ja mukaansa tempaava, joten en yhtään ihmettele että moni arvostaa hänen tapaansa valmentaa. Tulevaisuudessa tulen jatkamaan hänen koulutustensa seuraamista ja voin suositella kaikille hänen kirjansa lukemista. Kirja on (kuten johdannossa mainitsin) todella pitkälle tarinan kerrontaa jonka lukemalla ymmärtää paremmin, miten tämmöinen valkku on syntynyt.

Kommentit
Kommentoi