Tampere
28 May, Tuesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Liikevaihdon kasvattamistaKirjoittanut: Aleksi Stoilov - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Roiman liikevaihdon kasvukipuja

 

Roimassa on pitkin alkuvuotta puhuttu siitä, kuinka voisimme kasvattaa liiketoimintaamme entisestään. Tiimissä vallitsee todella hyvä meininki yleisesti, mutta liiketoiminta ei ole linjassa hyvän tiimihenkemme kanssa, ja tähän haluamme tiiminä keskittyä nyt ja tulevaisuudessa. 

Toki, tiimissä tapahtuu hyviä asioita liiketoiminnallisesti myös. On monenlaista projektia meneillään. Jotkut vanhoja ja jotkut uusia. Jotkut kannattavia ja jotkut ei taas niin kannattavia. Mielestäni tavoitteemme jatkon kannalta onkin, kuinka tiimin jokaisesta projektista saadaan ainakin jossain määrin kannattavia. 

Kyseinen aihe oli taas pinnalla Roiman pajassa 6.2.2023, mutta asian käsittely jäi aavistuksen kesken. Päädyimme tiimin kesken valitsemaan aiheesta kotitehtävän tehtäväksi, jotta jokainen joutuisi tekemään ajatustyötä tämän eteen. Kotitehtäväksi valikoitui BL:n ja TL:n toimesta kirjoittaa essee aiheesta, miten Roiman liikevaihto lähtee kasvuun, jota tässä juuri kirjoitan. Esseessä ajatuksia yksilön eli minun, ja tiimin näkökulmasta, kuinka liikevaihtomme ampaisee stratosfääreihin. 

 

Mitä minä voin tehdä, että liikevaihto kasvaa? 

Omalta osaltani koen, että olen ollut kasvattamassa liikevaihtoamme hyvissä määrin ja tulen tekemään myös niin tänä vuonna. Olen mukana Puhdistustiimi projektissa, joka muun muassa viime vuonna teki reilu 40 prosenttia Roiman liikevaihdosta. Tämä ei todellakaan ole vain minun ansiotani, vaan koko Puhdistustiimin porukka on tuonut tasaisesti rahaa kassaamme ja projekti on ollut kannattavaa tähän mennessä. Ensi viikolla on myös Proakatemian Myyntipäivät, jossa Puhdistustiimi on toimeksiantajana ja tiimit myyvät palveluamme, joka luonnollisesti kasvattaa Roiman liikevaihtoa jossain määrin. Ensi viikon jälkeen olemme viisaampia, kuinka paljon tämä vaikuttaa liikevaihtoomme. 

Aion myös jatkaa tätä toimintaani, vaikka joku päivä olisin muussakin projektissa mukana. Haluan myös omalta osaltani olla auttamassa ja haastamassa roimalaisia tekemään rahaa. Välillä tuntuu, että tiimissämme pelätään työn tekoa, eikä olla valmiita laittamaan käsiä saveen. Ehdottomasti tulisi pyrkiä tekemään unelmaprojekteja, mutta mielestäni tulisi myös rohkeasti tehdä pienempiä, lyhytkestoisempia ja ei välttämättä niin unelmaprojekteja. Tämän kaltaisissa projekteissa on myös monta hyvää näkökulmaa oppimisen kannalta, mitä mielestäni Roimassa välillä vähätellään. Mistä muutenkaan tietää, mitä oikeasti haluaa tehdä, jos ei uskalleta kokeilla useampia asioita?  

Tässä haluan omalta osaltani haastaa tiimiläisiämme, mukaan lukien itseäni. Haluan myös sparrailla tiimiläisiä projektien osalta aina kun mahdollista. Koen, että minulla on melko hyvä kriittinen silmä ja osaan haastaa ajatuksia, vaikka en tietenkään ole aina oikeassa. Useimmiten nimenomaan väärässä. 

 

Mitä me voimme tehdä, että liikevaihto kasvaa? 

Seuraava askel tiiminä on mielestäni tuoda projektit näkyvämmäksi arjessamme. Tästä olemmekin jo puhuneet ja tehneet pieniä muutoksia. Minun lempi toimenpide on ollut tähän mennessä, että joka toinen viikon pajoista olisi projektipaja, aina tietyllä teemalla.  

Ei niinkään, että jokainen projekti pitää vuorotellen pajan omasta projektistaan, vaan ottaisimme projektipajan aiheeksi jonkun liiketoiminnan kannalta tärkeän osan ja tarkastelisimme sitä projektien näkökulmasta. Näin voisimme päästä syvälle käsiteltävään aiheeseen, kun sitä käsitellään mahdollisimman konkreettisesti.  

Otetaan projektipajan teemaksi esimerkiksi hinnoittelu. Jotkut fasilitoisivat pajan, kuitenkin niin, että hinnoittelua tulisi tutkia käynnissä olevien tai tulevien projektien kannalta. Eli onko esimerkiksi Puhdistustiimin palvelujen hinnoittelu toimiva tällä hetkellä? Tekeekö Tupa Creative tällä hetkellä liian halvalla töitä asiakkailleen, pitäisikö hinnoittelu olla korkeammalla? Kuinka hinnoittelemme SecondHand- projektin niin, että sen järjestäminen on taloudellisesti kannattavaa? 

Tällä tavoin, pystymme viikoittain käyttämään vähintään 4 tuntia yhdessä projektien parissa, aina muuttuvalla teemalla. Väitän, että tällä keinolla projektit joutuvat väkisin kehittymään kannattavimmiksi, sillä ne tuodaan kaikille näkyviksi ja pystymme yhdessä tiiminä kehittämään jokaista projektia. Ei vain hakattaisi projektiryhmän kesken päätä seinään ja koiteta pienellä porukalla rakentaa projekteja, kun pystymme myös käyttämään koko Roiman osaamista vipuvartena, nostamaan projektien tasoa joka viikko. 

 

Lopuksi 

Liikevaihdon kasvattaminen ei toki ole yksiselitteistä, vaikka sen luulisi välillä näin olevan. Eihän se ole muuta kuin menee vain hommiin ja tekee rahaa, eikö niin? Ei välttämättä. Asiaa tulee tutkia monelta eri kannalta niin kuin olemme tehneetkin. Kuinka yksilöt voivat auttaa liikevaihdon kasvussa? Kuinka tiimin tulee toimia? Mitkä ovat kaikkien motiivit? Mitä kukin haluaa tehdä? Missä kukin on hyvä?  

Tämän kaltaisia kysymyksiä voidaan pyöritellä loputtomiin ja etsiä ratkaisua. Pelkistettynä koen, että meidän pitäisi rohkeammin vain tarttua toimeen, vaikka kuinka tyhmältä ja simppeliltä se kuulostaakin. On hyvä, että esimerkiksi tulevilla projektipajoilla tehdään liiketoiminta arjessa näkyvämmäksi ja aiheesta keskustellaan muutenkin jatkuvasti. Tekemällä ja kokeilemalla kuitenkin oppii ja kehittyy mielestäni parhaiten.  

Moni vähän ihmetteli ja kenties naureskeli alkuun, kun päädyimme ostamaan Puhdistustiimin liiketoiminnan. Nyt toisen sesongin alkaessa, olemme kuitenkin oppineet hurjan paljon yrittämisen osa-alueista. Koen, että vaikka tämä projekti ei todellakaan ole ollut unelmaprojektini, olen oppinut älyttömästi, koska uskaltauduin lähtemään mukaan johonkin ja laittamaan ne kädet saveen. Tämä projekti on mielestäni hyvä esimerkki siitä, ettei asioita tarvitse aina miettiä loputtomiin, vaan välillä tulee tarttua toimeen. Tätä kaipaisin itse Roimassa enemmän, heittäytymistä tuntemattomaan eli rohkeutta. 

 

LÄHTEET:

Roima Team Osk. 2023. Dialogipaja. 6.3.2023.

Kommentoi