Tampere
26 May, Sunday
19° C

Proakatemian esseepankki

Lakkaa inisemästä – mene taloustiimiinKirjoittanut: Salla Nieminen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita artikkeleja
Useita
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

”Mä en haluu taloustiimiin, ku mua ei kiinnosta talous.” Mitä? Hyi! Oletko tosissasi?

On erikoista, että tällaisia lausahduksia kuulee silloin tällöin myös Proakatemialla. Opinahjossa, jonka opetussuunnitelmassa ja -menetelmissä korostuu nimenomaan oman osaamisen kehittäminen. No, joku ehkä kehittää itseään tietyillä osa-alueilla, jotka erityisesti kiinnostavat ja kehittyy varmasti tätäkin kautta. Mutta kuinka paljon yksilö voi todella kehittyä valitessaan aina sen tutun ja turvallisen tai itselle mieluisen tehtävän?

Olen kirjoittanut aikaisemmassa esseessäni Talous ja oppimisen riemu siitä, että pidin pitkään itseäni humanistina, jolta luonnistuu paljon paremmin kielten opiskelu kuin vaikkapa matematiikka. Proakatemialla ryhdyin kuitenkin perehtymään enemmän talouteen liittyviin asioihin, ja nyt en enää suostu hyväksymään edellisenkaltaista jaottelua. Pakotin itseni Promisian taloustiimiin, ja viime keväänä pakotin itseni hakeutumaan Promisian taloustiimin päälliköksi. En koe varsinaisesti mitään intohimoa talouteen sinällään vaan järkeilen, että nämä ovat asioita, joista minun pitää oppia lisää. Intohimoni suuntautuu ennemminkin uusien asioiden oppimiseen, ja siitähän se vasta riemu repeää, kun olet oppinut jotakin, josta et ole aikaisemmin ollut millään muotoa kiinnostunut!

Olen lukenut viime aikoina talousaiheisia blogitekstejä, koska minulla on vielä talouden saralla paljon opittavaa. Koska toimin tänä syksynä Promisian talouspäällikkönä, on pelkästään järkevää ottaa nimenomaan tänä syksynä hommasta kaikki irti. Tutustuttuani Nordnet-pankin talousaiheisiin blogiteksteihin ymmärsin vihdoin, mistä talousasioiden opiskelussa on kyse! Talous ei ole asia, josta voit valita olevasi kiinnostunut. Tai ehkä voit, jos talouttasi hoitaa joku ulkopuolinen ihminen. Tavalliselle pulliaiselle talous on kuitenkin osa arkea, työskentelit sitten yrittäjänä tai kuuluit sitten siihen taloustiimiin tai et. Et voi valita olla tekemisissä talousasioiden kanssa, sillä olet sitä joka tapauksessa, halusit tai et. Talous on jo valinnut sinut.

Vesa Korpela (2018) kirjoittaa Nordnetin blogissa Verohallinnon käyttämästä robottiverottajasta, joka on verottajan käyttämä tietojärjestelmä, joka tekee itsenäisesti verotuspäätöksiä. Saattaa kuulostaa utopistiselta, mutta totta se silti on. Verohallinto käyttää tietojärjestelmiä veropäätösten käsittelyssä, ja tämä varmasti helpottaakin verottajan urakkaa. Korpela (2018) kertoo blogitekstissään, että eduskunnan oikeusasiamies on tämän vuoden kesäkuussa vastannut kahteen Verohallinnon tietojärjestelmiin liittyvään kanteluun. Molemmissa tapauksissa robottiverottaja on tehnyt virheen, joka on johtanut apulaisoikeusasiamiehen moitteisiin (Korpela 2018). Uskallan väittää, että myös Verohallinto tekee silloin tällöin virheitä, käytettiin siellä sitten tietojärjestelmiä apuna tai ei. Jokaisen täytyy siis itsekin pystyä pitämään huolta siitä, että Verohallinnon antamat päätökset eivät ole virheellisiä. Jos olet päättänyt, että verotus ei kiinnosta, ota hetkeksi pää pois pensaasta. Pyörittele hetki mielessäsi sitä rahasummaa, jonka voit hävitä, jos Verohallinto tekee kohdallasi virheen, etkä suostu kiinnostumaan aiheesta. Jos talous ei sinua kiinnosta, kiinnostaako sitten ihan silkka riihikuiva raha?

Minua ainakin kiinnostaa raha, varsinkin nyt kun olen opiskelija, ja rahaa on entistä vaikeampaa saada haalittua kasaan. Työskenneltyäni täysipäiväisesti muutaman vuoden, sain kerättyä säästötilille mukavan pesämunan, jonka turvin uskalsin lähteä uudelleen opiskelemaan. Nordnetin blogissa kuitenkin huomautetaan, että raha ei kasva pankkitilillä (Nordnet 2018). Blogissa todetaan, että suomalaisilla kotitalouksilla oli vuoden 2017 lopussa 95,1 miljardia euroa talletuksia pankkitileillään (Nordnet 2018). Blogin kirjoittajien mukaan tällainen varojen makuuttaminen tilillä on suomalaisten suurin virhe taloudenhallinnassa. Vaikka osa varoista on kuukausittaista käyttörahaa, suurin osa varoista voitaisiin sijoittaa tuottoisasti (Nordnet 2018). Sinä, joka vielä pidät päätäsi pensaassa. Niin, juuri sinä: jopa sijoittaminen on aihealue, johon ihan tavallisenkin pulliaisen kannattaisi tutustua jo henkilökohtaisen talouden hallinnan takia.

No, mistä se ihan tavallinen pulliainen tietää, mihin sitä rahaa kuuluu sijoittaa? Pitääkö käydä joku kurssi ja oppia sijoittamisen mestariksi? No ei. Aloita ennemmin vaikka siitä, että lukaiset Jukka Oksaharjun (2018) blogikirjoituksen 7 tärkeää kriteeriä yhtiövalinnassa nykyisessä markkinatilanteessa. Jos sattuu käymään niin, että jopa kiinnostut aiheesta, kannattaa ehkä jatkaa lainaamalla Oksaharjun teos Laatuguru, joka löytyy jo ainakin omalta kirjalistaltani. Blogitekstissään Oksaharju (2018) esittelee, millaisia ominaisuuksia yhtiöistä kannattaa etsiä, kun pohtii niihin sijoittamista. Nämä seitsemän ominaisuutta eivät ole mitään korkeampaa fysiikkaa, sillä jopa minä, joka en tiedä sijoittamisesta mitään, ymmärsin mitä ominaisuuksilla tarkoitetaan. En kuitenkaan paljasta niitä tässä, sillä haluan, että viimeistään tässä vaiheessa tämän blogitekstin lukija ottaa päänsä pois sieltä pensaasta, ja käy itse lukemassa sijoittamisesta.

On siis typerää kieltäytyä talouden opiskelusta sillä verukkeella, että talous ei kiinnosta. Tarvitset taloudellista osaamista, kiinnosti se tai ei. On myös oman elämän kannalta tuhoisaa ajatella tietävänsä, millaista osaamista tulee tarvitsemaan. Jos kuvittelet tarvitsevasi tulevaisuudessa vain tiettyjä taitoja, voin taata, että tulet vielä pettymään. Oli se epämukava alue sitten talous, markkinointi tai mikä tahansa, mitä aikaisemmin uskallat ottaa ensimmäisen askeleen kohti tuntematonta, sitä helpommalla tulet pääsemään tulevaisuudessa. Lue siis taloudesta! Kehitä LinkedIn-profiiliasi, opiskele uusia kieliä tai ryhdy vaikka askartelemaan! On samantekevää, mihin ryhdyt. Mutta älä koskaan kieltäydy mahdollisuudesta oppia uusia asioita!

 

LÄHTEET

Korpela, V. 2018. Ihminen vai robotti? Luettu 16.9.2018. https://blogi.nordnet.fi/ihminen-vai-robotti/

Nordnet 2018. Raha ei kasva puussa – eikä pankkitilillä. Luettu 23.9.2018. https://blogi.nordnet.fi/raha-ei-kasva-puussa-eika-pankkitililla/

Oksaharju, J. 2018. 7 tärkeää kriteeriä yhtiövalinnassa nykyisessä markkinatilanteessa. Luettu 23.9.2018

https://blogi.nordnet.fi/7-tarkeaa-kriteeria-yhtiovalinnassa-nykyisessa-markkinatilanteessa/

Kommentit
  • Minna Järvinen

    Hei, täällä yksi joka nolona nostaa päätänsä pois pensaasta! Tyylisi kirjoittaa saa lukijan ajattelemaan ja koukuttuu tekstiisi. On myös ollut ilo huomata kuinka olet halunnut panostaa meidän talousasioihin, toivon että se vielä enemmän tarttuisi muihinkin!

    29.10.2018
  • Inga Keski-Heikkilä

    Ihailen aivan todella paljon sun antautumista ja panostusta omaan rooliin tiimissä! Tämä essee sai hiilloksen roihahtamaan ajatuksesta olla taloustiimissä ensi keväänä. Kunhan sä olisit mentorina <3

    30.10.2018
Kommentoi