Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

La mano de DiosKirjoittanut: Jaakko Koljonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

La mano de Dios

 

Diego Armando Maradona on ikoninen, rakastettu, vihattu, mutta ennen kaikkea legendaarinen jalkapallon pelaaja. Häntä pidetään yhtenä maailman parhaimpana jalkapalloilijana ikinä.  Hän on elävä todiste siitä, kuinka kovalla työllä ja motivaatiolla voi nousta köyhyydestä ja kärsimyksestä maailman huipulle. Hän todistaa myös kuinka helppoa on menettää kaikki minkä vuoksi on tehnyt vuosikausia töitä.

 

Mielestäni urheilutähtien elämänkerrat ovat inspiroivia tarinoita menestymisestä. Varsinkin köyhistä ja huonoista oloista lähteneet urheilijat herättävät mielenkiintoni. Olen aina ihaillut suuria urheilutähtiä. Varsinkin legendaarisia jalkapallolijoita kuten Peléä, Maradonaa, Ronaldinhoa ja Messiä. Maradona ja hänen saavutuksensa ovat olleet minulle hieman tuntemattomia tästä porukasta, joten päätin tutustua El Diegoon paremmin. Katsoin Marco Risin ohjaaman ja Leonardo Bechinin ja Manuel Ríos San Martínin kirjoittaman elämänkertaelokuvan Maradonasta. Pelkästään Maradonan saavutuksista ja palkinnoista voisi kirjoittaa oman esseensä. Tässä muutama Maradonan saavutus: 1986 MM-kisojen voittaminen, 1986 MM-kisojen paras pelaaja, kultainen pallo Balon  d’Or 1996, Serie A:n mestaruus 1987 ja 1990, Italian Cup 1987, Copa del Rey 1982, Cup-voittajien cup 1982 ja UEFA cup 1988.

 

Maradona joutui nuorena tekemään paljon töitä perheensä eteen, eikä hänelle usein jäänyt paljon aikaa muulle. Maradonan isä teki joka päivä aamusta iltaan töitä saadakseen perheellensä ruokaa. Kun Diego jäi kiinni jalkapallon pelaamisesta, rankaisi hänen isänsä usein häntä, sillä pojan piti olla töissä. Maradonalle kuitenkin aukesi mahdollisuus päästä pelaamaan oikeaan joukkueeseen kykyjenetsintätilaisuuden jälkeen. Maradona valittiin jalkapallojoukkueeseen ja hän pärjäsi hyvin vuosia vanhempia pelaajia vastaan ja muutaman kauden jälkeen hänet siirrettiin Argentiinan 1. divisioonaan. Maradona oli tuolloin 16-vuotias. Maradona teki kovasti töitä ja se näkyi kaikessa hänen tekemisessään. Hänellä oli aina päämäärä ja halu menestyä. Se teki hänestä todella keskittyneen ja määrätietoisen.

 

Maradona on aina halunnut antaa takaisin ja on huolehtinut perheestään ja ystävistään. Päästyään 1. divisioonaan Maradona halusi isänsä lopettaa työt. Nuoren Diegon mukaan hänen isänsä oli raatanut perheen eteen liikaa ja nyt oli isän aika levätä. Maradona mietti paljon mitä hänestä ajatellaan. Barcelonassa, kun hän pelasi huonosti, hänelle buuattiin. Maradona mietti usein huonojen pelien jälkeen miksi hänelle buuataan, vaikka hän haluaa tehdä kaikki onnellisiksi. Tämä paine vaikutti Maradonan peliin negatiivisesti ja hän ei ollu itsensä. Myöhemmin Maradona sortui kokaiiniin, sillä se oli asia, joka antoi Maradonalle rauhan kaikesta paineesta.

 

On mielestäni hieno asia ottaa muut huomioon ja antaa yhteisölle takaisin. Ei pidä kuitenkaan pidä ajatella liikaa sitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Et voi aina mielyttää kaikkia. On aina ihmisiä, jotka eivät ajattele samalla tavalla kuin sinä ja jotka eivät hyväksy toimintaasi. On varmasti ollut vaikeaa ja stressaavaa olla huippu jalkapalloilija ja olla jatkuvassa median ja fanien tarkkailussa pienestä pitäen. Olisi silti tärkeää keskittyä omaan tekemiseen, välittämättä muiden kritiikistä.

 

Maradonan jatkuva onnistuminen, menestys, raha ja kunnia nousivat lopulta hänellä päähän. Maradona käytti rahaa jatkuvalla syötöllä ja osti kaiken minkä halusi. Barcelonassa ollessaan hän joutui vararikkoon jatkuvan törsäämisen takia. Maradona sai kuitenkin maksettua velkansa ja vaihtoi joukkuetta Napoliin. Menestys jatkui Napolissa ja hän vaikutti entistä enemmän ylimieliseltä. Kaksi vuotta myöhemmin Maradona voitti MM-kisat Meksikossa, ja hänestä tuli kansallissankari Argentiinassa. Maradona teki näissä kisoissa kuuluisan ”Jumalan käsi” -maalinsa Englantia vastaan. Hän kertoi saaneensa motivaatiota Argentiinassa asuvasta tytöstä, jonka oli tavannut, kun hän asui vielä Argentiinassa. Maradona palasi vanhaan kyläänsä ja meni myöhemmin naimisiin tytön kanssa. Maradonalla on aina ollut motivaatiota menestyä ja voittaa. Pienenä hän halusi pois köyhälistön asuinalueelta, hieman vanhempana huolehtia perheestään, MM-kisoissa kylän tyttö. Maradonan ylimielisyys ja huumeriippuvuus kuitenkin vei hänestä voiton ja hänen pelinsä alkoi kärsiä. Maradona lopetti säännöllisen jalkapallon pelaamisen jäätyään julkisesti kiinni huumeista. Vuonna 1994 oltuaan pelikiellossa 15 kuukautta, Maradona haluttiin maajoukkueeseen tuleviin MM-kisoihin. Maradona empi, haluaako palata maajoukkueeseen. Hän kuitenkin mietti, haluaako hän tulla muistetuksi kaikista toilailuistaan vai haluaako hän tulla muistetuksi jalkapallosta. Päätöksen Maradona teki viimeistään silloin, kun hänen tyttärensä sanoi hänelle: En ole nähnyt sinun pelaavan MM-kisoissa, isi”.

 

Mielestäni on hienoa, että Maradona, joka on elänyt railakasta elämää ylimielisesti ja rahaa törsäten, haluaa kuitenkin sisimmillään antaa takaisin ja tulla muistetuksi. On myös hienoa kuulla mistä Maradona on saanut motivaationsa. Ylimieliseksi leimattu Maradona saakin motivaationsa jostain muualta, kuin rahasta ja halusta olla kuuluisa. Motivaatio on tärkeää missä tahansa tekemisessä. Mielestäni ihminen ei voi antaa kaikkeaan asian eteen, joka ei kiinnosta eikä motivoi. Eron voi huomata Proakatemialla kun vertaa mieluisia ja kiinnostavia projekteja ja ei niin mieluisiin projekteihin. Teen kyllä töitä ja annan mielestäni kaikkeni ei niin mieluisan projektin eteen, mutta oman potentiaalin, taidot ja palon löytää kunnolla vasta kun teet jotain mikä sinua oikeasti kiinnostaa.

 

Suosittelen lukemaan urheilijoiden elämänkertoja. Ne ovat olleet ainakin minulle suuri inspiraationlähde. Ne kertovat hyvin tositarinoita siitä, kuinka ei pidä luovuttaa. Kun jaksat yrittää, onnistut.

Maradona Meksikon MM-kisoissa 1986 Englantia vastaan

Kommentit
  • Toni Latosaari

    Inspiroiva teksti, en ollutkaan tiennyt Maradonasta ihan kaikkea. Tällaiset asiat pistävät oikeasti miettimään. Itse näin urheiluhenkisenä ihmisenä rakastan myös urheilijoiden elmäkertoja, koska ne antavat inspiraatioita ja auttavat omalla uralla eteenpäin. Suuri hatunnoston paikka Maradonan kaltaisille urheilijoille, jotka ovat pohjimmiltaan aivan täysin päinvastaisia kuin mitä ulkokuori antaa monesti ymmärtää.
    Olen myös täysin samaa mieltä siitä, ettei ihminen voi antaa itsestään kaikkea irti, jos jokin asia ei ole motivoiva. Olen huomannut sen konkreettisesti monestikin.
    Urheiluihmisenä käyhän lukasemassa tämä soluessee: http://esseepankki.proakatemia.fi/teemu-ja-jere/

    3.5.2018
Kommentoi