Tampere
02 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kuuntelu nykypäivänä



Kirjoittanut: Annaliina Jokinen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Et taida kuunnella
Kate Murphy
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuuntelu on yksi tärkeimmistä asioista elämässäsi. Dialogia käydään jatkuvasti ja jotta dialogi on laadukasta, tulee keskustelijoiden osata kuunnella toisiaan.

 

Luin Kate Murphyn kirjan Et taida kuunnella (2020). Kirjassa kerrottiin, kuinka toisten kuunteleminen on vähentynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Ennen ihmiset kuuntelivat toisiaan 42% valveillaoloajastaan, kun taas nykyään vastaava luku on vain 24%. Suuri syy kuuntelemisen vähenemiselle ovat olleet lisääntynyt tekniikka ja some. Saat tietää perheesi ja ystäviesi elämästä kaiken viesteillä tai avaamalla Instagramin, eikä sinun tarvitse kuunnella heitä. Kuunteleminen vie enemmän aikaa, kuin saman asian lukeminen kännykältä. Kuitenkin on todistettu, että yksinäisyyden tunne on lisääntynyt huomattavasti ja se on selkeästi yhteydessä kuuntelemiseen. Kun jaat päiväsi tapahtumia esimerkiksi Instagramissa, ystäväsi saavat tietää mitä on tapahtunut, mutta et pääse itse keskustelemaan asiasta sen enempää. Kun taas oikeassa keskustelussa, kun kerrot jostain mitä sinulle on tapahtunut, ystäväsi todennäköisesti kysyy asiasta edes yhden jatkokysymyksen ja pääset purkamaan ajatuksiasi enemmän.

 

Se, että olet hyvä kuuntelija, ei tarkoita, että sinun pitäisi olla aina hiljaa. Myös jokaisen kuuntelijan tarvitsee päästä itse kertomaan omista asioistaan niin, että joku oikeasti kuuntelee. Itsekin olen kokenut pitkään olevani hyvä kuuntelija ja siitä on myös minulle useasti sanottu. Kuitenkin kirjaa lukiessani aloin pohtimaan, onko se oikeasti totta. Välillä ajatukseni harhailevat ihan muualla, vaikka kuunneltavan kertomus olisi oikeasti mielenkiintoinen. Välillä tuntuu, että haluaisin vain itse kertoa jostain asiasta ja odotan sopivaa väliä omalle tarinalleni, jolloin osa toisen puheista menee väistämättä ohi. Vaikka rakastan ihmisten kuuntelua, välillä aivot eivät jaksa pysyä mukana. Osa syy tähän on varmasti se, että ihmisten keskittymiskyky on keskimäärin lyhentynyt kännyköiden myötä jopa lyhyemmäksi kuin kultakaloilla, jolloin aivot alkavat harhailla muissa ajatuksissa.

 

Se, miten reagoit ja vastaat toisen kommentteihin, kertoo siitä, kuinka hyvä kuuntelija oikeasti olet.  Hyvä kuuntelija kyselee myös jatkokysymyksiä. Kyselemällä avoimia kysymyksiä, kuten ”Mitä sitten tapahtui?” kuunneltava usein kertoo asian paljon laajemmin kuin kysymällä esimerkiksi ”Menitkö sitten kotiin?”, joka jo itsessään rajaa kuunneltavan vastausta. Älä myöskään käännä jokaista toisen kertomaa asiaa omaan kokemukseesi, vaan ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen haluaa sinulle kertoa. Tällöin kuunneltavalle tulee tunne, että hänen tarinansa oikeasti kiinnostaa ja hän kertoo helposti myös luottamuksellisia ja henkilökohtaisia asioita. Usein kuunneltava henkilö voikin tuntea kuuntelijan todella läheiseksi itselleen nopeasti, vaikka kuuntelija ei kokisi samaa, ainakaan yhtä nopeasti.

 

”Luonto antoi ihmiselle yhden kielen ja kaksi korvaa, jotta kuulisimme kaksi kertaa sen verran kuin puhumme.” Tämä kirjan lause kertoo siitä, kuinka tärkeää kuunteleminen on. Kuuntelemalla ihminen oppii kaikista eniten. Kun kuuntelet toisen tarinaa, voit samalla havainnoida hänen ilmeitään ja eleitään ja huomata sellaisia asioita, joita ei keskittymättä huomaisi. Henkilö, joka on aina äänessä, ei saa uusia näkökulmia omaan ajatusmaailmaansa ja onkin usein melko kapeakatseinen. Kun taas henkilö, joka kuuntelee enemmän kuin puhuu, rikastaa ajatusmaailmaansa jatkuvasti ja saa uutta pohdittavaa muilta, jolloin hän on monesti myös älykkäämpi kuin henkilö, joka on koko ajan äänessä.

 

Jos haluat oppia hyväksi kuuntelijaksi, aloita pienellä. Kuuntelun taidon voi oppia. Ala tarkkailemaan omaa käytöstäsi keskustelutilanteissa ja pohdi, oletko enemmän kuuntelija vai höpöttäjä. Jos huomaat, että olet suurimman osan ajasta äänessä ja puhut paljon itsestäsi, kokeile olla hiljaa yhden kokonaisen keskustelun ajan. Puhu vain, kun sinulta kysytään. Voit myös kysellä tarkentavia kysymyksiä keskustelukumppaniltasi, mutta pidä mielessä avointen kysymysten merkitys. Voit kysyä läheisiltäsi suoraan kuuntelutaidoistasi tai pyytää palautetta, kun olet yrittänyt kuunnella paremmin. Laita älylaitteet äänettömälle ja kokonaan pois näkyvistä, jotta häiriöntekijöitä olisi mahdollisimman vähän. Kannattaa myös kokeilla keskustella täysin hiljaisessa paikassa, jotta ulkopuolinen hälinä ei vie keskittymistäsi.

 

Kuunteleminen on joskus hyvinkin vaikeaa, varsinkin nykyajan ärsykkeiden keskellä. Kuuntelu on kuitenkin todella tärkeä taito, joten sitä on hyvä tietoisesti harjoitella aina silloin tällöin. Kuuntelemalla voit saavuttaa toisen henkilön luottamuksen ja opit todella paljon uutta, kun annat mahdollisuuden myös muiden ajatuksille. Kuuntelemalla opit koko ajan.

 

Lähde: Kate Murphy. Et taida kuunnella. 2020. WSOY

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Tuija Jaatinen

    Hei Annaliina! Esseesi sai ajattelemaan, kuinka paljon älylaitteet vaikuttavat kuuntelemiseen tänä päivänä sekä omaa kuuntelemisen taitoani. Tunnistan samoja piirteitä siitä, miten välillä keskittyminen herpaantuu, vaikka toisen asia on mielenkiintoinen. Uskon, että tähän vaikuttaa pitkälti myös keskittymiskyky eli tarkkaavaisuus. Toit esseessäsi esille myös hyvin konkreettisia vinkkejä siitä, miten omaa kuuntelemisen taitoaan voi kehittää ja uskon näiden olevan toimivia myös oman kokemukseni pohjalta. Ps. Kirjoituksiasi on mukava lukea! 🙂

    4.5.2021
Kommentoi