Tampere
19 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Kustannustuki IIIKirjoittanut: Antti Eloranta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kustannustuki 

Business Tampere seminaarista 2021 kevät

Kustannustukilain tarkoituksesta.

 

 

  • Yrityksille joiden liikevaihto pudonnut koronan takia marraskuu-helmikuu aikana.
  • Kompensoidaan kiinteitä kustannuksia, sekä palkkakustannuksia. LV Menetystä ja laskua ei korvata.
  • Saat vähintään 2000€ kustannustukea JOS
  1. Yritykselläsi on Y-tunnus (yhtiömuodolla ei merkitystä)
  2. Yritykselläsi on vähintään 2000€ kuluja tukikauden aikana
  3. Yrityksesi liikevaihto laski vähintään 30% koronasta johtuen

 

Kusttannustuki on tarkoitettu yrityksille, jotka täyttävät yllä mainitut edellytykset. Kustannustuen tarkoituksena on nimenomaisesti toimia tukena kustannuksiin, eikä niinkään liiketoiminnan kehittämiseen tai häiriöön, kuten de-minimis kehitysrahoitus, jota Business Finland myönsi hätäkeinona koronapandemian alkaessa yrityksille. Tämä kustannustuki on fiksumpi ratkaisu valtiolle, sillä korvauksen suuruus riippuu liikevaihdon laskusta vertailukautena tai, mikäli kyseessä on uusi yritys sovelletaan alan keskimääräisen liikevaihdon laskua kertoimena.

 

 

Kustannustuen piiriin kuuluvat joustamattomat kustannukset samaan tapaan, kuin sulkemiskorvaukesssa. Tämä tuki on jo kolmas laatuaan III ja pohjautuu marras-helmikuulle, eli neljän kuukauden ajanjaksolle. Kustannustuki yksinkertaisesti korvaa palkkoja, vuokria, leasingmaksuja, sekä muita kuluja joita ei liiketoiminta ole voinut muuttaa itse. 

 

  • Kustannustukia II (2) hakukierroksella, 18 418 yritystä haki tukea
  • 7 148 yritystä hyväksyttiin ja 11 270 yritystä hylättiin
  • Kustannustukea maksettiin yhteensä 183 313 364€

—> Esimerkiksi Ticketmaster Suomi Oy sai tukea toisella hakukierroksella 325 005,18€

 

Maksimi tuen määrä on 500 000€ ja minimi on 2000€. Tukea saaneiden yritysten tiedot ovat julkisia ja löytyvät netistä, kuten myös De-minimis kehittämisrahaa hakeneet yritykset. Yli puolet hakemuksista hylättiin viimekierroksella, mikä yllätti vaikka kesäkaudet olivatkin myynnillisesti parempia ja täten vertailukaudet eivät välttämättä eroa edellisestä vuodesta.

 

 

Kustannustuki on kuitenkin elintärkeä joillekkin yrityksille, sillä esimerkiksi palkkakustannukset ja vuokrat, jotka muodostavat varmasti useiden yritysten menoista suurimman osan on vaikea äkillisesti muutta tai neuvotella uusiksi. Heinä-lokakuu oli todennäköisesti esimerkiksi ravintoloille samankaltainen, kuin edellisvuonna sillä ravitsemistoimialalla on rekisteröityjä yrityksiä 10126, joista 19,9% haki kustannustukea. Lokakuun jälkeen tartuntaluvut lähtivät jälleen nousemaan ja tilanne muuttui vähintäänkin radikaalisti. Verkkokauppojen myynnit rikkoivat ennätyksiä samalla, kun ostoskeskukset ammottivat lähes tyhjillään normaaliin verrattuna.

 

 

Kuten aiemmin mainitsin monien yritysten, jopa pienten muutosketteryys ei riitä muutamassa päivässä muuttamaan työvuoroja, toteuttamaan yt-neuvotteluja tai laatimaan lomautuksia. Näissäkin toimissa tulee lakisääteisiä määräyksiä, miten ja milloin pitää ilmoittaa lomautuksista ja millä aikataululla. Lomauttamisestakin tulee ilmoittaa työntekijälle vähintään 14-vuorokautta ennen lomautuksen alkua. Keväällä tilannehan on joilllain alueilla ollut se, että sunnuntaina yrittäjä saa tietää, että maanantaina ravintola tulee olla kiinni. Onneksi työntekijät ja yrittäjät ovat yhdessä pystyneet keskustelemaan asioista ja hoitamaan asiat paikallisesti niin, että työpaikat ovat turvattuja jatkossakin.

Kustannustukea voi hakea 27.4.—23.6.2021, joten mikäli yrityksesi täyttää ehdot, hae kustannustukea! Valtionkonttori on tehnyt hakemisesta yksinkertaista ja selkeää, joten sen täyttämiseen ei tarvitse ulkopuolista konsultaatiota, sekä tarvittaessa valtionkonttorin chat ja asiakaspalvelu vastaavat nopeasti kysymyksiin.

 

 

 

LÄHTEET:

https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki/#yleista-tietoa-tuesta_mitka-ovat-ehdot-tuen-saamiseksi

https://www.valtiokonttori.fi/kustannustuki-toimialat/

https://www.youtube.com/watch?v=qYycnr_wZuA

Kommentoi