Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Kurota, perkeleKirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kurota, perkele

Mitä luovuus on? Fiilistä, uskaltamista, ongelmien ratkaisemista, uusien ratkaisuiden keksimistä, ongelmien löytämistä, sellaisten asioiden näkemistä, joita ei vielä ole ja soveltamista eri tilanteissa.

20-vuotiaalla Proakatemialla on uunituore visio, joka julkaistiin viime lauantaina.

Proakatemia – uuden yrittäjyyden esikuva

Planetaarisen elämän taito
Kompleksisuustaito
Luovuustaidot
Tunneälytaidot
Verkostoituminen

Pohdimme uutta visiota, sen kulmakiviä ja tärkeimpiä taitoja keskiviikkona 25.9 Proakatemiapäivässä, jolloin tiimiyrittäjät jaettiin päiväksi uusiin tiimeihin. Pääsimme käymään dialogia siitä, miten tuo visio toteutuu ja miten nuo tärkeimmät taidot tulevat näkymään arjessamme, ja ennen kaikkea – mitä pitää muuttaa, jotta visio toteutuu, vai pitääkö. Tiimimme sai aikaan intensiivistä keskustelua jokaisen aiheen kohdalla, mutta suurimpia ajatuksia meillä herätti luovuus ja luovuustaidot.

Rohkeampaa, isompaa

Jotta pääsemme tavoitteeseen ja toteuttamaan visiota meidän on muututtava ja muutettava jotain nykyisessä tekemisessämme. Näin pystyi päättelemään dialogistamme hyvinkin nopeasti, sama henki ja ajatus siitä, että jotain on tapahduttava, huokui myös kaikkien tiimien ratkaisuista ja ajatuksista päivän päätteeksi keskiviikkona.

Mielestämme kaikki alkaa ajattelusta. Pysähdy, ajattele. Mitä voisin tehdä? Mitä voisin ratkaista? Miten voisin tehdä kaiken isommin? Mitä me voisimme ratkaista? Miten me voisimme tehdä kaiken isommin? Jos ei ole aikaa ajatella, ei opi ajattelemaan paremmin tai luovemmin, tai näkemään niitä mahdollisuuksia mitä ympärillä on.

Mikä sun ongelma on?

Ensin ongelma, ei ratkaisu. Kun lähdemme työstämään projektia tai jalostamaan ideoita, niin minun, ja meidän pitää miettiä ongelmia. Mitä isoja ongelmia maailmalla on, mitä ongelmia ihmiset kohtaavat päivittäin? Yhdistetään ongelmat, ei vain kiinnostuksen kohteita. Ja tämä on ehkä se kaikista käytännönläheisin ja merkityksellisin kohta, laittaa hetkeksi syrjään se, että mikä minua kiinnostaa ja pysähtyä ajattelemaan, ja löytää ne oikeat haasteet ja ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisuja.

Riko kupla ja revi laatikko

Pohdimme keskiviikkona, että onko meillä asiat liiankin hyvin, joka on johtanut taantumiseen? Olemmeko liian jumissa omassa kuplassa tai siinä kuuluisassa laatikossa, emmekä osaa ajatella tarpeeksi isosti, tai luovasti tai ongelman kautta?

Eräs kommentti minulle jäi erityisen hyvin mieleen – onko laatikkomme Proakatemia vai planeetta? Jos se on Proakatemia, niin unohda sen laatikon rajat. Kurota kauemmas, pidemmälle ja laajemmin. Ajattele isommin. Luota omaan osaamiseen ja unohda ajatus siitä, että ”miten minä muka pystyisin muuttamaan maailmaa tai tekemään jotain, ihan oikeasti suurta?” Itse asiassa, kyllä minä voin ja kyllä me voimme.

 

https://www.linkedin.com/pulse/kurota-perkele-sanna-tahlo/?published=t
Julkaistu Linkedinissä, 26.9.2019

Kommentoi