Tampere
02 May, Thursday
14° C

Proakatemian esseepankki

Kuka minä olen?



Kirjoittanut: Vili Olkkonen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mikä meidät erottaa
Britt Bennet
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuka minä olen?

 

Johdanto

Usein mietitään kuka minä oikeasti olen, ja vastauskin usein riippuu kysyjästä ja tilanteesta. Eri tilanteissa on usein myös eri vastaus, kysymyksenä kuka minä olen, onkin sellainen kysymys, että ei siihen ole yhtä ja oikeaa vastausta. Tällä tekstillä pyrin miettimään millaiset asiat vaikuttavat siihen, kuka minä olen. Tässä esseessä käytin aineistona Britt Bennetin E-kirja ”Mikä meidät erottaa” (2021), sekä Nyyti Ry:n artikkelia ”Identiteetti, 6 keinoa tukea identiteetin muodostumista” (n.d).

 

Identiteetti

Jokaisen identiteetti muuttuu ajan myötä, nuorempana saatoit vastata, että lukiolainen tai opiskelija, nyt jos sinulta tullaan esimerkiksi business maailmassa kysymään, kuka sinä olet tuskin, vastaat siihen, että opiskelija, et ainakaan lukiolainen. Kun ihminen muuttuu, muuttuu mukana myös identiteetti ja se kuka sinä olet.

Kysymyksenä kuka sinä olet, on kuitenkin todella hyvä, koska se pistää sinut oikeasti ajattelemaan asiaa, joudut väkisinkin miettimään sisintäsi ja sitä millaisena haluat muille esiintyä, ja mitä olet valmis kertomaan itsestäsi heti. Kun pohtii kysymykseen vastausta, on hyvä muistaa, että olet parhaimmillasi, kun teet juuri sitä mitä rakastat, ja miettiä vastausta kysymykseen sen kautta. Liian monimutkaisesti, kuten sen mitä haluaisin olla tai mitä toivon olevani on turha miettiä, koska se äkkiä väärentää todellista minääsi ja sen myötä omaa identiteettiäsi. (Bennet, 2021).

Identiteetti on muutenkin vaikea sana, koska se on psykologiaa ja yleensä psykologisilla sanoilla on monia eri merkityksiä. Identiteetin perustana on kuitenkin oma persoonallisuutesi, se kuka sinä oikeasti olet. Et kuitenkaan aina halua vastata todellisen persoonallisuutesi mukaan henkilölle, joka tulee juttelemaan sinulle ensimmäistä kertaa ikinä, tällöin peität hieman todellista minääsi ja mietit päässäsi, miten haluan hänen muistavan minut, millaisen kuvan nyt anna itsestäni. Tämä psykologinen reaktio on täysin ymmärrettävä, ethän halua, että ensimmäisen kerran näkemäsi ihminen saa sinusta huonon kuvan, haluat varmasti jäädä positiivisesti hänen mieleensä. Tämä onkin syy, minkä takia ympäristömme määrittelee pitkälti, millaisia me olemme. (Nyyti, n.d)

Ympäristön lisäksi identiteettiimme vaikuttaa persoonallisuutemme, sekä ystävämme ja ihmiset, joiden kanssa olemme vuorovaikutuksessa. Voiko muut ihmiset vaikuttaa sinun identiteettiisi? Vastaus on kyllä voivat, jos käyt heidän kanssaan pitkään samantyylistä vuorovaikutusta varmasti, rupeatte jossakin kohtaa puhumaan samoista asioista, jonka jälkeen mietitte samoja asioita ja tästä seurauksena on, että teette samoja asioita. Syvä vuorovaikutus muuttaa varmasti sinua itseäsi, aluksi ehkä sen takia että haluat olla toisen ihmisen mielestä hyvä tyyppi, mutta pian ajatusmaailmanne kohtaavan ilman pieniä valkoisia valheitakin. (Bennet, 2021)

 

Persoonallisuus, mitä se kertoo sinusta

Jokaisen oma persoonallisuus on muovautunut jo nuorena siitä, mitä olet kotona oppinut, kuinka sinua on opetettu ja millaiset geenit sinulla on. Persoonallisuutesi koostuukin ajatustesi, tunteidesi ja käyttäytymisesi pohjalta. Yleensä persoonallisuutesi on kohtalaisen muuttumaton, oli tilanne mikä hyvänsä, koska se kertoo sisimmästäsi sinusta. Tunteitasi ja käyttäytymistäsi eri tilanteissa sinun on vaikea muuttaa vaikkakin mahdollista se on mutta yleensä nämä ovat ne asiat, jotka jokaisella tulee luonnostaan, omaa ajatusmaailmaa on kuitenkin mahdollista hallita. (Nyyti, n.d).

Omat käyttäytymismallisi ja tunteesi heijastuvat usein sinun omaa arvopohjaasi ja näin ollen sinun voi olla vaikea toimia esimerkiksi tiimissä, jonka arvot taistelevat sinun omia arvojasi vasten ja näin olisikin hyvä muistaa, jokaisen keskustella avoimesti myös omasta ajatusmaailmastaan ennen kuin luodaan yhdessä pysyviä käytänteitä ja sääntöjä.

 

Arvot sinulle tärkeitä asioita

Kun osaat vastata mitä sinulle on tärkeitä asioita tässä elämässä ja mitä haluat saavuttaa, pystyt näiden kautta myös miettimään, että mitkä ovat minulle niitä tärkeitä arvojani, ja mitä haluan niiden avulla viestiä muille. Usein sinun arvoissasi saattaa olla rakkaus, luotettavuus, rehellisyys, yms. vaikka näitä et tiedostaisi. Jokaisen onkin hyvä pysähtyä välillä miettimään mitä omat arvosi on ja mitä ne sinulle todellisuudessa tarkoittaa syventyä vielä syvemmälle, mitä haluat niiden avulla saavuttaa. Jos toisaalta tiedostat näihin kysymyksiin, vastaukset ovat sinun hyvä pohtia miten se näkyy jokapäiväisessä elämässäsi ja vastauksessasi alkuperäiseen kysymykseen kuka minä olen, onko vastauksesi ristiriidoissa arvojesi kanssa vaiko ei.

 

Kuka minä olen, eli missä olen, mitä haluan viestiä ja saavuttaa

Alun kysymykseen kuka minä olen voin siis vastata monella tapaa siihen vaikuttaa omat juureni ja kasvatukseni, mutta sen lisäksi ympäristöni, sekä ympärillä olevat ihmiset. Näiden lisäksi siihen vaikuttaa se kuka sinulta kysymyksen kysyy, onko se Matti Meikäläinen vaiko Elon Musk?

Muista kuitenkin aina se, että kysyjä ei tuskin tiedä sinusta mitään ennakkoon, joten on ihan turha ruveta valehtelemaan ja kertomaan valkoisia valheita on parempi mennä persoonallisuutesi edellä, koska se ohjaa kuitenkin toimintaasi kaiken taustalla siltä et voi välttyä. Omaa identiteettiään on kuitenkin turha väärentää.

 

Lähteet:

Bennet, B. 2021. Mikä meidät erottaa. E-kirja. Suomi. Tammi. Viitatu 10.2.2023. https://www.tammi.fi/kirja/brit-bennett/mika-meidat-erottaa/9789520428839

N.D, 6 Keinoa tukea identiteetin muodostumista. Nyyti.fi. Suomi. Viitattu 17.3.2023.

https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/persoonallisuus/identiteetti

Kommentoi