Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

KUINKA RAKENTUU TIIMIYTYMISEN PALAPELI?Kirjoittanut: Krista Tikkanen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämä essee syntyi osana kirjoitushaastetta, jonka valmentajamme Tutta meille antoi. Aiheena oli tiimiytyminen sekä tiimityö ja tehtävänämme oli katsoa siihen liittyvä elokuva, valintani oli News of the world. Koskettava tarina erilaisuudesta, erilaisten ihmisten yhdistämisestä ja siitä kuinka he oppivat luottamaan toisiinsa ja muodostavat lopulta aikamoisen tiimin.

Tuon toisen osan tähän esseeseen tiimimme Kipinä osuuskunnan viimeisimmästä arvopajasta, joka käytiin tänään. Hyvää keskustelua tärkeän ja meitä kaikkia koskettavan aiheen ympärillä. Näkökulmien laajentamista puolin ja toisin tiimimme sisällä.

Mistä syntyy hyvä tiimi ja mitä hyvä tiimi tarvitsee selviytyäkseen?

Hyvästä tahdosta, empatiasta syntyy luottamus

Ensivaikutelma, se tunne mikä välittyy toisesta ihmisestä tavatessa. Sen vaistoaa, onko ihmisellä hyvä tahto sinua kohtaan. Empaattinen ihminen ja tiimikaveri on avoin ja läsnä, kuuntelee kaikkien mielipiteet sekä kertoo omansa viimeistään sitä kysyttäessä. Hän puhuu toisille kunnioittavasti ja antaa rauhaa ajatuksille. Sellainen tiimikaveri minä tahdon olla, tiimissä; jossa kaikkiin voidaan luottaa.

Erilaiset vahvuudet ruokkivat toisiaan

Olemme kaikki erilaisista lähtökohdista tulleet Proakatemiaan. Akatemia on paikka, joka hyväksyy ja edellyttää erilaisuutta. Ilman erilaisuutta tiimiltä puuttuu se rikkaus, jonka ihmisten erilaisuus siihen tuo. Omassa tiimiyrityksessämme on paljon eri alojen osaamista, kielitaitoa, musikaalisuutta, urheilutaustaa, ulospäin suuntautunutta intoa ja positiivista energiaa. Puhumattakaan persoonista, meistä jokainen on aivan erilainen yksilö. Toivon tiimissämme muistettavan sen, että arvostetaan ja kunnioitetaan toinen toistemme juuria, elämäntilannetta sekä sitä osaamista, mikä meillä on rikkautena. Olemme saaneet hyvän alun osuuskunnalle, ponnistettaessa yrityselämään, käytetään siis tämä mahdollisuus mahdollisimman hyvin hyväksemme ja muistetaan myös nauttia matkasta. Näin hyvää mahdollisuutta ei usein tule eteen.

Positiiviset ja negatiiviset kokemukset, vertaistuki

Jokaiselta meistä löytyy varmasti arkoja kohtia tai elämän huippuhetkiä, jotka jaamme tiimillemme, sitten kun aika on oikea ja luottamus on tarpeeksi vahva. Olemme puhuneet paljon siitä, kuinka tärkeää psykologinen turvallisuus on tiimityössä. Psykologinen turvallisuus on luottamusta siitä, että voimme jakaa omat ajatuksemme ja joku nappaa niistä kiinni ymmärtäen mitä toinen tarkoittaa ja samaistuen siihen. Se on myös hyväksyntää siitä, mitä toiselle ihmiselle on käynyt ja että, se on ihan ok. Itseasiassa se voi olla yksi meidän vahvuuksistamme tässä tiimissä, koskaan emme tiedä mihin elämä meitä seuraavaksi kuljettaa. Tuolloin voi olla, että toisen kokemus ikävästäkin asiasta ja sen jakamisesta tiimille voi olla suuri voimavara ja valttikortti tulevaisuudessa. Jaetaan siis oppeja tiimille omien kokemustemme kautta ja vahvistetaan osaamistamme tulevaan, tiiminä. Vertaistuki, samaistuminen ja toisen ymmärtäminen, oppien vastaanottaminen kasvattaa tiimin vahvuuksia sekä lujittaa sitä.

Yhteenkuuluvuus ja yhteiset tavoitteet ovat tiimin voima

Yhteenkuuluvuuden tunne tulee kaikista edellä mainituista asioista, mutta se tulee myös kiintymyksestä ja sen tuomasta velvollisuudesta tiimikavereita kohtaan. Etänäkin ja etäältäkin voi tuntea kiintymystä, esimerkiksi silloin kun jokin asia koettelee, sitä miettii automaattisesti usein, että ”Hei se tyyppi ymmärtäisi.” Tai jos jokin asia on älyttömän hauskaa, miettii helposti ”Hei, tämä olisi niin sen tyypin juttu.” Itselleni kävi taannoin niin, että ajauduin keskusteluun, jossa aihe oli varsin raskas ja negatiivinen eikä tietä positiiviseen tahtonut löytyä millään. Keskustelun päätyttyä tuntui siltä, kuin olisi vetänyt koko päivän kivirekeä perässään. Tuon päivän jälkeen arvopaja Kipinän porukalla tuntui puhdistavalta ja siltä, että näille ihmisille pystyn kertomaan ja purkamaan tuota päivää, ilman että saan arvostelevia katseita osakseni. Yhteenkuuluvuuden tunne valtasi tänään isolla sydämellä ja tunsin kiintymystä juuri omaa tiimiäni kohtaan.  Arvokeskustelu ja arvojen määrittäminen, antoi raamit meidän yhteisille tavoitteille ja ne tulevat ohjaamaan meitä eteenpäin yritykseen liittyvien valintojen kanssa.

Uskon, että kaikesta tästä ja tulevista opeista tiimiyrittäjinä, kumpuaa Kipinä osuuskunnan voima. Joka ei helpolla hyydy, sillä jokainen uusi kipinä sinkoaa toivottavasti pitkälle ja sytyttää taas uusia paloja.

Lähteet

Greengrass, P. News of the world. 2020. Netflix.

Tikkanen, K. Pajavihko. 19.3.2021.

Photo by Jonny Gios on Unsplash

 

Kommentoi