Tampere
28 May, Tuesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka lopettaa itsensä huijaaminenKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tunnetko ajoittain, ettet ole tyytyväinen elämäntilanteeseesi? Onko sängystä herääminen toisinaan tai toistuvasti jo ajatustasolla mahdotonta? Mietitkö joskus, miksi lapsena kaikki oli helppoa ja mukavaa? Mitäpä jos kaikki käännettäisiinkin toisinpäin. Tuntisit olosi mahtavaksi nykyisessä elämäntilanteessasi, heräisit sängystä ilman torkuttamista virkeänä ja iän varttuessa tuntuisivat elämässäsi kohtaamasi haasteet yhtä mukavalta, kuin ongelmien ratkaiseminen lapsena. Mel Robbins kertoi TED-Talkissaan, miten tämä on mahdollista toteuttaa.

Mikä olisikaan mukavampaa aamulla, kuin siirtää herätystä kymmenelä minuutilla eteenpäin herätyskellon soidessa? Vastaus on yksinkertainen, nousta ylös epäröimättä. Mel kertoo viiden sekunnin säännöstä seuraavaa. Mikäli ihminen ei ajatuksen syntyhetkestä seuraavan viiden sekunnin sisään pakota itseään tekemään jotakin toimintaa ajatuksen toteutuksen eteen, aivojen hätäjarrut iskeytyvät päälle ja ajatus heitetään hukkaan. Näin ollen jokin viisi sekuntia sitten mieleen tullut hyvä ajatus ei kuullostakaan enää niin hyvältä, että sitä tulisi toteuttaa.

Herääminen on aika-ajoin ollut itselläni ongelmallista ja olenkin tästä syystä jatkuvasti yrittänyt kehittää siihen ratkaisua, ainakin ajatustasolla. Älkää tuomitko, jotkin asiat vain ovat vaikeampia toisille. Olen kehittynyt asian suhteen valtavasti. Nykyään minulle jää aamulla aikaa syödä aamupala, mikä on tuonut aivan uudenlaisen energiapyrähdyksen päivään. Pohtien Melin viiden sekunnin sääntöä, koen sen olevan toimiva. Aamuisin, mikäli en heti herätyskellon soidessa nouse sängystä, saattaa mennä koko päivä ennen kuin tunnen oloni virkeäksi. Jos taas nousen heti herätyskellon soidessa, on oloni noin minuutin jälkeen todella hyvä, ellen ole nukkunut liian vähän aikaa. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voinkin siis kertoa että, olet useammin virkeä ja vielä heti aamusta, jos nouset ylös sängystä viiden sekunnin sisällä heräämisestä, kuin jos jäisit nukkumaan vielä hetkeksi.

Osuuskunnassamme on tapana käydä fiiliskierroksilla toistemme kuulumisia läpi. Kun otimme tämän käytännöksi viikkotasolla, on pakko todeta alun olleen hyvin kankeaa. Fiiliksiä ilmaistiin lausahduksilla ”ihan jees” tai ”tässähän tää”. tämän kaltaisilla lausahduksilla ei ole merkitystä kenellekään, ei sinulle itsellesi tai kellekään muullekaan. Voi jopa sanoa, että valehtelet itsellesi. Jos asiat ovat päin persettä tai vaikka erityisen hyvin, sano se ääneen. Tällä tavoin ymmärrät, mikä on tilanteesi. Huomioikaa että olen optimisti ja kehotan teitä olemaan realistisia omasta tilanteestanne, joten älkää naurako, nyt ollaan vakavan äärellä.

Aina ollessani itse elämässäni tilanteessa, jossa en tunne oloani tyytyväiseksi, väistämättä tulen ajatelleeksi asioita, joilla muuttaisin tilannettani paremmaksi. Mel puhui TED-Talkissaan osuvasti aiheesta ”Kun tunnet tyytymättömyyttä elämästäsi tai tuntuu kuin olisit jumissa, vaikka haluaisit liikkua, on tämä hyvä signaali siitä, että sinun tulee muuttaa jotain tekemisessäsi”. Mel kertoi myös, että ”ainoa keino onnistua on pakottamalla itsesi tekemään jotain sen eteen”. Puhun itse ”baby steps” mallista. Se on oma keinoni selvittää omat sotkuni, mikäli huomaan että tarvetta muutokselle on. Käytännössä etsin ongelman syyn tai syyt ja teen toimintastrategian, kuinka etenen pala palaselta kohti parempaa tilannetta ja sitten alan orjallisesti noudattamaan suunnitelmaani. Optimistisuudesta on tässä hyötyä, sillä voisivathan asiat aina huonomminkin olla.

Syy miksi tartuin juuri Melin puheeseen, on se, että hän puhui aiheesta, josta jokaisella meistä on opittavaa, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Jos et ole tyytyväinen omaan elämäntilanteeseesi, kehotan tutkimaan syitä siihen. Mikäli tunnistat itsestäsi näitä täysikäisyyden tuomia harmaita hiuksia tuottavia stressin tai väsymyksen aiheuttajia, tunnista ne ja korjaa tilanne, jotta hiuksesi voivat taas kasvaa vapaasti. ”Garnier Fructis Shampoo, For hair that shines with all its strength”.

 

Lähteet:

Katsottu 28.2.2019. Kuinka lopettaa itsensä huijaaminen: Mel Robbins TEDx. Katsottavissa sähköisessä muodossa osoitteessa: https://www.ted.com/talks/mel_robbins_how_to_stop_screwing_yourself_over?language=fi

Luettu 28.2.2019. Shampoo tuotteiden sloganeita. Luettavissa sähköisesti osoitteessa: http://www.textart.ru/advertising/slogans/shampoo.html

Lähde blogiin:

https://www.facebook.com/henri.roivas.9/posts/2207197806211428

Kommentoi