Tampere
15 May, Wednesday
19° C

Proakatemian esseepankki

Konsepti nimeltä 12H



Kirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Lets Hope
Hanna Tuuri
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Osa esseestä on kirjoitettu ennen itse H-hetkeä 🙂

 

Konsepti nimeltä 12H-innovointi on meille jokaiselle akatemialaiselle suhteellisen tuttu. Ne auttavat tiimiä hitsautumaan entistä enemmän yhteen ja niissä päästään näyttämään yrityksille se, kuinka paljon ammattitaitoa meistä opiskelijoista löytyy. 12H:t ovat myöskin oivia tilaisuuksia näyttää, että kuinka toimiva tiimioppimalli oikeasti on. Valitettavan vähän kuitenkin kuulee tiimien nykyään tekevän 12H-innovointeja. Se on täysin ymmärrettävää ja ihailtavaa, että tiimit ovat onnistuneet luomaan menestyviä projekteja ja liiketoimintoja, joiden parissa menee suurin osa ajasta. Nyt vasta valmistumisen ja 24H:n kynnyksellä on alkanut tajuamaan, että kuinka opettavaisia tapahtumia nämä innovoinnit ovat. Jälkiviisaana voisikin sanoa, että oltaisiinpa tehty näitä tasaisesti opintojen edetessä.

 

Promisian 24H projekti käynnistettiin kunnolla syyskuun alussa, kun projektipäälliköiksi valittiin Minna ja Salla. Tämän jälkeen teimme belbinin tiimiroolitestin, jonka perusteella meidät jaettiin kahteen eri tiimiin. Molemmissa tiimeissä kullekin jäsenelle löydettiin omat roolit ja tehtävät innovointiprosessin ajaksi. Promisian yhteinen tavoite 24H:sta oli se, että molemmat tiimit saavat arvosanaksi vitosen. Aikaisemmista innovoinneista poiketen, tuntui siltä, että kullakin tiimin jäsenelle on aito luotto, motivaatio ja nälkä saavuttaa yhdessä asetetut tavoitteet.

 

Ennen 24h:ta olemme ehtineet tehdä tämän syksyn aikana kolme harjoitus 12H innovaatiota. Ensimmäiset kaksi innovointi sujuivat todella hyvin, mutta kolmannessa tapahtui pieni notkahdus. Emme saaneet yksinkertaisesti itsestämme tarpeeksi irti. Tapahtuneella on kuitenkin hopeareunus, sillä onneksi tämä kokemus tuli tässä vaiheessa! Vielä on aikaa kerätä itsemme ja miettiä, mitä voimme tehdä paremmin ensi kerralla.

 

On ollut mielenkiintoista päästä työskentelemään pienemmässä tiimissä, kun aikaisemmin olemme kaikki työstäneet samaa toimeksiantoa. Vielä huomaa sen, että on tekemistä etenkin viestinnän ja kommunikoinnin kanssa, mutta suurimmaksi osin tiimi on toiminut todella hyvin. Henkilökemiat kohtaavat, eikä kenellekään ole tullut tunnetta, että tiimi ei toimisi. Tiimi ei hitsaudu yhteen sormia napsauttamalla, vaan siihen tarvitaan mahdollisimman paljon yhteisiä kokemuksia (Humalto 2018). Onkin onni, että pääsemme vielä kerran tekemään töitä yhdessä, ennen kuin on itse showtime. Nämä kokemukset vahvistavat niin pikkutiimejä kuin koko Promisiaa.

On hurja miettiä, että nyt on meidän aika astua 24H näyttämölle. Vastahan me taputettiin viime vuonna valmistuvien aikaansaannoksille. Jännittää todella paljon, mutta olen 110% varma, että Promisia on valmis tulevaan koitokseen. Aika akatemialla tulee menemään nopeasti ja tulette huomaamaan sen kyllä. Juuri sen takia kerryttäkää tiimillenne mahdollisimman paljon yhteisiä kokemuksia, niin projektien kautta kuin koulun ulkopuolelta. Vaikka 12H voisi tuntua ”ajan hukkaamiselta”, tehkää niitä niin paljon kuin mahdollista.  Tuuri (2011) kirjassaan ”Let’s HOPE: kohti yrittäjyyden oppimisen vallankumousta” tuo esille kokoa-mallin, jota käytetään tiimiyrityksen valmentamisessa (Tuuri 2011). Se koostuu neljästä elementistä:

 

  1. Kokemukset
  • Goal = Prosessin tavoite
  1. Ajatukset
  • Reality = Uudet näkökulmat
  1. Konkretisointi
  • Options = Vaihtoehtoiset ratkaisut
  1. Kokeilut
  • What will you do? = Sitoutuminen ja seuraava askel

 

Tuuri (2011) referoi kirjassaan Johannes Partasta, jonka mukaan kokeileminen ja uuden testaaminen käytännössä ovat tärkeimmät askeleet tiimin kehittymisessä. Reflektoidaan tiimin kesken asioita ja toimintatapoja. Mitkä ovat toimineet ja mitkä ei.  Mitä enemmän tiimi saa erilaisia ärsykkeitä, sitä paremmin he pystyvät vastaamaan tuleviin, uusiin haasteisiin. Tämä pätee kaikkeen tiimin toimintaan. Tämän takia toistojen määrä ja niiden laatu on todella isossa asemassa. Promisia on tehnyt noin kymmenkunta 12H-innovointia koko akatemiataipaleensa aikana. Edellä mainitut neljä kohtaa ollaan käyty kymmeniä kertoja läpi ja pikku hiljaa niistä on alkanut muodostumaan toimiva systeemi. Miten toimia tietyissä tilanteissa, kuinka viestiä toimeksiantajan kanssa, miten saamme uusia ideoita ja mitä kaikkea raportin tulee pitää sisällään. Nämä voivat kuulostaa jonkun korvaan itsestään selvyyksiltä, mutta tulette huomaamaan, että asiat eivät olekaan niin yksinkertaisia – etenkään paineen alla.

 

 

3 viikkoa myöhemmin…

 

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Taisto on tauonnut ja on aika laittaa jalat hetkeksi pöydälle. Takana on yksi elämäni rankimmista, mutta samaan aikaan hienoimmista päivistä. Nyt voi sanoa, että onneksi valmistauduimme 24h:n hyvin ja hartaasti, vaikka se tuntuikin välillä vastenmieliseltä. Tavoitteisiin päästiin ja molemmat Promisian pikkutiimit lähtevät kohti tulevaisuutta VITOSET takataskuissaan!

 

 

Lähteet:

Tuuri, H. 2011. Let’s HOPE: kohti yrittäjyyden oppimisen vallankumousta.

 

https://finfamilaatu.fi/toimiva-tiimityo/

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi