Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

KonMari ja siivouksen elämän mullistava taikaKirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
KonMari
Marie Kondo
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kirjoittajat: Evianna Sipilä & Nuppu Laaksonen

KonMari ja siivouksen elämän mullistava taika

Kondon tapa kirjoittaa siivouksesta, tai oikeastaan  järjestelemisestä, on niin viihdyttävä, että on vaikea uskoa kyseessä olevan faktapohjainen teos fiktiivisen koukuttavuuden vuoksi. Hänen raikas kirjoitustyylinsä herättää esineet eloon, mikä tuntui myös lujittavan lukijan suhdetta omiin itselle tärkeisiin esineisiin. ”Tavaramme tekevät todella kovasti töitä puolestamme, vaikka emme sitä huomaisikaan,” kirjoittaa Kondo (178, 2015.) 

Lyhenne KonMari tulee japanilaisen kirjailija Marie Kondon nimestä ja kyse on hänen lanseeraamasta raivaus- ja järjestämismenetelmästä. Hänen kirjoittamassaan kirjassa hän jakaa ajatuksen siivouksen elämänmullistavasta taiasta.

 

Perusidea konmarituksessa on, että ihminen käy läpi koko omaisuutensa kysyen itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa”. Jos vastaus on ei, esineestä luovutaan. Tämä karsimisprosessi saa aikaan sen, että ihmisestä tulee myös tietoisempi uusien ostopäätösten kynnyksellä. Kuinka paljon tavaroita ostetaankaan vain ostamisen ilosta, sekä tarjouksia etsitään ilman suurempia tarpeita. Moni meistä ei raaski luopua esineistä ainoastaan siksi, että ne ovat vielä ehjiä. Kameroiden perän jemmoista löytyy vaikka mitä vanhoja kalentereja, “jos niille olisikin vielä käyttöä.” Tuskin on. Marie Kondo antaa luvan sille, että myös lahjoiksi saaduista tavaroista on lupa luopua. Mikäli tavara ei tuota iloa, se vie energiaa ja silloin lahjan alkuperäinen iloa tuottava tarkoitus kääntyy päälaelleen.

 

Konmari ja kiitollisuus

Kondo kertoo kirjassaan, että hän sanoo tavaroilleen kiitokset käytön lopettamisen jälkeen, joko toistaiseksi tai kokonaan luopuessaan. Kotiin tullessaan tavaroita ripustaessaan hän sanoo ”kiitos, että piditte minua tänään lämpimänä”, ja niitä esineitä joista hän luopuu kokonaan, hän kiittää niiden tarjoamasta avusta kaiken kaikkiaan. Skeptinen lukija saattaa ihmetellä, mitä merkitystä elottomien tavaroiden kiittäminen voi tuoda siivouksesta kertovaan kirjaan, mutta hetken mietittyäni näen selkeän merkityksen.

 

Kiitollisuuden lisääminen päivittäiseen arkielämään ei ole itsestäänselvyys ja usein se onkin helpompi yhdistää terveyteen, läheisiin ihmisiin tai omaan uraan niin opinnoissa kuin työelämässäkin. Kuinka usein muistamme olla kiitollisia (tai kiittää) päivittäisessä arkielämässä käytössämme olevia esineitä, tavaroita, sekä vaatteita? En itse ainakaan kovinkaan usein. Tämän vuoksi pidin tästä ajatuksesta, sillä kuten kehuminenkin, myös kiittäminen kohottaa selkeästi kauniin sanan antajan mieltä, vaikka vastaanottajalla se menisikin kuin kuuroille korville, niin sanan varsinaisessa merkityksessä tai sitten symbolisesti. 

 

Kiitollisuutta omista tavaroista on varmasti helpompi tuntea, mikäli ei joudu haukkomaan henkeään tavarapaljouden keskellä. Tässä tapauksessa omistuksessa olevan roinan määrä saattaa tuntua enemmänkin ahdistavalta, ja sen vuoksi kannattaakin aloittaa koko prosessi tavaroiden karsimisesta. Vähemmän tärkeistä tavaroista luopuessa sai huomata myös sen, että jäljelle jääneiden tavaroiden arvo tuntui nousevan kuin itsestään. Näin kyseisistä esineistä tuntui helpommalta tuntea kiitollisuutta. Tämä ajatus pohjautuu minimalismin pääperiaatteisiin, jossa vähemmän on enemmän. Kuinka vähemmän voikaan olla enemmän? Mikäli  kyseinen aihe kiinnostaa, voit kuunnella esseen kirjoittajien podcastin minimalismista tästä linkistä

 

KonMari-prosessi

Konmarin aloitus

Karsimisen Kondo suosittelee hoitamaan kaiken kerralla, ellei nyt samana päivänä niin sopivana rysäyksenä kuitenkin, sillä hänen mukaansa vähän kerralla järjesteleminen ei lopu koskaan. Hänen antaa kirjansa alussa hurjan lupauksen väittäessään, että kerran järjestyksen saavutettuaan kaaos ei palaa enää koskaan. Mietin lukiessani, että meistä moni tarkastelee omaa kotiaan tietenkin omista mittapuistaan käsin, ja toisen siisti voi toiselle olla tietenkin kaaos. Varmaa kuitenkin on, että tämän menetelmänsä avulla hän on muuttanut monien ihmisten elämää, eikä ainoastaan kotien siisteyttä, vaan uudelleenjärjestelyn myötä myös ihmisten elämäntyylejä, sekä -asenteita. Saatetekstissään Kondo avaa lupaustaan kertomalla, että hänen KonMari-menetelmästä kertovat kurssit mullistavat ihmisten elämää juuri sen vuoksi, ettei hän opeta pelkkää tekniikkaa. Usein koti on pian siivouksen jälkeen taas sekaisin, eikä syy ole taidon puutteessa, vaan asian tiedostamisessa. Kuten monessa muussakin, tässäkin asiassa ongelma on siis korvien välissä.  Kyseisessä menetelmästä kertovassa kirjassa ei siis olekaan kyse sääntöjen litaniasta, jonka mukaan tavarat lajitellaan ja pannaan kaappiin, vaan enemmänkin se on ”keino”, jonka avulla voi omaksua oikean asenteen järjestykseen ja siisteyteen” (Kondo 2015, 14). 

Ilotarkastus

Tästä syntyi johtopäätös liittyen elämän ihmeisiin: onnellisuus on valintoja. Jotta mitään valintoja voi tehdä, kaikki alkaa siitä, että on valmis kohtaamaan itsensä. Kondo käyttää kirjassaan usein sanaa “virtaviivaistaa”. Virtaviivaistaa on loistava sana kuvailemaan sitä, mitä tarkoitetaan elämänsä optimoinnilla. Viivat vedetään suoriksi niin vaatteta viikatessa kuin papereita pinotessa. Kondo käyttää tästä vertausta sanomalla “taittele vaatteet kuin origamit”. Sen kautta synnytetään harmonian tuntu tilaan, jossa viettää aikaa. (Kondo 2012, 27, 79, 144). 

Järjestämismaratonissa edetään kohta kohdalta vaatteista kirjoihin, kirjoista papereihin ja lopulta sekalaisiin “komono” -tavaroihin. Konmari -prosessissa jokainen omista tavara menee niin sanotun ilotarkastuksen läpi, jossa kokeillaan tunteeko mitään sisimmässään, kun pitelee tavaraa rinnallaan. Tyyli on hidas, mutta takuuvarma. Näin jokainen asia, jonka päättää säästää pitää kotinsa hyllyllä sisältää sinulle jonkin merkityksen. Yhdeksi virtaviivaistamisen perusohjeeksi voitaisiin sanoa, että valitse vain ne asiat, jotka vievät sinua taidollisesti eteenpäin tai henkisesti ylöspäin. Henkisesti ylöspäin tarkoittaa, että asia tuottaa iloa. Sen jälkeen, kun on valinnut säästää jonkin artikkelin, sille tulisi osoittaa oma paikkansa. Tästedes se asia tulee aina palaamaan siihen samaan paikkaan eikä enää rönsyä ja aiheuta sekasotkua. (Kondo 2012, 51-68).

Jo ennen järjestysprosessin loppumista saattaa huomata, valtavien inspiraation puuskien yllättävän. Omakohtainen kokemukseni järjestysmaratonista oli, että sain niin paljon tilaa ajatella, kehittää, parantaa ja luoda, että kävin lähes kierroksilla! On todellakin helpompi keskittyä iloitsemaan ja olemaan kiitollinen asioista, kun asiat ovat viimein omissa lokerikoissaan.


Konmari ja tarvehierarkia

Oma koti on hämmästyttävä paikka. Jos voi tuntea voivansa hyvin omassa kodissaan, se todennäköisesti noudattaa Mashlowin tarvehierarkiaa, joita ovat fysiologiset tarpeet, joihin sisältyy muun muassa elimistön normaalitasapaino (esimerkiksi nukkumaympäristö on hyvä unihygienia ja esimerkiksi keittiössä on tilaa valmistaa ruokaa), turvallisuuden tarpeet eli tunne vakaudesta (pystyy maksamaan kotinsa vuokran ja luottamaan, että taloyhtiö pitää huolen hälytyksistä, jottei tarvitse pelätä, että kotiin esimerkiksi murtauduttaisiin helpolla), sosiaaliset tarpeet eli muiden ihmisten seura ja tämän synnyttämät tunteet (koti on siisti ja järjestetty niin, että sinne on mukava kutsua ihmisiä) ja viimeisenä, tunnustuksen tarve eli tunne olevansa arvostettu (viihtyy kotona myös itsekseen ja olet ripustanut seinälle esimerkiksi kuvan jostain saavutuksestaan).

 

Viimeisenä tarvehierarkiassa mainitaan itseoivalluksen tarpeet. Nykyajan ihmisen sanotaankin elävän niin sanotussa ”valmiissa maailmassa”. Tällä saatetaan ehkä tarkoittaa sitä, että pelkästään yhteiskunta on kykenevä täyttämään lähes kaikki tarpeet, jotta elämä olisi inihimillisesti katsottuna suotuisaa elettäväksi. Itseoivalluksen tarve kuitenkin kurottaa yli yhteiskunnankin huolenpitokyvyn. Itseoivallus tarkoittaa sananmukaisesti “itsensä kautta oivaltamista”. Yhteiskunta voi antaa siihen oman tukensa esimerkiksi koulutuksen muodossa, mutta lopullinen oivallus on kuitenkin saavutettava itse, koska muuten se ei olisi itseoivaltamista. Se vaatii ponnistuksia, johon kaikki eivät pyri tai edes koe itselleen tarpeelliseksi. Ehkä tarvehierakian huipulle ei olla silloin vielä päästy?

 

Itseoivalluksen tarve on lyhykäisyydessään tarve jättää jälkensä tähän maailmaan kuoleman jälkeen. Se sisältää myös moraalisen ja henkisen kehittymisen tarpeen sekä erilaisten taitojen hiomisen. Jos siis haluaa tavoittaa hierarkiapyramidin terävimmän huipun viihtymällä omassa kodissaan, sen siis tulisi näyttää itseoivalletulta. Kuten edellä mainittiin, koti kertoo eniten siitä keitä me olemme, koska siellä vietämme suurimman osan ajastamme ja siellä. Kodissa on historiamme ja nykyhetkemme esimerkiksi erilaisten kirjojen ja valokuvien muodossa. Juuri tämän vuoksi Konmari on muutakin kuin paikkojen siivoamista. Se opastaa itsensä kohtaamisen kautta oivaltamaan, mikä tekee itsestä onnellisen tilassa kuin tilassa. (Kondo 2012, 26-30, Mielenihmeet 2018.) Jo kirjan alussa Marie Kondo kertoi, että moni hänen kurssilleen osallistuneista kertoi pystyneensä luopumaan energiaa syövästä ihmissuhteesta, pudottamaan painoa tai löytämään unelmiensa työn ainakin osittain kurssin ansiosta. Vaikka tämä kirjan alussa tuntui hämmentävältä, kirjaa lopettaessa se kävikin järkeen. Kuten kappaleessa aiemmin todettiin, konmaritus on todella muutakin kuin paikkojen järjestelemistä oikeille paikoilleen. Parhaimmillaan se on elämän kokonaisvaltainen siivous, jossa vähemmän tärkeän erottaa jatkossakin paremmin. 

 

Lähteet

Kondo, M. 2012. Iloa säkenöivä järjestys. Bazarkustannus: Latvia.
Mielenihmeet. 2018. Maslow’n tarvehierarkia. Kirjoitettu 21.10.2018.
https://mielenihmeet.fi/maslown-tarvehierarkia

https://yle.fi/uutiset/3-9246895

Kommentit
  • Siivousta syvällisempi Marie Kondo. Kiitos, tämän ansiosta luen oman KonMarini.

    10.12.2019
Kommentoi