Tampere
20 May, Monday
12° C

Proakatemian esseepankki

Kommunikointi on kaiken A ja OKirjoittanut: Heidi Hydén - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kiitos Vellu esseestäsi ja nautin sen lukemisesta todella. On hauska lukea esseitä, kun tunnistaa jo kirjoitustyylistä henkilön. Ehkä tässä on jotain kehitystä tapahtunut, kun olemme oppineet tuntemaan toisiamme paremmin. Hassua silti, koska emme ole tehneet projekteja yhdessä tai työskennellet niin läheisesti, mutta uskon sinun olevan Evisionissa näkyvä persoona ja sitä kautta olet myös tullut tutuksi minulle.

Naurahdin aloituksellesi siitä, että asiat sujuvat hyvin, kunhan ne tehdään niin kuin sinä haluat. Vaikka kerroit, että tämä kuului ajattelutapaasi aikaisemmin, niin tunnistan osittain sinut tästä ajattelutavasta tänä päivänäkin. Jollakin tavalla sinussa asuu sellainen itsensä tiedostava ja hyvällä tavalla ”ilkikurinen” ihminen, joka saa mitä haluaa. Ihmisten helppo luottaa ja uskoa sinuun, koska usein sinulla on faktaa ajatustesi pohjalla ja osaat perustella niitä uskottavasti. Osaat vetää porukan hiljaiseksi hyvällä tavalla.

Kerroit paljon luottamuksesta ja sen merkityksestä johtajuudessa sekä alaistaidoissa. Olen täysin samaa mieltä tässä asiassa ja luottamuksella on erittäin suuri rooli tiimiytymisessä ylipäänsä. Miten sinun mielestäsi luottamusta rakennetaan tiimissä? Olemme paljon keskustelleet Evisionin pajoissa luottamuksesta ja mielipiteet ovat eronneet tiimin kesken ja muistan hämärästi meidänkin olleen hieman eri mieltä siinä, miten luottamusta rakennetaan. Mielestäni sinun kokemuksellasi Evisionin luottamusta tiimin jäsenien kesken voitaisiin rakentaa todella pitkälle.

Koen vahvasti itsekin asenteella olevan suuri merkitys kaikessa tekemisessä. Avasit asenteen merkitystä työelämässä ja sen vaikutusta työn mielekkyyteen. Tässä asiassa osuit naulan kantaan. En yhtään ihmettele, miksi meidän tiimissämme on kipuiltu siitä, että ei löydy omaa paikkaa ja tiimi tuntuu merkityksettömältä. Se johtuu täysin tästä, kun ihmisillä ei ole ollut omaa ”työtehtävää” tai ”vastuualuetta” meidän tiimissämme, mikä saa tuntemaan olon merkityksettömältä, vaikka asenne olisi kunnossa.

Sinulla on mielestäni asenne kunnossa ja osaat toimia tiimissä. Ymmärrät selkeästi ihmisten erilaisuuksia ja osaat luovia minkälaisessa tiimissä tahansa. Hyvä asenteesi näkyy sekä hyvissä että haastavissa tilanteissa. Haet aina ratkaisua asioille ja pyrit viemään asioita eteenpäin. Arvostan tätä sinussa ja varmasti kokemuksesi erilaisissa työtehtävissä näkyy tässä. Uskon tiimin oppivan sinulta paljon ja salaa toivoisin sinun ottavan roolia esimerkiksi johtoryhmässä, koska Evision voisi oppia sinulta paljon.

Suunnitelmallisuus on minunkin mielestäni tärkeää. Erityisesti odotan sitä itsekin johtoryhmältä paljon. Ajatuksesi sai minut pohtimaan myös sitä, että tarvitseeko aina kaiken pohjalla olla faktaa, lukuja tai tilastoja, jotta suunnitelma toimisi? Välillä mietin, onko sinun vaikea uskoa jotakin, jos pohjalla ei nimenomaan ole edellä mainittuja asioita. Esimerkiksi itse en kaipaa välttämättä tilastoja suunnitelmieni pohjalle tai en niitä tiedostaen hakemalla hae, mutta tekeekö se minut vähemmän päteväksi sinun silmissäsi?

Mielestäni olet hienosti osannut toimia tiimissä ilman varsinaista johtotehtävää, mihin olet varmasti tottunut normaalisti elämässäsi. Kenties olet ottanut Evisionissa omalla tavallaan oman roolin tiimin haastamisessa ja sitä kautta olet kuitenkin osittain johtanut meitä. Pidän siitä, kun haastat ja se on todella tärkeää tiimin kehityksen kannalta. Kuten itsekin mainitsit esseessäsi, niin välillä haastat, vaikka olisit samaa mieltä asioista. Onko se välttämättä tarpeen vai aiheuttaako se ylimääräistä kitkaa? Itse henkilökohtaisesti nautin niistä hetkistä, kun saa väitellä asioista, mutta en tiedä mitä muut ovat mieltä. Onneksi sinulla on kuitenkin pelisilmää useimmiten lopettaa ajoissa ja heittää tilanne huumoriksi.

Pidän kameleontti tyylistäsi muuntautua tilanteeseen tai tiimin mukaan. Se kertoo kyvystäsi sopeutua tilanteisiin sekä tilannetajustasi. Tiimi kaipaa tällaista osakseen ja se antaa toivoa myös itselle hellittää välillä. Minun ei tarvitse aina olla se, joka naurattaa tilanteissa tai se, joka vetää naruista, vaan voin välillä ottaa sen hiljaisemman roolin ja seurata tilannetta etäämmältä.

Keskustelun merkitys on korostunut viime aikoina Evisionissa ja mitä mainitsit dialogista sinun johtamisessasi, niin samaistun täysillä. Huomaan sen sinussa ja huomaan itsekin kaipaavani sitä. Kaipaan meidän tiimiimme enemmän keskustelua ja aionkin tähän panostaa itse tulevaisuudessa eri tavalla. Olen ymmärtänyt tämän vasta viime aikoina ja miksi minulla on itselläni ollut vaikeaa, on johtunut täysin tästä, kun en ole itsekään panostanut keskusteluun. Sillä on merkitystä, mitä minulla on kerrottavaa ja sillä on merkitystä, mitä sinäkin haluat sanoa.

Voisin kuvitella meidän tulevan hyvin toimeen keskenämme tai vaikka johtotehtävissä. Osaat sopivalla tavalla haastaa ja koen voivani haastaa myös sinua. Pidän myös huumorintajustasi, mikä on sopivasti jo aikaisemmin mainitsemallani tavalla ”ilkikurinen”. Jatka samaan malliin!

 

”People may hear your words, but they feel your attitude” – John C. Maxwell

 

LÄHTEET

Kolari, V-M. 2020. Millainen johdettava olen. Proakatemian esseepankki. Luettu 3.4.2020. https://esseepankki.proakatemia.fi/millainen-johdettava-olen/

Kommentoi