Tampere
19 May, Sunday
9° C

Proakatemian esseepankki

Kommentointiessee: Kommentointi ennen ja jälkeenKirjoittanut: Karoliina Kovalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esseiden kommentoiminen on opintojen alusta saakka tuntunut minusta todella vaikealta, ja siksi se onkin jäänyt taka-alalle. Nyt viime päivinä olen kuitenkin aktivoitunut kommentoimaan ja etenkin lukemaan muiden kommentteja. Olen huomannut, että muiden tekstien lukeminen tosiaan avartaa ajattelua ja rohkaisee kokeilemaan omiakin ”rajoja” kirjoittamisen suhteen.

Nyt, kun palo kommentointia kohtaan on syntynyt, halusin ehdottomasti tehdä kevään kommentointiesseen tässä vaiheessa. Olen jo viime vuonnakin kommentoinut muutamia tekstejä, mutta mielestäni niiden sisältö ei ole ollut vielä tarpeeksi kattavaa. Haluankin tässä kommentointiesseessä asettaa ns. rinnakkain nykyisiä sekä vanhoja kommenttejani.

Erityisesti olen halunnut kommentoida omien tiimiläisteni esseitä, sillä heidän tiedän olevan jotakuinkin samassa tilanteessa monelta osin, kuin itse olen. Silloin tällöin olen ottanut asiakseni lukea myös muiden tiimien jäsenten tekstejä.

Kommentti Jenna Keskisen blogiesseeseen Eväät huipputiimin rakentamiseen:

”’Yrittäminen on pitkäjänteinen prosessi, joka vaatii tiimin jokaiselta jäseneltä panostuksen. Jokaisen kannattaa kohdallaan miettiä, millä keinon oma tekeminen edesauttaa muita ja miten sillä voidaan vaikuttaa lopputulokseen.’

Huippua pohdintaa, Jenna! Tässä yllä lainaamassani kohdassa korostuu tärkeys vasta äsken Hurman pajoihin tuodusta Motorolakysymyksestä, ’Mitä minä itse toin pajaan?’ On super tärkeää miettiä, millä tavoin vaikuttaa tiimin toimintaan, ja viekö käytös tiimiä eteenpäin, pitääkö sitä paikallaan vai hidastaako. Tuo pätkä vaan vahvistaa ajatusta tuollaisen pohdinnan tärkeydestä!

Tää blogiessee oli jotenkin tosi kivan ytimekäs. Jäin silti kaipaamaan vielä hieman konkreettisempia vinkkeleitä siitä, miten vaikkapa meidän Hurmasta saadaan huipputiimi, ja ollaanko edes oikealla reitillä. Siihen sulta ois tullut tän tekstin kautta varmasti erittäin hyviä uusia näkökulmia!”

Otin mukaan myös yhden vastauskommenttini, sillä oman ajatteluni myötä tiimiläiseni Kiia koki ahaa-elämyksen, ja tästä ahaa-elämyksestä löysin minäkin vielä uuden näkökulman.

Vastauskommentti Kiia Innanmaan kommenttiin, jossa hän viittasi seuraavan 24H:n tapahtumamuotoiluun, omassa blogiesseessäni Tapahtumamuotoilu luo uudenlaisia elämyksiä:

”Todellakin Kiia otetaan! Just noi pointit valaisee tän tekstin ydintä. Parasta on ajatella vieläpä korostaen niin, että mitä joku ihminen, jonka kaikki viisi aistia eivät vaikka toimikaan, kokee. Miten tapahtuma saadaan niin täydelliseksi kokonaisuudeksi, että jopa ilman kaikkia aisteja, voi silti jokainen saada täydellisen elämyksen tapahtumasta? Vitsi, miten jännää lähteä miettimään tapahtumia erilaisesta vinkkelistä!”

Kommentti Sanna Tahlon blogiesseeseen Tässä hetkessä, juon kahvia:

”Ihanan lyhyt ja ytimekäs, mutta silti merkittävä teksti. ”Tässä hetkessä, juon kahvia.” Monesti arjen pienet rauhottumishetket pääsee unohtumaan ja stressi tuntuu moninkertaistuvan, kun ei anna itselleen lupaa vain olla. Vain juoda sitä kahvia. Oon itsekin miettinyt monesti, että olis ihan mahtavaa kokeilla joogaa tai meditaatiota, mutta se tuntuu nimenomaan siltä ”huuhaalta”. Ehkäpä tästä tekstistä inspiroituneena haastan itseni menemään tuollaiselle mukavuusalueelle, joka on kuitenkin toistaiseksi epämukavuusalue! Sun tekstit on vaan huippuja.”

Lähes vuoden takainen kommentti Ida Harjun esseeseen Olet parasta, mitä sinulle on tapahtunut:

”Ihanasti kirjoitettu essee! Tykkäsin siitä, että oot tehnyt osan esseestä käsin. Tää kirja päätyy kyllä lukulistalle.”

Lähes vuoden takainen kommentti Emilia Taivaisen esseeseen Haluaako suomalainen todella aina sitä halvinta:

”Hyvää ja ajateltua tekstiä, Emppu!

Tekstin rakenne oli silmille vähän raskas pitkien kappaleiden vuoksi. Niitä vähän lyhentäisin seuraavaan esseeseen!

Hyvä, että käytit esimerkkinä omia kokemuksia ja havainnollistit rennolla kielellä. Tätä oli kyllä kiva lukea. 🙂”

Kommentteja lukiessani oli hauska huomata, kuinka ajattelu voi laajentua vuodessa. Tulee kiinnitettyä ihan erilaisiin asioihin huomiota toisten teksteissä. Palautteenanto on selvästi kehittynyt. Taidan kokeilla kommentointiesseen tekemistä uudelleen jälleen pidemmän ajan kuluttua, ja tuolloin vertaan nykyisiä kommenttejani silloisiin!

Kommentoi