Tampere
02 May, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Kirjanpidon perusteet



Kirjoittanut: Samuli Viitanen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taloushallinto - Kirjanpito ja tilinpäätöskirjaukset
Soile Tomperi
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

Mitä on kirjanpito? Kirjanpito on sitä hiton tylsää hommaa, mitä suurin osa yrittäjistä koittaa vältellä viimeiseen asti. Mutta sitä ei voi vältellä loputtomiin asti ilman seuraamuksia, sillä on olemassa kirjanpitolaki. Kirjanpito voi olla tylsää, monimutkaista, hankalaa ja siinä on paljon yllättäviä asioita, sääntöjä ja muutoksia. Kirjanpito on kuitenkin monelle yritykselle erittäin hyödyllinen talouden seurannallinen työkalu. Kirjanpidosta on helppo saada selville mitkä ovat firman tulot ja menot. Kirjanpito on erittäin hyvä työkalu varsinkin silloin, jos pitää tehdä yrityksessä säästöjä. Menoluokat ovat eriteltyjä, joten sieltä näkee hyvin mitkä menot ovat tärkeitä ja mitkä menot ei niin tärkeitä.

Itsessäni taitaa olla ihmisenä jotain syvästi vialla, koska pidän kirjanpitoa itse asiassa ihan mielenkiintoisena. Haluankin oppia ymmärtämään kirjanpitoa ja yrityksen taloushallintoa siksi, että yrittäjänä ymmärtäisin ne mahdollisimman hyvin. Minulla ei ole suurempia haluja ryhtyä kirjanpitäjäksi, mutta haluaisin tehdä sitä sen verran, että ymmärtäisin varmasti kaiken mitä kirjanpidossa tapahtuu. Motivaationa tähän esseeseen toimi juuri tuo ajatus. Siispä lukija laita vyöt kiinni ja nauti kyydistä. Nyt tulee hurjan mielenkiintoinen essee, tai ei välttämättä.

Kirjanpitovelvollisuus

Suomessa kaikki avoimet yhtiö, kommandiittiyhtiöt, osakeyhtiöt, osuuskunnat, yhdistykset sekä säätiöt ovat kirjanpitovelvollisia riippumatta niiden harjoittamasta toiminnasta. Kaikkien näiden edellä mainittujen yhtiömuotojen tulee käyttää kahdenkertaista kirjanpitoa, jossa merkataan mistä raha on saatu ja mihin se on käytetty. Lisäksi kirjanpitovelvollisia ovat luonnolliset henkilöt, jotka harjoittavat liike- tai ammattitoimintaa. (Tomperi 2023)

Liiketoiminnalla tarkoitetaan jatkuvaa, itsenäistä toimintaa, jota tehdään ansiotarkoituksessa. Liiketoiminta on aina ulospäin suuntautuvaa ja siihen liittyy merkittävänä tekijänä yrittäjän riski. Ammattitoiminta puolestaan on liiketoimintaa suppeampaa ja perustuu henkilön omaan ammattitaitoon. Pienille liiketoiminnan- ja ammatinharjoittajille eli toiminimille on asetettu kevyempiä vaatimuksia kirjanpidon suhteen. Kirjanpidosta tulee kuitenkin aina saada Verohallinnolle ja mahdollisille muille viranomaisille toimitettavat tiedot. (Tomperi 2023)

Kirjanpitolain mukaista kirjanpitoa ei tarvitse noudattaa, jos kyseessä on maatilataloutta tai kalastusta harjoittava luonnollinen henkilö. Heidän tulee kuitenkin pitää verotusta varten muistiinpanoja toiminnastaan saaduista tuloista ja siitä aiheutuneista menoista.

 Kirjanpidon peruskäsitteet

 

  • Tilikausi on se ajan jakso miltä yhtiön tulos selvitetään. Yleensä tilikauden pituus on 12 kuukautta. Kun liiketoiminta aloitetaan, lopetetaan tai tilinpäätös ajankohtaa muutetaan, voi tilikauden pituus vaihdella. Tilikauden pituus voi olla enintään 18 kuukautta ja tilikauden lyhyyttä ei ole erikseen määritelty. Mikäli kirjanpito velvollinen pitää yhdenkertaista kirjanpitoa, tilikausi on aina kalenterivuosi. (Tomperi 2023)
  • Liiketapahtumia ovat menot, tulot ja rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisut ja siirtoerät. Menot ovat yrityksestä riippuen esimerkiksi raaka-aineiden hankintaa, vuokrakuluja, lisenssejä, puhelinlaskuja ja monia muita erilaisia kuluja. Tulot ovat käytännössä aina myyntiä. Yrityksen myymät suoritteet voivat olla tavaroita tai palveluita. Yrityksen rahan lähteitä ovat pääomarahoitus ja tulorahoitus. Pääoma on omistajilta ja luoton antajilta saatua rahaa. Tulorahoitus on asiakkailta myynnistä saatua rahaa. (Tomperi 2023)
  • Tuloslaskelma on kuin yrityksen “terveysraportti”, jota voidaan tarkastella tietyltä ajalta. Tuloslaskelmaa voidaan tarkastella siis esimerkiksi kuluvalta kuukaudelta tai vaikka koko tilikaudelta. Se kertoo, kuinka paljon yritys on ansainnut rahaa ja kuinka paljon se on käyttänyt rahaa. Lopussa nähdään, onko yritys tehnyt voittoa vai tappiota. Tuloslaskelman avulla voidaan siis tarkastella yrityksen toiminnan kannattavuutta.
  • Tase koostuu kahdesta pääosasta: vastaavat ja vastattavat.

Vastaavat ovat yrityksen omistuksessa olevat resurssit, jotka on odotettavissa tuottavan taloudellista hyötyä tulevaisuudessa. Vastaavat voidaan jakaa pitkäaikaisiin vastaaviin ja lyhytaikaisiin vastaaviin. Esimerkiksi kiinteistöt, koneet ja laitteet, jotka ovat yrityksen käytössä useamman vuoden ajan ovat pitkäaikaisia vastaavia. Lyhytaikaisiin vastaaviin kuuluu esimerkiksi saamiset ja rahavarat, joiden odotetaan muuttuvan rahaksi tai kuluvan yrityksen normaalissa toiminnassa seuraavan vuoden kuluessa.

Taseen vastattavat puolelta käy ilmi yritystoiminnan pääomarahoitus. Näissä kuvataan, miten yrityksen vastaavat on rahoitettu. Vastattavat puolelle kuuluu siis oma pääoma ja vieras pääoma. Oma pääoma voi olla rahastoissa, esimerkiksi sijoitetun vapaan oman pääoman rahastossa eli SVOP:issa ja vieras pääoma koostuu usein lainoista ja muista veloista, joko lyhyt- tai pitkäaikaisista. Molempien puolien vastaavien ja vastattavien tulisi olla yhtä suuret. Näin syntyy kaksinkertainen kirjanpito.

Tase antaa sijoittajille, lainanantajille ja muille sidosryhmille arvokasta tietoa yrityksen taloudellisesta asemasta ja sen kyvystä selviytyä velvoitteistaan.

 

Tiikauden vaiheet

Tilinavaus

Alkusaldoja merkitään tileille tilinavauksen yhteydessä, ja nämä saldot perustuvat edellisen tilikauden tilinpäätökseen. Ne tilit, joiden saldot on määritelty tilinpäätöksessä ja merkitty taseeseen, saavat alkusaldoikseen saman rahamäärän. Tällaisia tilejä ovat esimerkiksi raha-, saatava- ja pääomatilit. Myös menojen summat otetaan huomioon ja merkitään alkusaldoina menotileille. Alkusaldo kirjataan sen tilin puolelle, jolla kyseinen rahamäärä näkyy taseessa. (Tomperi 2023)

Liiketapahtumien kirjaaminen
Kaikki tilikauden liiketapahtumat kirjataan kirjanpitoon tositteiden pohjalta. On välttämätöntä järjestää kirjanpito niin, että kirjaukset voidaan tarkastella sekä aikajärjestyksessä että asianmukaisesti. Aikajärjestyksessä tehtyjä kirjauksia, jotka on lajiteltu päivämäärän perusteella kuukauden alusta loppuun, kutsutaan päiväkirjaksi. Asianmukaisessa järjestyksessä seurataan erikseen kunkin tilin kirjauksia tilikauden aikana. Esimerkiksi kassatilillä on nähtävissä kaikki lisäykset ja vähennykset, joita on tehty käteisen rahan osalta. Myyntitulojen tilille taas kirjataan kaikki myyntitulot, kun taas myyntisaamisten tilillä näkyvät kaikki saamisiin liittyvät lisäykset ja vähennykset. (Tomperi 2023)

Tilinpäätös
Tilinpäätösprosessissa kaikki tilikauden aikana käytetyt tilit päätetään, ja ne siirretään joko tulos- tai tasetileille. Tuloslaskelma laaditaan tuloslaskelman tileistä, kun taas tase muodostetaan tasetilien perusteella. Muita tilinpäätösraportteja ovat liitetiedot ja tase-erittelyt. Lisäksi rahoituslaskelma ja toimintakertomus ovat osa tilinpäätösasiakirjoja, mutta pienemmät yritykset eivät välttämättä tarvitse niitä. (Tomperi 2023)

 

Tilinpäätös

Jokaisen tilikauden jälkeen yrityksen on laadittava tilinpäätös, joka koostuu tuloslaskelmasta, taseesta ja rahoituslaskelmasta sekä näiden yhteydessä esitettävistä lisätiedoista. Lisäksi siihen liittyy toimintakertomus. Kuitenkin pienille yrityksille ei ole pakko tehdä rahoituslaskelmaa tai toimintakertomusta. Tilinpäätökseen otetaan myös mukaan vertailtavat tiedot edellisen tilikauden tuloslaskelmasta ja taseesta. Tase-erittely puolestaan auttaa varmistamaan tilinpäätöksen oikeellisuuden. On tärkeää, että tilinpäätöksen asiakirjat ovat selkeitä ja muodostavat loogisen kokonaisuuden, joka heijastaa yrityksen todellista taloudellista tilannetta ja toiminnan tulosta. Tarvittavat lisätiedot tulee esittää tuloslaskelman ja taseen yhteydessä. Lopulta, tilinpäätös tulee valmistella ja allekirjoittaa neljän kuukauden sisällä tilikauden lopusta. (Tomperi 2023)

 

Käytännön kirjaukset

Kirjanpidossa tallennetaan taloudelliset tapahtumat eri tileille. Jokainen tili toimii ikään kuin kaksipuolisena seurantalomakkeena, joka rekisteröi tiettyyn aiheeseen liittyvien varojen tai velkojen muutoksia. Jokaiselle tilille tallennetaan asianmukaiset lisäykset toisella puolella ja vähennykset toisella. Tilien nimet määrittyvät sen mukaan, mitä taloudellista seikkaa ne kuvaavat. Esimerkiksi kassatili seuraa yrityksen käteisen määrää, myyntisaamistili seuraa myynnistä kertyviä saatavia ja palkkatili näyttää yrityksen maksamat palkat.

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtumat kirjataan aina kahdelle tilille, toisen tilin debetpuolelle ja toisen kreditpuolelle. Tilien debetpuolen merkintä osoittaa rahan käytön. Kreditpuolen merkinnät osoittavat rahan lähteen.

 

Esimerkki kahdenkertaisen kirjanpidon kirjauksesta. Yksinkertaisesti raha menee miinuspuolelle pankkitilillä ja pluspuolelle Koneet-tilillä. Näin kirjauksesta näkee mihin raha on käytetty eikä se vain yhtäkkiä ”katoa” johonkin.

Lopuksi

Toivottavasti opit jotain kirjanpidosta tätä lukiessasi. Kirjanpito saattaa vaikuttaa usein monimutkaiselta, ja en nyt tiedä tekikö tämä essee siitä yhtään selkeämpää, mutta ainakin yritin sitä. Olen käynyt kirjanpitokurssin, joka tähän esseeseen innoitti ja toivottavasti pian uskallan ottaa jo asiakkaitakin, joten vinkkaa jos tarvitset keskinkertaista kirjanpitäjää!

 

 Lähteet

Tomperi, S. 2023. Taloushallinto, Kirjanpito ja tilinpäätöskirjaukset. 20.painos. Keuruu: Otava.

Aihetunnisteet:
Kommentoi