Tampere
02 May, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Kevytyrittäjästä yrittäjäksi



Kirjoittanut: Mea Mäenhovi - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.
Kevytyrittäjästä yrittäjäksi
Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjä tekee keikka luontoista työtä ja laskuttaa työn itse yritykseltä tehtyään työn. Kevytyrittäjyys on melko riskitön ja helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä. Tämän ansiosta sitä pystyy lähteä kokeilemaan pienellä kynnyksellä. Yksi kevytyrittäjyyden parhaita puolia on se, että hallinnolliset velvollisuudet jäävät laskutettavalle yritykselle ja pystyy itse keskittymään vain työn tekoon. Lisäksi aikataulut saa suunnitella itse muiden menojen ympärille ja töiden määrää voi haalia oman mielen, tarpeen ja jaksamisen mukaan. Laskutus tapahtuu laskutuspalveluiden kautta, joka onkin ainut vastuu, joka tulee tehdä itse työn teon lisäksi. Vapaus saada työskennellä useilla eri aloilla ja erilaisissa työtehtävissä on houkuttelevaa. Tarvitaan vain rohkeutta ja halua hypätä uuden äärelle sekä lähteä kokeilemaan mistä pitää. Kevytyrittäjyys onkin loistava tapa oppia tuntemaan itseään ja kartoittamaan sitä, minkä tapaisista töistä itse lopulta pitää.
Oma kokemukseni kevyt yrittäjyydestä
Kevytyrittäjyyden avulla todellakin pääsee kokeilemaan mistä pitää ja vapaus tehdä omanlaisia töitä on omissa käsissä, sillä tehtävät työkeikat ja niiden valinta on itsestä kiinni. Itse pidän vaihtelevuudesta ja haluan kokeilla useita erilaisia työtehtäviä. Työskentelen akatemian ohella promootioyrityksille, joka on toimiva ratkaisu minulle. Saan tehdä työtä, josta aidosti nautin.  Saan valita minulle sopivimmat työkeikat ja mennä töihin hyvin mielin. Olen myös onnekas että päädyin tälle polulle, sillä olen päässyt näkemään, kuulemaan ja kokemaan useita erilaisia aloja ja työtehtäviä. Se on auttanut minua tiedotamaan, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä ja mistä taas en niin pidä. Promootio työssä työkeikkojen kuvaus nimittäin vaihtelee paljon. Tämä on mielestäni loistava juttu. Pidän ihmisläheisestä työstä ja uusien ihmisten kohtaamisesta. Promootiotyö kohdistuu nimenomaan kohtaamisiin ja hyvän ensivaikutelman antamiseen. Se on välttämätöntä, jotta tuote tai toiminta, jota esittelee, jakaa tai myy, saa mahdollisimman lämpimän vastaanoton ja asiakkaan kiinnostuksen. Toisinaan työkeikat ovat myös enemmän asiakaspalvelu painotteisia ja työnkuvaan kuuluu esimerkiksi vieraiden vastaanottoa ja tarjoilua.
Aloitin kevyt yrittäjyyden promootioyrityksien kautta ja Proakatemialla tiimiyrityksen perustettua olen luonnollisesti laajentanut kevyt yrittäjänä toimimista Flyynan osuuskunnan alle. Tällä hetkellä kevytyrittäjänä toimiminen tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin toiminimi. Tulevaisuudessa tilanne saattaa olla toinen, riippuen tilanteesta.
Parasta työssä kevytyrittäjänä ovat ihmiset. Lähes joka työkeikalla tapaa uudet työkaverit, joista jää pidempi aikaisia ystäviä. Lokaatiot työnteolle vaihtelevat tarpeen mukaan ja siksi työn parissa tavattavat ihmiset saattavat olla ympäri Suomea. On mahtavaa päästä tutustamaan uusiin ihmisiin ja saada jopa uusia kontakteja. Kuten kevytyrittäjyydessä, myös yrittäjyydessä on mahdollista päästä toimimaan missä haluaa. Juuri ihmisten ja maiseman muutoksen takia, haluaisin tulevaisuudessakin tehdä töitä missä haluankaan.
Hyppy yrittäjyyteen
Matka kevytyrittäjästä yrittäjäksi on helpompi kuin suoraan palkkatöistä yrittäjäksi. Jos haluaa vaihtaa sivutöiden tekemisestä kevyt yrittäjänä vastuullisempaan vaihtoehtoon yrittäjänä toimijana, mitä sitä varten tuleekaan tehdä? Perehdyin aiheeseen ja löysin Taloushallinnon ja markkinoinnin assistenttipalvelua (Milla Järvinen, 2016) blogi tekstin, jossa avataan tietä yrittäjäksi hyvin ymmärrettävästi. (Taloushallinnon ja markkinoinnin assistenttipalvelua, 2016)
Yrittäjäksi ryhtyessä tarvitaan paljon rohkeutta ja varmuutta. Kontakteista on aina apua ja tilanne lähteä yrittäjäksi helpottuu, jos niitä on kertynyt jo aiemmin. Ensi kertaisena yrittäjänä voi hakea starttirahaa, joka lisää kuitenkin luottamuksen tunnetta. Aloittavana yrittäjä voi olla vaikea päästä alkuun ja siksi starttirahan avulla taataan turvallinen aloitus, jolla tuetaan yrittäjän henkilökohtaista toimeentuloa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan edellytyksiä starttirahan saamiselle ovat muun muassa päätoiminen yrittäjyys, riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan, starttirahan tarpeellisuus toimentulon kannalta ja yritystoiminnan jatkuvuuden todennäköisyys. Starttirahan määrä on henkilökohtaista, mutta vuonna 2023 se on ollut 37,21 euroa päivässä, eli noin 740 euroa kuukaudessa. (Työ- ja elinkeinoministeriö, n.d)
Yrittäjän velvoitteet
Yritystä perustaessa ja itse yrittäjänä toimiessa tulee sen mukana paljon velvotteita. Näitä ovat esimerkiksi hankinnat, paperihommat ja vastuu pitää huoli yrityksen veroasioista. Hankinnat ovat usein yrittäjän pussia kirpaisevia. Niitä on lohduttavasti varmempi hankkia, kun ne voidaan laittaa yrityksen kirjanpitoon. Lisäksi niistä saa alv-vähennyksen, riippuen siitä, onko tavara tai palvelu hankittu vaihto- tai käyttöomaisuudeksi tai muuten verollisessa liiketoiminnassa käytettäväksi. Tämä pätee myös yrityksen muihin kuluihin. ”Veroa ei voi vähentää tavaroista ja palveluista, jotka on ostettu yrityksen omistajien tai henkilökunnan yksityiskäyttöön tai jotka kuuluvat vähennysoikeuden rajoitusten piiriin”, Yritystulkin nettisivuilla avataan. (Yritystulkki, n.d)
Yrittäjänä kirjanpidosta on huolehdittava, toisin kuin kevytyrittäjänä, jolloin se on laskutettavan yrityksen vastuulla. Kirjanpidon voi tehdä itse tai sen voi ulkoistaa kirjanpitäjälle. Se tekee lisäkuluja yritykselle, mutta antaa aikaa muulle oleelliselle.
Blogi tekstissä kerrotaan lisäksi, että yrittäjäksi alkaessaan pääsee ilmaiseksi rekisteröitymään verovelvolliseksi ja ennakkoperintärekisteriin. Kun yritys on ennakkoperintärekisterissä, yrittäjä hoitaa verot itse ennakkoveroina. Verottajalle ilmoitettavat ennakkoverot ovat tulevan vuoden tulojen ja verojen arvioitu määrä. Niiden perusteella verottaja voi käyttää arvioita ennakkoveron laskemisessa. Jos yritystä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, täytyy tehdä työ- ja käyttökorvauksia, jolloin tulee itse huolehtia veroista. (Free.fi, 5.7.2023)
Pohdinta
Matkalla kevytyrittäjästä yrittäjäksi on mielenkiintoinen. Haluan oppia kaiken mahdollisen matkan varrelta ja saada paljon uusia kokemuksia mahtavien projektien parissa, jotta osaan toimia mahdollisimman ammattimaisesti myös tulevaisuudessa. Toinen vuosi kevytyrittäjänä on pyörähtänyt käyntiin ja nautin keikkatöistä, niiden tuomasta vapaudesta ja työnkuvien laajuudesta täysillä. Kun polkuni yrittäjänä kehittyy Proakatemialla, kevyt yrittäjyys ei mahdollisesti tule olemaan enää kannattavaa. Olen avoin uusille yritysmuodoille ja kartutan tietämystäni lisää niistä. Tällä hetkellä kuitenkin kevyt yrittäjyys toimii minulle hyvin ja suosittelen sitä lämpimästi myös muille.
Lähteet:
Milla Järvinen. Taloushallinnon ja markkinoinnin assistenttipalvelu. Yrittäjäksi, kevytyrittäjäksi vai palkkatöihin? 29.9.2016. Blogiteksti. Luettu 25.9. https://millajarvinen.com/2016/09/29/yrittajaksi-kevytyrittajaksi-vai-palkkatoihin/
Työ- ja elinkeinoministeriö, n.d. nettisivu. Luettu 25.9.
https://tem.fi/starttiraha
Yritystulkki. Oulu businesskoulu. n.d. Luettu 26.9.
https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/oulu/toimiva-yrittaja/verotus/arvonlisavero/alvn-vahen/3
Free.fi. 5.7.2023. Mikä on ennakkovero? Nettisivu. Luettu 26.9. https://free.fi/yrittajyyskoulu/ennakkovero-ymmarrettavasti-opas-uusille-yrityksille/
Kommentoi