Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka menestyä yrittäjänä?Kirjoittanut: Julia Koski - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Menestysresepti--Noora Fagerströmin tarina
Laura Friman
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kuinka menestyä yrittäjänä?

Julia Koski

Itselle todella vieras aihe oli yrittäjyys. Kun hain tähän kouluun, lähdin oppimaan asiasta. Mutta kuinka menestyä asiassa, josta ei ole minkäänlaista tietoa tai kokemusta entuudestaan? Elämä on aina uuden opettelua, jotta voi selvitä. Elämä on hengissä selviytymistä, niin on myös yrittäjyys. Se ei aina ole pumpuli linnoja ja samppanjaa. Se on pitkälti verta, hikeä ja kyyneliä sekä pilalle menneitä kokeiluita. Kuka ihme haluaisi lähteä yrittäjäksi?

Kuuntelin koskettavan ja ajatuksia herättävän tarinan Noora Fagerströmin matkasta miljonääriksi (Friman, L. 2022. Menestysresepti—Noora Fagerströmin tarina). Se oli todellakin verta, hikeä ja kyyneliä. Suurella sinnikkyydellä ja uskomalla itseensä on suuri merkitys yrityselämässä. Miten itse pysytisin samaan? Kuinka irtaudun itse tutusta ja turvallisesta ja hyppään yrittäjyyden maailmaan? Ratkaisu ei todellakaan ole yksiselitteinen eikä helppo. Tuttua ja turvallista rakastavat kaikki.

Kaikki aloittavat nollasta ja jokaisella ihmisellä on saman verran mahdollisuuksia, se on eriaisa, miten ihmiset ne käyttävät. Keskittyminen tulee olla tulevaisuuteen, ei ole menneisyyteen. Kuka tahansa voi ponnistaa tyhjästä, mutta se vaatii uskallusta pompata tuntemattomaan. Jokainen suunnittelee oman polkunsa ja ovat oman elämänsä johtajia. Tärkeää on kuitenkin muistaa juuresi matkalla kohti huippua. Juuret määrittävät suuresti tulevan yrityksesi arvoja ja tapoja toimia. (Friman 2022)

Yrittäjyyteen ja sen aloittamiseen vaaditaan huimasti tahtoa, avoimuutta ja rohkeutta. Kuitenkaan vain sinä yksin et riitä. Kukaan ei voi menestyä yksin, pitää oikeasti osata pyytää apua (Friman 2022). Tärkeää yrittäjyydessä on olla osana yhteisöä. Verkostoidu, tutki ja kysy itseäsi viisaammilta (Kauppalehti.fi 2018). Mitä itse olen huomannut, tässä muutamassa kuukaudessa. Yrittäjyys verkosto on aivan mahtava. Jos itse tarvitset apua, aina on joku valmis auttamaan, jos hänellä on aikaa. Näin se toimii ns. eteenpäin. Kun itse on valmis levittää sanaa automaattisesti tuoreemmille yrittäjille. Kaikki ruokkivat toisiaan. Kun auttaa saa myös itse apua. Oikeasti avun pyytäminen on suurin lahja itselleen, minkä yrittäjä voi antaa.

Minusta yrittäjänä on myös tärkeä muistaa, mistä se raha oikeasti tulee. Sinun palkkasi maksaa asiakas. Minusta asiakas tulee aina ensin.  Yrittäjän tulee olla valmis vastaamaan asiakkaan odotuksiin ja tarpeisiin. Jokaisen bisnesidean tulee löytää asiakaskuntansa. Yrittäjänä on hyvä selvittää, mitkä vastaavat asiakkaiden tarpeisiin.  (Friman 2022) (Kauppalehti.fi 2018)

Menestys ei tapahdu yksin, älä koita pärjätä yksin. Yrittäjänä tarvitset tukijoita ja kasvuvaiheessa työntekijöitä. Yrittäjän tulee olla hiukan röyhkeä, jotta uskaltaa pyytää apua. Kysynyttä ei koskaan laiteta. Yrittäjälle on tärkeää myös koota oikea tiimi itsellensä (Kauppalehti.fi 2018). Minusta yksin on myös turha lähteä valloittamaan suurta vuorta. Oikeat työntekijät ovat avain menestykseen.

Usko omaan tekemiseen on kaiken a ja o yrittäjyydessä. Oli se idea sitten smoothie-baari tai apin koodaus. Ole vahva ja käytä omaa päätäntävaltaasi. Minä uskon tähän, miksi sinä et usko. Yrittäjyyden polulla on varmasti monia neuvonantajia, jotka ovat valmiita neuvomaan ja ohjaamaan sinua tiettyyn suuntaan. Heitä voi kuunnella, mutta yrittäjän tulee muistaa oma suuntansa. Omalla uskomisella on suurin merkitys. (Friman 2022)

Suurin pelimerkki yrittäjyys kentällä asenteen jälkeen on raha, se ratkaisee. (Kauppalehti.fi 2018) Alusta asti yrittäjän taipaleella on mietittävä mistä raha tulee ja millä kulut katetaan. Raha voi olla myös suurin mörkö yrittäjyydessä. Mitä tehdä oikeasti, kun tilillä on nolla euroa? Itsestä ainakin tämä on ehkä suurin pelon aihe lähteä yrittämään. Yrittäjyydessä on hyvä myös muistaa sijoittajat, ja osata luopua oikean paikan tullen osasta omistuksesta, jotta voi jotain suurta saavuttaa, jos omat resurssit eivät riitä. (Friman 2022)

Innovointi ja idearikkaus on yrittäjien valttikortti. Kuka keksii parhaimman idean? Koskaan ei saa olla liian kriittinen ideoille, jotta kaikki ideat pääsevät kuuluviin (Friman 2022). Mistä sitä tietäisi, jos tämä idea vaikka olisi se miljoonan bisneksen idea, mutta se torpattiin juuri. Isosti ajattelu on yrittäjyyden tärkein avain. Meidän tiimissämme välillä liian kriittisesti suhtaudutaan hulluimpiin ideoihin. Pitää myös itse jatkossa olla vähemmän kriittisempi ja antaa idean paisua.

Koskaan ei saa antaa periksi. Periksiantamattomuus on yrittäjyyden perusta. Kuopasta on aina noustava ylös tai sitten on palattava palkkatöihin. Kurinalaisuus ja kilpailuhenkisyys suurimmat ominaispiirteet mitä yrittäjältä tulee löytyä. Kyynärpäätaktiikka ja rohkea asenne auttavat hurjasti eteenpäin jokaisen yrittäjän polulla. (Friman 2022)

Monesti valmentajani ovat sanoneet, että ylpeä saa olla vaikka, kuinka paljon, mutta tyytyväinen ei koskaan. Sillä tyytyväisyyteen loppuu kehitys. Yrittäjyyttä voi verrata urheiluun. Kun tulet liian tyytyväiseksi saavutuksistasi loppuu sinulta yrittäminen ja yrityksen kehitys pysähtyy paikoilleen. Koskaan ei saa lopettaa, kun jotain suurta saavuttaa. Yrittäjänä tulee kehittyä koko ajan eteenpäin. Jostakin on aina aloitettava, suoraan tuleen ei voi millään loikata, yritysideaa tulee kehitellä ja muokata matkan varrella kunnolla. (Friman 2022)

Sanonta menee, että yrittäjä ei vapaa päivää näe. Näin se menee, vapaa päiviä ei jaeta, kuin vasta eläkkeellä. Ensin on tehtävä työtä. Yrittäjän on kuitenkin muistettava pitää huoli itsestään. Itse on huomannut saman, välillä on mennyt viikkoja, kun olen ollut kahdeksasta ilta kahdeksaan firmassa joka päivä eikä ”omalle” ajalle jää aikaa. Olen yrittänyt olla rohkeampi ja riistää itselleni sen ajan, jotta pääsen tekemään asioita, joista nautin. Matka, jonka yrittäjänä kuljet, on tärkeä, se opettaa. On turhaa hamuilla pilviin jatkuvasti, jos matkasta ei nauti. Yrittäjää voi todellakin sanoa sohvaperunan vastakohdaksi. (Friman 2022)

Jotta joka aamu jaksaa avata koneensa, on yrittäjällä oltava intohimo. Työn tulee ainakin minulle olla merkityksellistä. Itse en välitä rahasta, jos työstä en nauti. Tee siis työtä, jolla on tarkoitus. Intohimo ohjaa yrittäjän toimintaa.

Mitä jos epäonnistun? On varmasti suurin pelko. Mutta mitä sitten, jos epäonnistuu? Ainakaan et jää miettimään, mitä olisi voinut tapahtua. Oma halu ja tahto ovat avain asemassa yrittäjyydessä. Noilla kahdella pääsee jo pitkälle. Myös tieto ja tukea on aina saatavilla, jos vain uskaltaa pyytää. Mitä menetettävää sinulla olisi, jos lähtisit yrittäjäksi?

Tässä tekstissä on käytetty seuraavia lähteitä:

Friman, L. 2022. Menestysresepti—Noora Fagerströmin tarina. BookBeat. Viitattu 18.3.2023. Vaatii käyttöoikeuden. https://www.bookbeat.fi/kirja/menestysresepti-noora-fagerstromin-tarina-662288

Kauppalehti.fi. 2018. Näin menestyt: Yrittäjien 9 vinkkiä kasvuun. Verkkosivu. Viitattu 19.3.2023. https://www.kauppalehti.fi/kumppanisisaltoa/nordea/nain-menestyt-yrittajien-9-vinkkia-kasvuun/d9ccf701-4257-51e6-bb85-03f95326d129

Aihetunnisteet:
Kommentoi