Tampere
30 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Kannattaako perustaa osakeyhtiötä Proakatemian aikana?Kirjoittanut: Rasmus Janakka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Ehkä yksi kiivaimpia puheenaiheita ensimmäisenä sekä toisena opintovuotena on aina ollut tiimin osuuskuntien lisäksi olevat yhden tai muutaman henkilön osakeyhtiöt opintojen ohella. Nyt tässä esseessä tahdonkin jakaa omat kokemukseni ja oppini aiheeseen liittyen ja toivon pystyväni antamaan ainakin realistisen kuvan omalta osaltani mitä kahden yrityksen sekä opintojen yhdistäminen on vaatinut.

 

Perustin oman osakeyhtiöni Vuokratori Oy:n 2021 alkuvuodesta lähes heti kun tiimijaot olivat tapahtuneet ja aloitimme samaan aikaan osuuskunnan sääntöjen sun muiden suunnittelun. En itse juurikaan ollut miettinyt sen mahdollisia vaikutuksia opiskeluun ja tiimiytymiseen. Alkuperäinen ajatukseni sekä idea miksi halusin perustaa osakeyhtiön, oli se, että tarvitsin tuloja koulun ohella ja mielestäni loogisinta sekä opettavaisinta olisi toteuttaa tämä yrittäjänä, kun yrittäjyyttä olen muutenkin opiskelemassa.

Toinen syy miksi päädyin luomaan oman osakeyhtiön oli se, että tarkoitukseni oli pyörittää Airbnb toimintaa oman asuntoni kautta ja mielestäni tätä ei ole järkevää hoitaa tiimin yhteisen osuuskunnan kautta. Virallisesti olen vuokrannut oman asuntoni yritykselleni silloin kun majoitan Airbnb vieraita. Pystyn määrittelemään pääomatulot ja hajauttamaan niitä siten, että ne eivät vaikuta opiskelijan etuuksiin. Pystyn myös ns. varastoimaan ylimääräiset tulot yrityksen tilille, jotta en menetä tukia. Esimerkiksi sesonki aikaan olen parhaimmillaan yhdestä viikonlopusta tienannut yli 1000 € useamman kerran, kun opiskelijan kuukausittain tuloraja on noin 500 € luokkaa.

Kolmas syy oli se, että meidän osuuskuntamme luomisessa kesti erittäin kauan aikaa. Koronan myötä paperiasioiden käsittely oli erittäin hidasta ja loppu pelissä saimme meidän Y-tunnuksemme sekä pankkitilin vasta kesällä auki.

Neljäs syy miksi minun oli järkevämpää perustaa oma osakeyhtiö, oli, että halusin ostaa yritykselleni pakettiauton, jotta pystyn kuljettamaan kalusteita, vuokraamaan autoa muille sekä itsekin hyötymään tästä. Pystyin ansaitsemaan lisätuloja tarvittaessa tekemällä muutto, sekä kuljetuspalveluita. Olisi vaikeaa kuvitella, että tämä olisi onnistunut osuuskuntamme kautta, koska silloin kaikilla olisi ollut oikeus käyttää autoa liiketoimintaan. Otin myös tätä varten pankkilainaa, jonka takasin henkilökohtaisesti. Epäilen, että emme olisi osuuskunnallemme välttämättä saaneet heti lainaa ja se olisi rasittanut täysin uutta yritystämme. Ei olisi myöskään ollut reilua, että olisin ollut takaajana yksin, jos auto olisi ollut koko yrityksen käytössä. Nyt pitää vielä muistaa, että ostin pakettiauton monta kuukautta ennen kuin osuuskuntamme oli edes pystyssä.

 

 

Mitä haittoja tästä päätöksestä on sitten koitunut?

 

En osannut yhtään ajatella, että vuokraustoimintani lähtee kasvamaan huomattavasti laajemmaksi sekä ammattimaiseksi toiminnaksi. Alkuperäinen tavoitteenihan oli tosiaan tienata se n. 500 € kuukaudessa ja plussaa on, jos saan hieman pesämunaa yrityksen tilille valmistumista ajatellen. Tämä mahdollistaa sitten esimerkiksi täysin uuden liiketoiminnan perustamisen omalla pääomalla, jos siltä tuntuu. Aloin kuitenkin investoimaan näitä tienestejä uusiin vuokrattaviin tuotteisiin. Pian huomasinkin, että tarvitsin varastotilaa ja olin suht työllistetty opintojen ohella. Vuokraustoiminta loppupelissä sitoo yllättävän paljon aikaa sekä sitoo ainakin fyysisesti sen kasvaessa, mikäli toimintaa ei täysin automatisoi ja ulkoista. Minulle on aina ollut tärkeää asiakkaiden kohtaaminen ja palveleminen niin en halunnut edes täysin automatisoida toimintaa ja työn ulkoistaminen taas vaatii vielä säännöllisemmät sekä isommat tulot ja asiakaskunnan. Tästä alkoikin kierre, että kun kiinteät kulut kasvoivat auton, toimitilojen, lainan ja esimerkiksi kirjanpidon myötä niin minulle tuli taloudellinen pakko tehdä x määrä vähintään töitä kuukaudessa, jotta yritys pyörii. Aiemmin pystyin paljon joustavammin sekä vapaammin toimimaan ja keskittymään opintoihin.

Tämä taas alkoi lopulta vaikuttamaan läsnäolooni kouluun liittyvissä asioissa. Priorisoin omat asiakkaani, heidän joustavan palvelun ja rahan tienaamisen. En osannut rajata työaikaani tai määrittää aukioloaikoja. Halusin pystyä palvelemaan kaikkia mahdollisia asiakkaita ja silloin kun heille oli paras hetki, jotta saan tyytyväisiä asiakkaita. Minun oli myös todella vaikeaa määrittää, että tällöin ja tällöin olisin käytettävissä, koska opintoni eivät myöskään ollut säännöllisiä ja uusia tapahtumia tai vastaavia ilmoitettiin välillä lyhyelläkin varotusajalla. Ajattelin, että olisi joustavinta vain sopia jokaisen asiakkaan kanssa henkilökohtaiset aikataulut. Tämä taas lopulta alkoi olemaan hyvin kuormittavaa, kun olin ainakin henkisesti 24/7 töissä vaikka en aina fyysisesti ollutkaan ja koin, että minun pitäisi olla aina heti tavoitettavissa, jotta asiakkaat eivät päädy kilpailijoiden haaviin.

Kun läsnäoloni oli vaihtelevaa koulussa, vaikutti tämä tietenkin tiimiytimiseen ja aiheutti myös mielipahaa muille. Jäinkin monista projekteista hieman ulkopuolelle enkä olisi varmasti pystynytkään antamaan itsestäni niin paljon, kun minulla olisi ollut annettavaa ja sitoutuminen oli myös vaikeaa, koska priorisoin omaa yrittäjyyttäni.

On todella raskasta pyörittää yritystoimintaa yksin koulun ohella. Kun muut opiskelijat nauttivat viikonlopusta, opiskelijabileistä tai vaikkapa lomasta niin olin lähes aina töissä enemmän tai vähemmän. Ehkä se isoin ongelma onkin ollut yksin yrittäjyys tässä kokonaisuudessa. On todella haastavaa saada asioita hoidettua, jos esimerkiksi sairastun lyhyellä varoitusajalla ja moneen työtehtävään kaksi käsiparia auttaa paljon verrattuna yksin tekemiseen.

 

 

Mitä hyvää tästä on sitten koitunut?

 

Ehkä isoin asia mitä tästä olen saanut, on ollut tietenkin kokemus. Olen saanut myös tehdä töitä unelmieni parissa. Voisinkin kuvailla tätä unelma työpaikakseni. Päivät ovat erittäin vaihtelevia, minulla on vastuuta ja pystyn vaikuttamaan asioihin. On erittäin palkitsevaa nähdä oma työpanos käytännössä.

Oli myös iso apu tiimille, kun olin jo kerran käynyt yrityksen perustamis- prosessin läpi. Muutenkin olin saanut paljon oppeja ja kokemusta mitä pystyin jakamaan tiimille. Ihan alkaen niinkin yksinkertaisista asioita kuin miten Netvisor kirjapito ohjelmaa käytetään.

Olen verkostoitunut todella monien hienojen ihmisten ja yhteistyökumppanien kanssa. Muut ihmiset ja verkostot ovat rikkaus. Elämä ilman ihmisiä ei ole mielestäni elämää. Olen hyvin ekstrovertti ihminen ja saan paljon energiaa muista ihmisistä.

Nyt kun valmistun, olen luonut itse itselleni työpaikan, on todella hienoa pystyä elättämään itse itseni yrittäjänä. Olen myös aina haaveillut muiden henkilöiden työllistämisestä ja johtamisesta. Tämä onkin seuraava haave, jota kohti pyrin yrittäjyyteni kautta.

 

Yhteenvetona voisin kiteyttää, että en varsinaisesti kadu oman yritykseni perustamista, mutta tekisin asioita hieman toisin. Mikäli voisin mennä ajassa taaksepäin, olisin ryhtynyt paljon mieluummin yrittäjäksi yhden tai muutaman muunkin ihmisen kanssa. Olisi paljon helpompaa toimia yrittäjänä, kun on muutama muukin ihminen kenen kanssa jakaa vastuuta ja käytännön työtehtäviä. Pystyisin pitämään lomia, ottamaan vapaapäiviä tai sairastamaan vaikkapa rauhassa ilman, että se vaikuttaisi asiakkaisiin millään tavalla.

Toiseksi olisin ehkä jälkiviisaana perustanut yrityksen, jossa on mahdollisimman vähän kiinteitä kustannuksia. Tämä poistaa todella paljon taloudellista painetta, kun kuluja ei ole. Vielä parempi olisi, mikäli tämän liiketoiminnan pystyisi matalla kynnyksellä ulkoistamaan tai, että sitä voisi tehdä joustavasti etänä mistäpäin maailmaa tahansa. Hyvänä esimerkkinä olisi esimerkiksi verkkosivu tai verkkokauppa bisnes tai palveluna tarjoaisi esimerkiksi ikkunanpesua ja kotisiivous palveluita. Kuka tahansa kykenee tähän työhön muutaman tunnin koulutuksella, mikäli heidän asenteensa on vain kunnossa.

 

Jos olet miettinyt oman yrityksen perustamista koulun ohella, vaihdan mieluusti ajatuksia syvemmin kanssasi ennen kuin hyppäät syvään päätyyn. Ole siis matalalla kynnyksellä yhteydessä.

Kommentoi