Tampere
27 May, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Jobs ja AppleKirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

JOHDANTO

 

Steve Jobs on yksi aikakautemme suurimmista liike-elämän vaikuttajista. Fortune-lehti valitsi hänet vuosikymmenen pääjohtajaksi, Harvard Business Review valitsi hänet maailman parhaimmaksi pääjohtajaksi ja Wall Street Journal valitsi hänet vuosikymmenen henkilöksi. Steve Jobs omin sanoin- kirjaan on kerätty Jobsin antamia haastatteluja, puheenvuoroja ja puheita julkistustilaisuuksista, sekä merkittäviä virstanpylväitä niin Jobsin kuin Applenkin historiasta.

 

 

JOHTAMINEN

 

Jobsin tyyli johtaa Applea oli jotain erityistä, se ei ollut vain parhaimpien insinöörien rekrytoimista ja asettamista tiettyyn hierarkiaan. Se oli sellaisen toimintaympäristön rakentamista, joka sai ihmiset tuntemaan kuuluvansa kaltaistensa lahjakkuuksien joukkoon ja että heidän työnsä olisi todella merkittävää ja tarkoituksellista.  Jobs pyrki tekemisillään siihen, että jokaisesta työntekijästä tuntui mahdollisimman hyvältä mennä töihin joka aamu.

 

Ihannoin tällaista johtamistyyliä ja aion itsekin hyödyntää kirjasta saamiani neuvoja nyt ja tulevaisuudessa. Erityisesti pidän ajatuksesta luoda paras mahdollinen toimintaympäristö rekrytoinnin kautta; ”Applessa jokainen haastateltava tapaa vähintään kymmenkunta ihmistä yhtiön eri osa-alueilta, ei pelkästään toimialalta, johon hänen tuleva työtehtävänsä liittyy.” Työntekijät voivat näin vaikuttaa itse siihen, millaisessa työympäristössä he työskentelevät. Jos heillä on riittävän voimakas mielipide, ettei tiettyä hakijaa rekrytoida, he voivat estää sen.

 

 

TUOTTEET

 

Jobs halusi valmistaa tuotteita, jotka olivat yksinkertaisia ulkomuodoltaan kuin myös käyttökokemukseltaan. Kaikki tietävät Applen tuotteiden yksinkertaisuuden; ulkokuori on hillitty ja yhteneväinen niin tietokoneissa kuin puhelimissa ja tableteissakin. Puhelinmarkkinat mullistanut iPhone on loistava esimerkki Jobsin perusajatuksesta tuottaa ihmisille helppokäyttöisiä ja yksinkertaisia, mutta todella moneen käyttötarkoitukseen suunniteltuja tuotteita. Jobsille oli todella tärkeää laitteiden muotoilu. Se ei tarkoittanut pelkästään tuotteen ulkokuorta, vaan myös tuotteen toimintaa. Hän halusi, että jokainen Applen valmistama tuote on loistava.

 

On totta, että Applen tuotteet ovat alusta alkaen toteuttaneet samaa kaavaa. Tuotteet mullistivat markkinoita ja niistä kehiteltiin erilaisia versioita. Niitä suorastaan syntyi kuin sieniä sateella. Mutta missä Apple on nyt? Mihin ovat jääneet markkinoiden todelliset mullistajat? Miksi kuluttajille ei enää haluta tuoda erilaisia tuotteita? Kyllä, Apple tuottaa hienoja ja tarpeellisia tuotteita, mutta nähtävästi ideat ovat olleet lopussa jo hetken aikaa. Milloin viimeksi iPhone ja Mac ovat todella mullistaneet markkinoita? Ei käytännössä moneen vuoteen. Apple onkin onnistunut brändäämään itsensä niin hyvin, että ihmiset kuvittelevat tuotteiden oikeasti olevan edelläkävijöitä. Todellisuudessa näin ei ole, sillä iPhone ja Mac ovat olleet samanlaisia jo monta vuotta.

 

Kritisoin Applea hieman siitä, että se on keskittynyt liikaa vaalimaan tuotteiden yksinkertaisuutta. Näin kärjistettynä se ei ole tuottanut käytännössä mitään uutta puhelimiinsa ja tietokoneisiinsa sitten iPhone 6. IPhone X:stä odotettiin suuria, mutta mitä kävikään? Se tuotti pienoisen pettymyksen ainakin itselleni. Sen näyttö ei edes ole reunasta reunaan, jos täysin totta puhutaan. Onhan se hieno puhelin, mutta kuka maksaa siitä yli 1100 €? Ei kukaan, paitsi ne jotka Apple on saanut aivopestyä brändäyksellään. Eniten ärsyttää nimenomaan rahastus iPhonella. Miettikää nyt, puhelin, jolla on tarkoitus pääasiassa kommunikoida ja viihdyttää pelien muodossa, maksaa enemmän kuin esimerkiksi MacBook Pro. Se on mielestäni aika hassu ajatus. En siltikään missään nimessä tuomitse Applea epäonnistuneeksi. Mielestäni se vain ei enää onnistu toteuttamaan täysin Jobsin aikaansaamaa vallankumouksellisuutta.

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Timo Nevalainen

  Mistä kirjan luettuasi arvelet monien Applen ex-työntekijöiden negatiivisten mielipiteiden Jobsin johtamistavasta johtuvan? Hän selvästikin innosti monia huippusuorituksiin samalla kun ajoi varmasti aivan yhtä monet nopeasti ulos yrityksestä.
  Miten keskittyminen käyttäjäkokemukseen ja yksinkertaisuuteen vertautuu teknologiseen edelläkävijyyteen Applen kohdalla?
  https://yle.fi/uutiset/osasto/news/nokia_still_among_world_leaders_in_rd_spending/6897613
  https://www.engadget.com/2014/02/12/a-look-at-apples-randd-expenditures-from-1995-2013/

  3.10.2017
 • Nuppu Laaksonen

  Hyvä essee ja fiksua pohdintaa! Applen brändäys Steve Jobsin kautta on kyllä mielenkiintoista. Kirjoitin myös esseen missä käsittelen samaa aihetta, käy lukasee! 🙂 http://esseepankki.proakatemia.fi/tarinan-valta-3/

  29.10.2017
Kommentoi