Tampere
23 Apr, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Istuminen maksaaKirjoittanut: Linda Kivialho - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

 

Liian monet ihmiset Akatemialla kertovat keskusteluissa, kuinka eivät ole ehtineet viikkokausiin viettää aikaa rakkaimpiensa kanssa. Tyttö- tai poikaystävää ei ole ehditty nähdä, vaikka asuttaisiin saman katon alla. Perhettä ehditään näkemään jouluna ja mahdollisesti juhannuksena. Aikataulut ovat täynnä suorittamista, eikä unelle välttämättä jää kuutta tuntia enempää aikaa. Siltikään tulokset eivät puhu puolestaan, sillä vaikka ihmiset pärjäävät varmasti melko hyvin käyttäessään menestymisen tavoitteluun niin paljon aikaa, eivät he ole räjäyttäneet pottia ja päässeet maailmankartalle.

 

Kun optimoitu treenaaminen ei riitä

 

Oskari Saari kirjoitti kirjan Voittamisen anatomian F1-lääkärinä tunnetusta Aki Hintsasta ja tämän kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa teoriasta. Kirjassa on useita hyvinkin mielenkiintoisia pointteja, kuten se, että selkäongelmat ovat kaikista kallein vaiva. Istuminen ei siis pelkästään tapa, vaan se myös maksaa ihan pirusti. Hintsa ehti uransa aikana tutkia hyvinvointia monesta eri näkökulmasta, eikä huippu-urheilijat olleet siitä vähiten mielenkiintoisimmasta päästä. Gebrselassia, tuo etiopialainen kaikkien aikojen parhaana pidetty pitkän matkan juoksija, toimi mainiona vertailukohtana siinä, mitä menestys oikeasti vaatii.

 

Pelkästään optimoitu treenaaminen ei riitä tuomaan menestystä. Siihen tarvitaan myös muutakin. Hintsa aloitti yleensä potilaidensa vaivojen kartoittamisen kysymyksellä: ”Kuka sinä olet?”. Mietin paljon kirjan aikana, että osaanko vastata tuohon kysymykseen. Sen sanoittaminen on vaikeaa, sillä siihen voi vastata niin monella eri tavalla. Minulla on siitä ainoastaan vahva tunne ja toimin sen tunteen pohjalta jokaisena päivänä. On helpompi vastata kysymykseen ”millainen olen?”, tai ”mihin minä uskon?”. Sisimmiltäni olen menestyjä, joka ei vielä ole onnistunut poistamaan kaikkia tarpeellisia esteitä menestyksen tieltä. Olen ihminen, joka on kuitenkin valmis antamaan kaikkensa saavuttaakseen päämääränsä.

 

Hintsa pyysi usein asiakkaitaan kirjoittamaan listan ihmisistä, jotka toimivat avainihmisinä elämässä. Usein menestyttyään, monet ihmiset tulevat pyrkimään elämääsi, ja sitä varten sinulle tulee olla se lista. Että tunnistaisit ja muistaisit, keneen sinun tulee panostaa. Sosiaalinen verkosto on nimittäin parhaassa tapauksessa hyvin olennainen menestystekijä, eikä sitä kannata missään tapauksessa väheksyä. Ihmiset ympärilläsi ovat niitä, jotka pitävät jalkasi maassa, ja tukevat sinua silloin, kun sitä eniten tarvitset.

 

Heikkouksista

 

Tänä syksynä olen huomannut joitakin heikkouksia, joita en ennen ole tunnistanut niin hirvittävän hyvin. Olen huomannut, että tilanteissa en osaa kovin hyvin erottaa palautetta, jonka tarkoitus on kehittää minua, ja palautetta, jonka tarkoitus on toimia lähinnä toisen osapuolen tunteiden purkukeinona. Sehän ei tosiaan ole silloin palautetta, eikä se ole myöskään oikein. Tämän tunnistaminen olisi kannaltani todella tärkeää, sillä ensimmäinen reaktioni on ottaa palaute vastaan ja kuunnella. Kuitenkin palautteen ollessa minulle vahingollista, en ole ymmärtänyt suojautua siltä. Olen ihmisenä herkkä, ja asiat jäävät painamaan minua pitkäksikin aikaa, jos ihmiset sanovat tarkoituksellisesti asioita, jotka satuttavat minua.

 

Toinen selkeä heikkouteni on ajatus siitä, että persoonani on vääränlainen. Se on nimittäin asia, johon ihmiset usein reagoivat. Reagointi on yleensä joko positiivista, tai se on negatiivista. Välimalleja harvemmin on. Olen suorapuheinen, rehellinen, energinen ja melko konstailematon, mutta välitän muista ihmisistä niin, että se varmasti näkyy. Minua on myös vaikea tulkita oikein, jos kanssani ei ole ollut tekemisissä. Jostain syystä yhdistelmä persoonaani ja sitä, että olen nainen, aiheuttaa välillä närkästystä. Mietin usein aivan liikaa, mitä muut minusta ajattelevat, sillä tiedostan tämän persoonani vaikutuksen liian hyvin. Suurimman osan ajasta pidän sitä omana syynäni. Vaatii kaikennäköisiä ajatteluharjoituksia päässäni, että saan käännettyä tämän syyllisyyden linjan pois ja vaihdettua sen johonkin, joka voimaannuttaa ja auttaa näkemään mahdollisuudet. Hintsan sanoin, pyrin keskittymään lähinnä vain omaan tekemiseeni. En halua kasvattaa mitään paksua kuorta suojelemaan tätä herkkää sisintäni, vaan kehitinkin mielikuvan siitä, kuinka sorsilla on öljyinen pinta höyhenien päällä, josta vesi vain valuu pois. Tähtään siihen!

 

Vahvuuksista

 

Vahvuuksiakin minulla tietysti on, joista inhimillinen suhtautuminen ihmisiin ja tilanteisiin on yksi niistä, joka näkyy käytännössä kaikista eniten. Välittömyys on tärkeää, sillä se on asia, johon suurimmalla osalla ihmisistä on mahdollisuus samaistua ja kokea yhteyden tunnetta. Toinen vahvuuteni on se, että olen niin määrätietoinen, että olen kuin koira luun kanssa, jos päätän itselleni jonkin päämäärän. En anna periksi, ja etsin aina uusia keinoja, jotka vievät minut lähemmäs päämäärääni. Olen valmis harjoittelemaan niin kauan, että minä todella opin sen uuden taidon tai tiedon, jota tarvitsen päästäkseni askeleen lähemmän päämäärääni.

 

Merkittävin vahvuuteni on kuitenkin se, kuinka valitsen ihmiset ympärilleni. Yksin on vaikeaa saavuttaa mitään oikeasti merkityksellistä. Kun sairastuin viisi vuotta sitten autoimmuunisairauteen, enkä pystynyt enää tekemään töitä kovalla tahdilla, en ollut enää kovin hyödyllinen ympärillä oleville ihmisille. Siinä huomasi konkreettisesti sen, mitä Hintsa tarkoittaa, kun sanoo, että jokaisen tulisi tehdä lista tärkeistä ihmisistä elämässämme. Minä en ollut silloin tehnyt sellaista listaa. Siinä samassa kuitenkin, kun lakkasin olemasta hyödyllinen muille, eivätkä he enää saaneet minulta asioita, joihin he olivat tottuneet, he kaikkosivat. Jäljelle jäi huomattavasti vähemmän ihmisiä, mutta he ovat elämässäni edelleen oleellisessa roolissa. Tämä kokemus on opettanut minut valitsemaan seurani tarkkaan, sekä sen, minkälainen merkitys erilaisilla ihmisillä on yhteisöissä ja tiimeissä. Nykyään minä osaan valita tiimiini sellaiset ihmiset, joihin voin luottaa, ja joiden kanssa kykymme, vahvuutemme ja heikkoutemme ovat yhteensopivat. Kukaan ei kuitenkaan voi olla lojaali kaikille, ja minulle lojaalius merkitsee hyvin paljon. Sitä on vaikeaa olla huomaamatta, jos kanssani on tekemisissä hiemankin enemmän.

 

Keskittyminen ja motivaatio

 

Hintsa mainitsee Kimi Räikkösen poikkeuksellisen keskittymiskyvyn tekijänä, joka vaikutta Räikkösen menestykseen. Hän ei ollut kovin puhelias kaveri julkisuudessa, eikä nauttinut kameroiden edessä postailusta. McLarenin talli myös muutti pelisääntöjään Räikkösen kohdalla, sillä hän ei ollut auktoriteettiuskollinen, vaan teki asiat omalla tavallaan. Säännöt ja pakotteet ahdistivat ja vähensivät Räikkösen suorituskykyä. Samaistun tähän hyvin paljon. Se voi olla joko vahvuus tai heikkous, riippuen siitä, kuinka ympäristö tukee toimintaasi. McLarenin talli päätti tukea Räikköstä ja hänen tarpeitaan, mutta se johtui paljolti siitä, että Hintsa näki, kuinka suuri merkitys ympäristöllä olisi Räikkösen motivaatioon ja jaksamiseen.

 

Hintsa alleviivaa aina sitä, että motivaation täytyy olla sisäsyntyistä. Sillä ei ole väliä, kuinka paljon valmentajat tai lääkärit tekevät urheilijan eteen, jos motivaatio ei tule urheilijan sisältä. Elämänhallinta ja treenaaminen ovat asioita, jotka voi opetella. Motivaatio ei kuitenkaan ole yksi sellainen asia, eikä kukaan voi sitä sinulle luoda. Siinä minä koen olevani hyvin onnekas, että minun motivaationi on tavallaan niin armotonta ja näkyvää, että se ohjaa kaikkea toimintaani. Se kaikki perustuu siihen kysymykseen, ”Kuka minä olen?”, ja vaikka en sitä osaakaan vielä sanallistaa, tiedän täsmälleen, mitä se minulle tarkoittaa.

Kommentoi