Tampere
25 May, Saturday
23° C

Proakatemian esseepankki

Intohimon ja päätöksen voimaKirjoittanut: Arto Ala-Seppälä - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
What does this button do?
Bruce Dickinson
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Pisteluokitus: 2 esseepistettä, yksilöessee

 

Johdanto

Tällä kertaa haluan tutustuttaa teidät yhden suurimman esikuvani pariin. Lontoossa asuva Bruce Dickinson on legendaarisen Iron Maiden bändin laulaja. Tämä brittiläinen heavy metal -bändi on myynyt olemassaolonsa aikana yli 90 miljoona albumia ja tehnyt tuhansia keikkoja ympärimaailmaa. Kuitenkin kaiken tämän lisäksi Dickinson on myös lentokapteeni, ilmailuyrittäjä, puhuja, oluenpanija, kirjailija, radiojuontaja, elokuvakäsikirjoittaja ja kansainvälisen tason miekkailija. Itse pidän Brucea modernina renessanssin ajan yleisnerona. Mitä hän voikaan meille opettaa vastuullisesta ja kestävästä yrittäjyydestä kirjassaan What does this button do? Omaelämänkerta.

 

Intohimon ja päätöksen voima

Usein kun puhumme Proakatemialla vastuullisesta ja kestävästä yrittäjyydestä nousee tämän päivän egolokiset ja vihreät arvot usein ensimmäisenä esille. Nämä ovat toki todella tärkeitä arvoja ja itsekin kyllä liputan niiden puolesta. Kilpailevassa ja kiristyvässä maailmassa kuitenkin uuden yrittäjän ja yrityksen on myös huolehdittava siitä, että liiketoiminta rullaa ja mahdolliset työntekijät saavat myös palkkansa. Silloin vihreiden arvoja tukevia valinnat esimerkiksi työkalujen ja logistiikan kannalta voi joutua punnitsemaan.

Mietin usein, että kumpi tulee ensin – toimiva liiketoiminta vai vihreät arvot yrityksen jokaisessa kuluerässä? Jos sydämeltäni olen maailman pelastaja, niin onko minulla oikeutta alkuun valita saastuttavampi ja kuluttavampi vaihtoehtoja liiketoiminnan alkuun saattamiseksi? Onko arvoni päälle liimattua, mikäli vasta toimivan liiketoiminnan löydettyäni alan viemään yritystä kohti vihreämpää ja egolokisempia valintoja? Onko näitä ennen kenties jotain muuta mitä tulevana yrittäjänä pitää miettiä aloittaessaan liiketoimintaan?

Brucen omaelämänkerta kertoo kirjan ensimmäisellä kolmanneksella varttumisesta lapsesta nuoreksi aikuiseksi ja haasteisesta matkasta laulajaksi Iron Maideniin. Kuitenkin siitä huokuu selvä päättäväisyys ja periksi antamattomuus, vaikka viisaampaa olisi ollut päästää irti omasta haaveesta taloudellisen ahdingon edessä. Dickinson oli päättänyt, että hänestä tulee rock-laulaja ja hän raivaa tiensä huipuille. Kirjan alkupuoli on kipuinen ja haasteinen onnistumistarina siitä, miten päätöksen voimalla ja kovalla työllä lopussa kiitos seisoo. Tämä tietenkin puhutteli minua rock-laulajana, mutta se sai myös pohtimaan asiaa yrittäjyyden kannalta.

Kuinka tärkeää yrittäjyydessä on intohimon ja päättäväisyyden voima? Kuinka vastuutonta ja kestämätöntä on lähteä yrittäjyyden matkalle ilman vankkaa päätöstä? Elämä ei ole helppoa, eikä yrittäminen varisinkaan. On paljon opittavaan, opeteltavaa ja ennakoitavaa. Tiedon ja taidon määrä erikoistua tiettyyn toimialaan on valtava. Intohimo ja päättäväisyys rajaa halutulle asialle aikaa. Ilman tuota rajaamista ja keskittymästä arki saattaa kulua epäolennaisiin asioihin ja et välttämättä etene haluamaasi suuntaan. Onko oman intohimon tunnistaminen ehkä kaikkein tärkein asia vastuulliselle ja aloittavalle yrittäjälle? Seuraako raha ja keinot pelastaa maailma intohimon perässä, kun teet sitä mitä rakastat?

Vaikka kirjassa omistautumisen merkitys yrittämiselle suorastaan huokuu rivienvälistä, nostaa Bruce opitun tiedon ja taidon soveltamisen uransa tärkeimmäksi käännekohdaksi. Sen ansiosta hänen laulutekniikkansa kehittyi niin voimallisesti, että hänet kutsuttiin Iron Maideniin koelauluihin. ”Tekniikalla ei ole mitään merkitystä, ellet sovella sitä. Sinulla on tekniikka, jota voit soveltaa uuteen ääneesi. Lakkaa säälimästä itseäsi ja viisastu. Opettele olemaan oma itsesi. Kouluta itseäsi” (2017, 117).

 

Pohdinta

En olisi osannut arvata, että kirjaa lukiessa herään kestävän ja vastuullisen yrittämisen äärelle. Tämä on myös elämäni ensimmäinen omaelämänkerrallinen kirja luettavana. Elämässä on niin paljon kiinnostavia ja mielekkäitä asioita mitä tehdä. Jotta voit erikoistua useampaan toimialaan, tulee sinun kuitenkin alkuun fokusoitua ja omistautua sille kaikkein tärkeimmälle asialle. Kun intohimostasi tulee vahvuutesi kantaa se sinut seuraavaan onnistumiseen. Onnistuminen luo onnistumista. En malta odottaa miten kirja jatkuu ja mitä uutta se opettaa tullessaan.

 

 

Lähteet

Dickinson, B. 2017. What Does This Button Do? Omaelämänkerta. Suom. Ala-Taurila, M., Kuusela, V. & Lindqvist, A. 1. painos. Tukholma: HarperCollins Nordic AB

Kommentoi