Tampere
28 May, Tuesday
28° C

Proakatemian esseepankki

InnostuKirjoittanut: Iida Koskinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Innosta onnistumaan - yhdessä!
Maarit Tiililä
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Innostu

 

 

 1. Mitä se on?

 

Innostuminen on sanana häilyvä. Se ei ole konkreettista, mutta se tuntuu. Innostuminen johtaa työssä draiviin, joka on sisäistä motivaatiota. Kun on innoissaan jostakin, työtehtävästä syntyy flowtila ja tehtävään paneudutaan kaikin voimin. Pitkänkin uurastuksen jälkeen ihminen ei koe uupumusta, eikä malttaisi syödä tai nukkua – tai työstää niitä samalla kuin suorittaa elämän perustarpeita. Tunteena innostus nostaa energiatasoja tehokkaammin kuin RedBullin antamat siivet. Kehon sisällä kuplii ja kiemurtelet kuin pikkulapsi. Silloin odottaa malttamattomasti, koska pääsee aloittamaan!

 

Innostuminen näkyy myös fyysisesti, mutta tietenkin yksilöllisesti. Osa saattaa juosta, hyppiä ja kieriä, kun taas osa nousee rauhallisemmin vain ylös ja venyttää hymyn korvasta korvaan. Yleistettävää on kuitenkin katse. Innostumisen katse, joka ruokkii positiivisuutta ja tekemisen ilmapiiriä ympärilleen. Katse, jolla saa muutkin innostumaan ja ennen kaikkea kuuntelemaan, sillä innostunut kaverimme odottaa, tai ei odota vaan puhuu päälle, jotta pääsee kertomaan ideastaan. Hänen ajatuksensa virtaa ja hyviä ideoita syntyy ongelmitta. Tehtäviä lähdetään työstämään ongelmitta, ja uutta ideaa eletään sekä hengitetään. Jokainen hengenveto vain vahvistaa innostumista ja kova työ mahdollistaa onnistumista. Tietenkin onnistuminen myös ruokkii lisää innostumista ja innostuminen onnistumista ja niin edelleen.

 

Eli innostumalla saavutamme onnistumisen ja hyvän olon kierteen, jota ei saa rikottua. Ei kaikilla asioilla on kääntöpuolensa. Kierteeseen on hankala päätyä, sillä tasapaino horjuu. Peruselämäntarpeille annetaan yhä vähemmän aikaa, unen pituus lyhenee ja ruokailu ei ole säännöllistä. Joskus, kun unohtuu työpisteen ääreen tekemään töitä töiden ilosta vapaa-ajalla, voi väsymys olla innostus krapulaa. Innostunut sokaistuu usein muulle maailmalle, muille ihmisille, hän näkee työnsä ja päämääränsä. Hän saattaa näyttäytyä ulkopuoliselle häslääjältä ja hänelle käytöksestä mainittaessa, hän saattaa yliluvata lopputuleman.

 

On löydettävä siis ruokkiva innostus. Innostus, joka kantaa läpi työpäivän, mutta jää huomiseen odottamaan. On löydettävä sille tilaa ja antaa sen kukoistaa, mutta on ymmärrettävä, mitä muuta elämään kuluu.

 

 1. Kuinka innostaa muita?

 

On löydettävä omat tavat innostua ja on tunnistettava, miten itse innostuneena käyttäytyy ja mitä tuntee. On tärkeää löytää tuo aito innostus, koska se tarttuu. Ei tarvitse heilutella käsiä ja nousta läpi harmaan kiven niin kuin yleensä luullaan. Turhan päiväinen ja epäaito innostuminen ei kanna eikä innosta muita. Ole oma itsesi, älä muutu siksi, mitä kuvittelet, että on oikein.

 

Johtajuuden ja muiden innostamisen taustalla toimivat oma ihmiskäsitys, arvomaailma sekä elämänkokemus, joka tekee jokaisen polusta johtaa ja innostaa oman uniikin matkansa. Johtajan on kirkastettava itselleen oma johtajuutensa, jotta hänen varmuutensa kasvaa. Hän tietää vahvuutensa ja osaa antaa muille tilaa innostua ja onnistua.

 

Oman johtajuuden tunnistaminen ei yksinään riitä, vaan on tutkittava myös tapojensa ja toimintansa heijastusvaikutuksia. On aktiivisesti kuunneltava palautetta ja oivaltaa palautteista positiivisesti toimintaa kehittävät muutosehdotukset. Jokaisen tunteet ja kokemukset ovat aitoja ja oikeita, joten johtamalla itse aidoilla tunteilla, aidolla innostuksella, vaikutukset ovat positiivisempia.

 

Työstä kuoriutuu nopeasti elämäntapa, jota varsinkin johtajat elävät ja hengittävät. Tuolloin on löydettävä innostuksen, tarkoituksen ja merkityksen tuomaa voimaa. Jos usko omaan tekemiseen loppuu, haihtuu myös intohimo ja se välittyy näkyvästi muulle organisaatiolle latistaen tunnelmaa. Tunteet tarttuvat ja ihminen omaksuu muiden tunteita omikseen. Tunnista itsestäsi omat tunteesi ja negatiivisten tunteiden tunnistamisen lisäksi ymmärrä, mistä ne johtuvat ja onko niiden roihuamisen aika työpaikalla.

 

Vain kokeilemalla löydät, kuinka innostat muita. Mitään ei tarvitse kuitenkaan alusta asti uudestaan keksiä vaan tapoja rakentaa tilaa innostumiselle on useilla johtajilla. Kokemuksien mukaan yhteinen ideointi esim. aamukokouksissa nostattaa tunnelmaa. Kun ideoita kuunnellaan yhdenvertaisesti ja dialogin annetaan lentää pilvissä, saavutetaan yhteistä innostusta. Tästä on myös muistettava kehua ja muistuttaa, kuinka tärkeitä ideoita ihmisillä on ja tietenkin ottaa ideat käytäntöön. Yhdessä innostuminen on helpompaa ja on painotettava, ettei kukaan omista projektia yksin vaan töitä tehdään yhdessä yhteiseen päämäärään. Heittäydytään siis hulluiksi ja painitaan huumorin kautta voittoon, innostaen toinen toistamme.

 

 1. Valjasta tiimiin

 

Jotta arki on sujuvaa ja innostavaa, niin on toimittava rohkeasti. On otettava langat omiin käsiinsä ja kohdata itsensä tunteineen päivineen. On kokeiltava ja uskaltaa innostua omalla tavalla ja pitää itseään riittävänä. On rohkeutta luottaa toisiin, unelmoida, näyttää suuntaa ja kannustaa. Innostuksen tuomaa työdraivia ei tipu taivaalta, mutta sen voi saavuttaa seuraamalla esimerkiksi oheisia käskyjä rennosti, mutta tunteella.

 

 1. Rakasta lajiasi!
 2. Välitä!
 3. Usko unelmiin!
 4. Kunnioita yksilöä!
 5. Kunnioita kasvua!
 6. Kysy ja kuuntele!
 7. Tunne lajisi!
 8. Muista monipuolisuus!
 9. Järjestä äksöniä!
 10. Pitäkää hauskaa!

(Junnuvalmennuksen 10 käskyä (HS 21.10.2015))

 

 

 

LÄHDE: Innosta onnistumaan – yhdessä!, 2016, Maarit Tiililä

 

Kommentoi