Tampere
02 May, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Ideasta kasvuyritykseksi – Agli



Kirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jokainen meistä on varmasti saanut elämänsä aikana monta bisnesideaa, hyvää tai huonoa. Ideoista valtaosa kuitenkin jää toteuttamatta tai edes jakamatta kenenkään muun kuin itsensä kanssa. Idean eteen ei tehdä konkreettisesti mitään työtä hetkellisen ajatustyön lisäksi, ja niin idea unohtuu. Mietitkö koskaan, mitä ideoistasi olisi voinut jalostua? Olisitko nyt maailmaa mullistaneen teknologiayrityksen perustaja ja toimitusjohtaja vai olisitko kenties tehnyt ideallasi konkurssin?

Kun idea kuitenkin halutaan jakaa ja viedä käytäntöön, on tiimin merkitys ensiarvoisen tärkeää. Ydintiimi, perustajat koostuvat usein kourallisesta ihmisiä, joiden taitojen ja tiedon avulla bisnesidean toteutus saadaan aluilleen. Ydintiimillä on visio omasta ideasta ja yrityksestään. Supercellin perustajan, Ilkka Paanasen mukaan hyvä visio on sellainen, joka tuntuu käytännössä kaikista muista paitsi perustajista täysin mahdottomalta. Tavallaan siis tiedät olevasi oikealla polulla, mikäli muut eivät usko tiimisi ja yrityksesi visioon. Yrityksen alkuvaiheilla tiimin merkitys on suurin. Mikäli kaikki tiimin jäsenet uskovat ideaan ja puhaltavat yhteen hiileen, on menestyminen todennäköisempää. Tiimin jäsenet ovat sitoutuneet tekemään parhaansa yhteisen päämäärän vuoksi. Asetelma olisikin hyvin erilainen, mikäli tärkeitä tiedon ja taidon osa-alueita hankitaan palkattuna ulkopuolelta jo heti suunnittelu- ja perustamisvaiheessa.

Keväällä 2018 akatemialle tullessa meidät, silloiset esipinkut, jaettiin tiimeihin. Samaan tiimiin kanssani osui Mika. Kevään edetessä huomasimme käytävämme ”normaalista” poikkeavia sukkia, eli muita kuin mustia tai valkoisia. Syntyi leikkimielinen kilpailu, piti löytää ja pukea mitä rumemmat sukat aina kesää kohden. Sukkavuori kaapissa kasvoi kasvamistaan.
Syksyllä Proakatemialle palatessa Mika sai idean, oma rumasukkamallisto. Myös tiimimme jäsen Juuso innostui ajatuksesta ja niin syntyi Agli.

Vaikka idean ympärille syntyisikin ydintiimi, on harmittavan yleistä, että idean konkreettinen kokeilu jää silti tekemättä. Asiaa pohditaan liikaa ja näin löydetään aina uusi kompastuskivi, johon idea kaatuu. Pelkkä mahdollisuuksien maalailu ja ideointi on mahtavaa juuri siksi, että suunnitellessa et ole vielä hävinnyt mitään, riskiä ei ole. Kun ajatusta vihdoin lähtee toteuttamaan ja viemään konkreettisesti eteenpäin, jokaisella idealla ja päätöksellä on seuraamuksensa. Ideat muuttuvat toimenpiteiksi ja jokainen toimenpide luo tehtäviä. Lisääntyvistä tehtävistä muodostuu lisätyötä ja -kuluja.
Startup joutuukin usein kokeilemaan monia eri liiketoimintamalleja, löytääkseen toimivan tavan nousta siivilleen. Vasta, kun tuote tai palvelu on maailmalla, ihmisten käytettävissä, selviää mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi ruokakuriiripalvelu Wolt, oli perustajansa Miki Kuusen ajatuksissa välillä pankki tai esimerkiksi lippukauppa. Liiallinen pohdinta vain tappaa motivaation ja sen myötä lopulta myös idean. On tärkeämpää kokeilla, epäonnistua ja oppia, kuin vain pohtia mahdollisia lopputulemia ilman kosketusta konkretiaan. F-Securen perustaja onkin sanonut, ”Kaikkein helpoiten ongelmista pääsee yli siten, että tekee.”

”Startup joutuukin usein kokeilemaan monia eri liiketoimintamalleja”
Olemme tavallaan samaisessa tilanteessa Promisian kanssa. Kokeilemme erilaisia liiketoimintoja, kuten tapahtumatuotantoa Squadin merkeissä ja liiketoiminnan kehittämistä designmyymälä Showroomin avulla. Myös Agli, ideamme hienolla tavalla rumista sukista, on yksi Promisian liiketoimintakokeiluista.

Kasvuyrittäjyyteen kuuluu voimakkaasti epäonnistumiset, sekä takaiskut. Proakatemialla ja sen ulkopuolella liike-elämässä on tavallista, että joku projektiryhmän tai startupin jäsen jättäytyy pois. Muuttuneeseen tilanteeseen on pystyttävä sopeutumaan, mikäli haluaa idean jalostuvan pidemmälle. Näin kävi myös Aglin kohdalla. Promisian uusien liiketoimintojen syntyessä tietotekninen osaaminen oli kovassa kysynnässä ja näin ollen tiimimme tiko, Juuso jättäytyi pois Aglista, muiden projektien loppuun viemisen vuoksi. Tähän mennessä olimme saaneet valmiiksi vain yhden designin. Samoihin aikoihin painimme Promisian voimin ajatuksesta yhdestä yhteisestä liiketoiminnasta. Näytti, ettei Agli etenisi, vaan idea on pistettävä jäihin. Viimeisenä niittinä selvisi, kuinka paljon opeteltavaa tuotteen viemisessä Amazon-verkkopalveluun todella on, ja kuinka hankalaa se on Suomesta käsin.

Useiden takapakkien jälkeen saimme alustavan Amazon-mentorin itsellemme ja projektillemme. Kävimme tapaamassa mentoriamme muutaman kerran, ja mahdollisen yhteistyö alkaa alkuvuodesta 2019. Tätä ennen on kuitenkin tärkeintä saada designit tehtyä ja sovittava sukkien tuottaja. Pohdimme paljon tuotteiden eettisyyttä ja otimmekin kahteen suomalaiseen kutomoon yhteyttä, tuloksetta. Teimme myös ison pohjatyön selvittäessämme kiinalaisia tehtaita ja niiden työ-oloja. Listallamme on tällä hetkellä kolme eri tuottajaa, joiden eettisyys ja työ-olot ovat useiden puolueettomien länsimaalaisten tarkastajien toimesta tarkistettu. Designien osalta olemme kilpailuttaneet muutamia tuntemiamme graafikkoja ja neuvottelut ovat käynnissä. Toiveinamme on saada designit valmiiksi tämä vuoden puolella, sekä mallikappaleet kultakin tehtaalta Kiinasta. Tämän lisäksi yritämme vielä designien kera ottaa yhteyttä kotimaisiin tuottajiin. Pyrimme Aglilla Yhdysvaltojen Amazonin lisäksi myös kotimaisille markkinoille, joten toivoisimme tänne kotimaisesti tuotettuja malleja.

Koen Aglin opettavan erityisesti minua ja Mikaa startupin perustamisesta, maahantuonnista, datan analysoinnista ja globaalista kaupankäynnistä, sekä brändäyksestä. Pyrimme tuomaan jatkossa oppimiamme asioita myös koko tiimin tietoisuuteen. Vaikka Agli on oma tuote, ei se varsinaisesti ratkaise mitään ongelmaa. Minua ja Mikaa kiehtookin sarjayrittäjyys, ja oletankin Aglin olevan vain ensimmäinen ovi kohti todellista sarjayrittäjyyttä. Seuraava yritys olisikin hienoa perustaa jonkin ongelman ja sen ratkaisun ympärille, mutta edetään askel kerrallaan. Toivon tämän myös herättelevän ajatuksia Promisian, ja miksi ei koko Proakatemian sisällä, siitä mitä yrittäjyys myös voi olla. Yrittäjä ei nykypäivänä välttämättä ole yhden idean isä tai äiti, vaan edelläkävijä, joka mahdollistaa maailman muutoksen useilla, jopa hulluiltakin tuntuvilla ideoillaan.

Maailma on pullollaan hienoja tarinoita, niin onnistuneista kuin epäonnistuneistakin tarinoista. Jokin idea toimii ja toinen ei. Varma keino kokeilla omaa ideaa, on yrittää ja tehdä. On turha jäädä jossittelemaan ja odottaa, kunnes joku muu ehtii ensin ja varastaa ideasi. Älä siis seuraa sivusta, kun maailma muuttuu, vaan ole mukana rakentamassa muutosta. Aglin tarina on vasta alussa, mutta on varmaa, että sukkavallankumous on käsillä!

Aihetunnisteet:
Kommentoi