Tampere
28 May, Tuesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Mentorit apuna menestyksen tielläKirjoittanut: Susanna Leinonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Henkilökohtainen haastattelu
Iiro Peltola
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogi on julkaistu Y-kampuksen nettisivuilla https://www.y-kampus.fi/tarinat/mentorit-apuna-menestyksen-tiella/

 

Iiro Peltola on loistava esimerkki siitä, mihin päättäväisyydellä ja intohimolla voi päästä. Hän on Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskelijana konetekniikan puolella suuntauksenaan älykkäät koneet ja laitteet. Koulun alkaessa vuonna 2016 hän mietti, mistä voisi saada opiskelijana hieman lisätuloa. Sähköpyörät eivät olleet silloin vielä kovinkaan yleisiä, joten hän ajatteli kokeilla niiden myyntiä. Hän pisti pystyyn sähköpyörien verkkokaupan ja osti asiakkaalle sähköpyörän aina silloin kun tilaus ja rahat tulivat. Lisätuloa alkoi kertyä mukavasti ja yrittäjyys alkoi kiinnostaa.

Koulutuksen alkumetreillä tuli ajankohtaiseksi tehdä oma projekti. Sähköavusteiset kaupunkipyörät eivät silloin vielä olleet rantautuneet Tampereelle, Helsingissä niitä jo oli. Iiro sai idean lähteä kehittämään sähköavusteisten kaupunkipyörien ohjelmistoja, pilvipalveluita ja tekniikkaa. Apua tähän projektiin hän päätti hakea Y-kampuksen mentoreilta. Hänelle valikoitui mentoriksi Tommi Peltonen, joka on konepajayrityksen omistaja.

“Tommi valikoitui mentoriksi varmaankin siksi, ettei hakijoissa ollut juurikaan muita, joitten projekti olisi liittynyt tekniikkaan suoraan. Tommilta sai hyvät verkostot avuksi alusta alkaen. Tommi myös sijoitti hiukan rahaa firmaan, joten sekin auttoi siinä kohtaa”, Iiro muistelee.

Tärkeintä Iiron projektissa oli oppia koko sähköpyörän osaamisskaala suunnittelusta toteutukseen sekä huomata se tosiseikka, ettei markkinoilla ollut kunnollista ohjelmistoa sähköpyörän moottorille. Ohjelmiston piti olla joustavampi.

Sähköpyörien nettikaupan pyörittämisen yhteydessä Iiro oli tavannut Antero Jalkasen, joka pyöritti sähköpyörämyymälää Tampereella. Antero oli myös omalla tahollaan pohtinut samaa ohjelmistopulmaa, kuin Iiro. Hän oli huomannut, että asiakkaat tulivat ostamaan sähköpyörää juuri moottorin perusteella. Iiro ja Antero laittoivat viisaat päänsä yhteen ja Revonte sai alkunsa vuonna 2018.

Revonte on sähköpyörien ajojärjestelmiä suunnitteleva yritys. Revonten kaksi keihäänkärkeä ovat sähkömoottorin automaattinen vaihteisto sekä ohjelmiston konfiguroitavuus.

“Tämä mahdollistaa sen, että sähköpyörävalmistajat saavat tehtyä omanlaisensa meidän ohjelmistostamme. Muut valmistajat eivät tee muokkautuvaa ohjelmistoa. Erotumme selvästi kilpailijoistamme”, Iiro selittää.

He pääsivät New Factoryn kiihdyttämöön kehittämään ideaansa eteenpäin. Kiihdyttämö kesti useamman kuukauden ja lähikertoja oli useita viikossa.

“Kiihdyttämö oli sen verran pitkä, että ideaansa pääsi kunnolla kehittämään eteenpäin ja näki tuloksiakin. Asiantuntijoilta tuli tiukkaa palautetta muun muassa bisnesmalliin liittyen”, Iiro kertoo.

Kiihdyttämössä he tapasivat mentorina toimineen Otto Chronsin, pitkän linjan yrittäjän, jolla oli jo kokemusta start upeista. Otto halusi lähteä mukaan auttamaan Revonten kehityksessä ja viennissä maailmalle. Hänellä on ollut Revontessa suuri vaikutus kasvuun ja verkostoitumiseen.

Viime vuoden lopulla Revonteen palkattiin ensimmäinen työntekijä. Tänä vuonna Revonte sai ensimmäisen rahoituskierroksen klousattua tammikuussa ja sen turvin he palkkasivat lisää väkeä. Syyskuussa oli jo seuraava rahoituskierros ja sen tuloksena oli aivan huikea 1,8 miljoonaan kotiuttaminen. Tällä saadaan jo tuotanto käyntiin alihankkijan kanssa sekä vietyä tuotekehitystä eteenpäin.

“Asioita on tapahtunut vauhdilla ja tapahtuu paljon. Tuotekehitys on viety 10 kuukaudessa nollasta siihen, että meillä on ajokuntoinen moottori valmiina. Meillä on mennyt todella hyvin, kun ottaa huomioon, että olemme start up -yritys. Isoimmat haasteet meillä on edessä ensi vuonna tuotannon aloittamisen kanssa”, Iiro kertoo.

Tampereella pyörii vuosittain montakin kiihdyttämö-ohjelmaa ja Iiro kannustaa hakemaan sellaiseen mukaan oman ideansa kanssa. Iiro mainitsee isoksi hyödyksi verkostoitumisen toisten yrittäjien kanssa sekä sen, että pääsee hiomaan omaa ideaansa eteenpäin.

“Ala myymään vaikka ei mitään myytävää vielä olekaan. Siinä tuote hioutuu parhaiten, kun kuuntelee nimenomaan ostavia asiakkaita. Sitten harmittaa, jos on laittanut jo paljon rahaa kiinni asiaan, joka ei myykään”, Iiro ohjeistaa.

Kommentoi