Tampere
17 May, Friday
13° C

Proakatemian esseepankki

Hellän dynaaminen kohtaaminen itsensä kanssa



Kirjoittanut: Annamari Aalto - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Hellän dynaaminen kohtaaminen itsensä kanssa

Astellessani Finlaysoninkuja 5:sen ovista sisään 21.8.2017 en osannut aavistaa mitä kaikkea se tuo tullessaan. Tiesin, että olin aloittamassa yrittäjyysopinnot ja puhkuin intoa täynnä. En ihan tiennyt mitä on luvassa. En käsittänyt, että vasta puoli vuotta sitten uudelleen rakentamani identiteettini tietojenkäsittelyn opiskelijana tulisi taas muuttumaan. Olihan jo siinä ollut rakentamista ja olin saanut vastailla sukulaisten ja tuttujen ”Mitä? Tietojenkäsittelyä? Sinä?”- ihmettelyihin jo jonkin aikaa. Tämä oli aiheuttanut lähipiirissäni ihmetystä, sillä tätä aiemmin kaikki opiskelupyrkimykseni olivat suuntautuneet humanistisille sosiaalipsykologian, filosofian ja sosionomin aloille. Syyt tähän suureen suunnanmuutokseen ovat monimutkaisia, mutta pähkinänkuoressa sanottuna halusin aloittaa puhtaalta pöydältä ja kokeilla siipiäni uuden aihealueen parissa, kun suuresta yrityksestä huolimatta ura humanistisella alalla ei ottanut tuulta alleen sitten millään.

 

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.” – Steve Jobs, Stanford Speech 2005

 

Steve Jobs painottaa puheessaan luottamaan itseensä ja siihen, että osaat kyllä mennä oikeaa polkua pitkin. Koska vasta jälkeen päin pystyt näkemään asioiden merkityksen ja yhdistämään pisteet. Vaikka yleisesti elämänfilosofiani uskookin tähän, minulla oli tästä hetki sitten suuria epäilyksiä. Kuka minä olen ja mihin olen menossa?

 

Asioiden merkityksettömyyden tunne ja turhautuminen leimasi kaikkea tekemistäni. Stressi, ahdistus, kuormittuminen ja väsymys tulivat seurauksina. Lisäksi elämän muut suuret muutokset toivat vain lisähaastetta kaikkeen. Identiteettini oli muuttunut yhteiskunnan humanistista loogisesti ajattelevaksi koodariksi ja sen jälkeen taas sosiaaliseksi ja verkostoituvaksi yrittäjäksi. Kaikki elämässä oli muuttunut ja kaikki oli pelkkää sopeutumista ja selviytymistä. Missä oikeasti on mitään järkeä? Mitkä oikeasti ovat pohjimmaiset arvoni? Minne minä oikeasti kuulun vai kuulunko minnekään? Olin tienhaarassa enkä tiennyt minne lähteä. En tarkalleen tiedä mistä nämä kaikki ajatukset ja ajatusmallit lähtivät liikkeelle, mutta niin positiivisissa kuin negatiivisissa ajatuksissa, mitä enemmän jotain ajattelee, sitä enemmän näitä asioita näkee ympärillään. Mitä huonompi olo minulla on, sitä enemmän näen vain huonoja asioita ympärilläni ja sitä enemmän ne saavat oloni entistä huonommaksi. Syntyy lumipalloefekti. Asiasta puhutaan myös vetovoiman lakina.

 

Tiesin, että on pienen itsereflektion aika. Laittaa asioita tärkeysjärjestykseen ja miettiä asioiden suhteellisuuksia. Sokrateen filosofia on kyselevä. Ihminen tietää enemmän kuin oivaltaakaan. Hänen vain täytyy osata kysyä oikeat kysymykset itseltään. Vastaukset ovat jo hänessä, hänen täytyy vain löytää ne.

 

Soveltava filosofi Esa Saarinen puhuu ajattelun liikkeestä ja uskosta sen voimaan. Yksilöllä on kyky kehittää ajatustaan ja yksilöllä olisi syytäkin kehittää sitä, sillä sisältä voi paljastua jotain paljon suurempaa mitä yksilö olisi koskaan uskonutkaan. Saarinen kuvaa tätä aarrearkkuilmiönä. Et voi tietää mikä on mahdollista myöhemmin. Tahdon itsekin kehittää ajatteluani vaikka uskon, että paljon se on toki kehittynyt jo. Aiemmin olin kovin kapeakatseinen tulevien mahdollisuuksien suhteen, en nähnyt kuin tietyt mahdollisuudet varteenotettavina. Kokemusten ja pakon myötä ymmärsin kuitenkin avartaa näkemyksiä tämän suhteen. Ehkä on pienen pieni mahdollisuus, että mahdollisesti siellä maailmassa olisi jotain muutakin minua varten kuin vain ne humanistiset mahdollisuudet? Eikä minun tarvitse olla niin mustavalkoisesti koodari tai yrittäjä, ehkäpä voisin jopa yhdistää nämä?

 

Unelmilla ja haaveilla on lupa muuttua. Sinun ei tarvitse olla sama henkilö kuin viisi vuotta sitten. Sinun ei tarvitse haaveilla samoista asioista kuin kaksi vuotta sitten. Toki pitkäjänteinen toiminta on kannattavaa, mutta älä anna lapsena lyötyjen leimojen määritellä sitä, kuka olet nykyisin. Unelmia on myös monenlaisia. Ja teitä unelmiin on monenlaisia. Rakastan eläimiä ja rakastan matkustelua. Ihmisten auttaminen on lähellä sydäntä. Tykkään myös ohjelmoinnista. Unelmien tarkastelu liian kapealta näkökannalta saattaa heikentää niiden toteutumista. Mielestäni on hieman kapeakatseista ajatella, että vain itse unelman harrastaminen tai tekeminen on ainoa keino toteuttaa sitä. Uneman voi nähdä myös toisen toiminnan tuloksena tai toiminnan mahdollistamana. Yhtä hyvin mahdollisuutena on tehdä jotain, jonka lopputulos mahdollistaa unelman tekemisen. Esimerkkinä jos intohimonani on matkustelu ja erilaisissa kulttuureissa seikkaileminen, ainoa keino toteuttaa unelmaa ei ole tulla uusiksi Madventuresin Rikuksi ja Tunnaksi. Yhtä hyvin voin toteuttaa mahdollisuutta matkustaa tekemällä töitä paikkariippumattomasti, joka sen myötä mahdollistaa matkustelun. Myös keinoja auttaa ihmisiä on muitakin kuin motivaatiopuhuja. Tai mikäli tahdon luennoida ihmisille oman potentiaalin löytämisestä, eihän minun tarvitse ajatella mustavalkoisesti, että olen seuraava Tony Robbins tai en mitään.

 

Kun huomaat pyöritteleväsi ajatuksia suurten kysymysten äärellä etkä oikein tiedä minne lähteä, puhu muille. Keskustele asiaan liittyvistä seikoista monien ja erilaisten ihmisten kanssa. Koskaan et tiedä kenen suusta se suunnan kannalta ratkaiseva ajatus tulee. Saarinen puhuu polkuriippuvuudesta, jota hän kuvailee seuraavasti: ”joskus pieneltä tuntuvat asiat voikin pitkän polun kannalta katsottuna olla isoja asioita”. En koskaan unohda sitä, kuinka vanha ystäväni kertoi, kuinka minulta kuulemani ajatus oli ollut ratkaisevana tekijänä hänen päättäessä päästä poikaystävänsä, nykyisen aviomiehensä, kanssa yli silloisesta ongelmasta. Minä taas olin kuullut ajatuksen siskoltani. Todennäköisesti siskoni ei tiedä, mikä vaikutus hänen niillä muutamilla sanoilla oli lopulta. Myöskään työkaverini ei tiedä, kuinka merkitsevä meidän kassoilla käyty viiden minuutin keskustelu opiskelualoista ja -paikoista oli. Tämä keskustelu viritti mieleni pohtimaan hukassa olleita ajatuksia tietyllä virityksellä. ”Et voi pinnalta päätellä tai laskea milloin panoksesi toisen hyväksi on hänen kannaltaan ratkaiseva vahvistussysäys”. (E.Saarinen, 2018) Puhu siis ja kuuntele. Nämä ovat niitä pisteitä, joita myöhemmin voimme yhdistää toisiinsa ja nähdä niiden merkityksellisyyden, ja kuinka ne ohjasivat toimintaamme.

 

On myöskin turha ajatella päätösten oikeellisuutta tai virheellisyyttä. ”Mistä tiedän, onko tämä oikea päätös?” Vastaus on, et voikaan ikinä tietää. Sinä hetkenä tuntuva oikea ratkaisu voi myöhemmin ajateltuna ollakin väärä, tai sinä hetkenä väärältä tuntuva ratkaisu voikin myöhemmin ajateltuna olla oikea. Niin sanottu data päätöstä koskevaan asiaan on loputon. Et ikinä pysty prosessoimaan kaikkea asiaan liittyvää tietoa. ”Toisaalta jos teen näin, toisaalta jos teen noin.” Ihmisillä on tapana murehtia kaikkia mahdollisia skenaarioita, joita tapahtuma voi tuoda tullessaan, vaikka ne olisivatkin yksilölle täysin kontrolloimattomia seikkoja. Näkemykseni on tässä filosofi Alan Wattsin kaltainen. Ei ole oikeita tai vääriä päätöksiä, on vain päätöksiä. Koska data päätöksen tekemiseen on loputon, ihmiset tuntevat tunteita, jotka usein ohjaavat päätöksentekoa. Murehtijat murehtivat kaikkia mahdollisia skenaarioita ja ovat epävarmoja. Tällöin myös päätökset tuntuvat useammin vääriltä, sillä niistä nähdään vain kaikki mahdolliset kauhukuvat. Jos taas yksilö pystyy päästämään irti väärän päätöksen pelosta, pystyy hän luottamaan omaan päätöksentekokykyynsä ja tällöin luottamaan sen oikeellisuuteen. Alan Watts kehottaakin ajattelemaan itseään pilvenä. Pilvet eivät koskaan tee virheitä. Oletko koskaan nähnyt väärin muodostunutta pilveä? Ne ovat aina oikeassa muodossa. Näe itsesi hetken aikaa pilvenä. Et voi tehdä virhettä. Kuka on määrittelemään mikä valinta on oikea ja mikä väärä? Olet kuitenkin vain pieni hippu suuressa maailmankaikkeudessa, joka jatkaa kulkuaan mitä ikinä teetkään. Vaikka tekisit jotain, mikä tuntuisi aivan katastrofaaliselta, se aina tulee päätökseen tavalla tai toisella. Maailma jatkaa kulkuaan. Olet kuin yksi aalto meressä. Ole siis armollinen itsellesi ja tee rohkeasti päätöksiä sen tiedon pohjalta, mikä sinulla sillä hetkellä on. Tulevaisuudesta et voi tietää, mutta voit olla luottavainen, sillä teit parhaalta tuntuvan ratkaisun sen tiedon pohjalta, joka sinulla oli sillä hetkellä saatavilla. Meillä kaikilla on oma tarinamme ja erilaiset polkumme. Yksikään ei ole toistaan oikeampi tai väärempi.

 

Kun asiat tuntuvat painavan hartioita ja niiden merkitykset tuntuvat isommilta kuin ne todellisuudessa ovat, on hyvä laittaa asioita perspektiiveihinsä. Niin sanotusti ”zoomata ulos” ja nähdä se vähän laajempi näkökulma omasta elämästä. Millä asioilla sinulle on oikeasti merkitystä? Heräsit tänään aamulla ja hengität. Sinulla on todennäköisesti katto pään päällä, ruokaa ja vaatteita, jotka pitää sinut lämpimänä. Ehkä sinulla on muutamia läheisiä ihmisiä elämässäsi, ehkäpä jopa elämänkumppani. Kaikki on ihan hyvin. Pidä huolta näistä asioista.

 

Psykologi Abraham Maslow luokittelee ihmisen perustarpeita erilaisille tasoille. Tarpeet ovat alimmasta tasosta lueteltuna seuraavat: fyysiset tarpeet, turvallisuuden tarpeet, rakkauden ja läheisyyden tarpeet, arvonannon tarpeet ja viimeisenä itsensä toteuttamisen tarpeet. Toteutamme Proakatemialla epäilemättä pääosin itsensä toteuttamisen tarpeita. Mikäli se hetkellisesti tuntuu vaikealta, keskity alempien tarpeiden toteuttamiseen. Kun merkityksettömyyden ja turhautumisen tunteet valtasivat minut, otin aikalisän. Keskityin perusasioiden ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Annoin paljon aikaa ja vaivaa hyvälle ruokavaliolle, treenasin paljon rakastamaani urheilulajia, nukuin niin paljon kun nukutti ja vietin paljon aikaa kumppanini kanssa. Vaikka nämä alemmat tarpeet eivät aiemminkaan olleet mitenkään erityisen huteralla pohjalla, niiden vahvistaminen rakensi vankempaa pohjaa, jotta pystyin taas lähteä toteuttamaan itseni toteuttamisen tarvetta.

 

Saarinen varmasti tiesi, mikä vaikutus hänen pienellä eleellään oli minuun kaksi vuotta sitten kun räpiköin hakien uuttaa suuntaa. Kirjansa omistuskirjoituksellaan hän antoi minulle sen pienen vahvistussykäyksen lähteä etsimään uusia polkuja tietojenkäsittelyn maailmasta.

”Ilolla ja innostuksella ja uskolla ajattelun liikkeen ihmeitä tekevään nostovoimaan.”

 

Kevään tuntuessa Proakatemialla yhdeltä räpiköimiseltä, palautin nämä sanat mieleeni ja kävin 24.1.2018 luennon päätteeksi kiittämässä Esaa tästä vahvistussykäyksestä.

 

Käsite ”Hellän dynaaminen kohtaaminen” on Esa Saarisen luoma käsite hellästä, mutta samalla nostattavasta kohtaamisesta itsensä tai muiden kanssa.

 

”The meaning of life is just to be alive. It is so plain and so obvious and so simple. And yet everybody rushes around in a great panic as if it were necessary to achieve something beyond themselves.” 

– Alan Watts

 

 

Lähteet:

– Esan Saarinen: Soveltavan filosofian luova räjähdysvoima https://netn.fi/artikkeli/soveltavan-filosofian-luova-rajahdysvoima

– Esa Saarinen Filosofia ja Systeemiajattelu- luentosarja, Otaniemi, 2018

– Alan Watts: Choice https://www.youtube.com/watch?v=D7CH9cRN8Rg

https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/psykologia/ala_anna_lapsena_lyodyn_leiman_maaritella_sinua_aikuisena

https://www.wikihow.com/Find-Yourself

https://www.simplypsychology.org/maslow.html

 

 

Kommentoi