Tampere
02 May, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Etäkuntoutuksen liiketoimintamahdollisuudet fysioterapiassa



Kirjoittanut: Viljami Hietaharju - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Hetki sitten uutisoitiin aikeista lakkauttaa useita terveyskeskuksia Pirkanmaan alueella. Suurelle osaa ihmisistä tämä tarkoittaa entistä pidempiä ajomatkoja terveyskeskuksiin. Pienimmillä paikkakunnilla ei myöskään välttämättä ole yksityisiä terveydenhuollon palveluntarjoajia paikkaamassa terveyskeskusten jättämää aukkoa. Ongelmaan tarvitaan pikaisesti jokin ratkaisu.

Etäkuntoutus

Yksi ratkaisu tähän syrjäseuduilla kasvavaan fysioterapian tarpeeseen on etäkuntoutus. Etäkuntoutuksella tarkoitetaan verkon välityksellä tapahtuvaa kuntoutusta erilaisia digilaitteita hyödyntäen. Se on tavoitteellista ja ohjattua toimintaa. Etäkuntoutuksessa on samanlaiset tavoitteet, kuin perinteisessä kuntoutuksessakin ja sitä voidaan toteuttaa sekä ryhmille, että yksilöllisesti. (Terveyskylä 2019)

Kuntoutus voi tapahtua kokonaisuudessaan tai osittain etänä. Yleisimmin etäkuntoutusta suositellaan sellaisille henkilöille, joiden on vaikea liikkua kodistaan esimerkiksi terveysasemalle. Kuntoutuksen toteutustapa suunnitellaan aina kuitenkin yksilöllisesti. (Terveyskylä 2019)

Etäkuntoutuksen haasteet

Videoyhteydellä toteutuva etäkuntoutus vaatii toimivan verkkoyhteyden sekä digilaitteen. Julkinen terveydenhuolto pystyy tarvittaessa lainaamaan laitteita asiakkaalle, mutta käyttöönotto ei aina ole yksinkertaista etenkin ikääntyneille henkilöille. Yksityisyrittäjän näkökulmasta digilaitteiden korkea hinta ja niiden tarjonta asiakkaalle saattaa muodostua ongelmaksi. (Terveyskylä 2019)

Myös vuorovaikutus kärsii etäkuntoutuksessa. Asiakas ei välttämättä saa tarvitsemaansa aitoa ihmiskontaktia ja vuorovaikutusta etäyhteyden välityksellä. Fysioterapeutti ei puolestaan pysty havainnoimaan asiakkaan ruumiinosia tai liikkumista yhtä hyvin, kuin kasvokkain tapaamisessa. Myös tutkiminen ja erilaisten testien tekeminen muodostuu lähes mahdottomaksi vaikeuttaen kliinistä päättelyä.

Etäkuntoutuksen hyödyt

Haasteista huolimatta etäfysioterapia havaittiin yhtä toimivaksi kasvokkain tapahtuvan fysioterapian kanssa tule-potilaiden, neurologisten potilaiden ja sydän- ja verisuonipotilaiden kohdalla erittäin korkean näytön asteen omaavassa meta-meta-analyysissa (Suso-Marti ym. 2021). Tämä on mielestäni tärkein markkinoinnissa esille otettava asia.

Fysioterapiayrittäjän näkökulmasta etäkuntoutuksessa on useita hyötyjä. Yksi näistä hyödyistä liittyy toimitilaan. Toimitilan vuokrassa pystytään säästämään suuri määrä rahaa, mikäli palveluntarjonta keskittyy etäfysioterapiaan.

Toinen hyödyistä on laajat markkinat. Etäfysioterapiaa voidaan tarjota kaikille Helsingistä Utsjoelle. Tämä kasvattaa potentiaalisten asiakkaiden määrää. Toisaalta kohderyhmä saattaa olla rajoittunut ikäihmisiin, mutta voisin kuvitella, että myös muun ikäiset henkilöt voisivat innostua etäfysioterapiasta kuultuaan, että sen on todistettu olevan yhtä tehokasta kasvokkain tapahtuvan fysioterapian kanssa.

Etäfysioterapia voi myös olla paljon mutkattomampi vaihtoehto asiakkaalle, ja asiakkaan aikaa säästyy paljon, kun hänen ei tarvitse mennä palveluntarjoajan toimipisteelle. Tällöin kohderyhmäksi voisi muodostua ruuhkavuosia elelevät aikuiset, jotka haluavat panostaa terveyteensä.

Fysioterapiayrittäjä pystyy myös todennäköisesti tarjoamaan etäkuntoutusta edullisempaan hintaan, kuin kasvokkain tapahtuvaa fysioterapiaa. Tällöin saavutetaan kilpailuetua verraten kasvokkain tapahtuvaan fysioterapiaan.

Mitä etäfysioterapiayrittäjänä onnistuminen vaatii?

Etäfysioterapia täytyisi saada tuotteistettua laadukkaaksi, helpoksi, mielekkääksi ja ennen kaikkea yhtä tehokkaaksi, kuin kasvokkain tapahtuvan fysioterapia. Fysioterapiaprosessin tulisi olla sujuva ja etenkin yhteysongelmat tulisi saada minimoitua, jotta asiakastyytyväisyys olisi korkealla tasolla.
Kohderyhmä, eli henkilöt, jotka eivät syystä tai toisesta tahdo tai halua tulla paikanpäälle fysioterapiaa varten, tulisi tavoittaa tehokkaasti. Yksi keino tähän voisi olla etenkin verkon välityksellä tapahtuva mainonta. Nykyisin netissä olevissa fysioterapiaan liittyvissä mainoksissa näkee paljon erilaisia räätälöityjä treeniohjelmia tai sisäänheittotarjouksia kasvokkain tapahtuvaan fysioterapiaan.

Näistä mainoksista voisi poiketa alennetulla hinnalla tarjottu etäfysioterapiakäynti, jossa ilmaistaan selkeästi asiakastyytyväisyys (joka toivottavasti olisi korkealla tasolla), sekä etäfysioterapian verrattavuus kasvokkain tapahtuvaan fysioterapiaan tieteellisen näytön tuella, saattaisi olla kohderyhmää kiinnostava mainos. Onnistuneet fysioterapiakäynnit, sekä rahan ja ajan säästöt houkuttelevat asiakkaita tulemaan uudestaan, sekä kertomaan palvelusta myös toisille.

Luulen, että asenteet muuttuvat positiivisemmiksi etänä tapahtuvaa fysioterapiaa kohtaan, mutta tämä saattaa viedä pitkänkin aikaa. Jos nyt pystyisi vakiinnuttamaan asemaansa etäfysioterapiayrittäjänä, markkinoiden kasvaessa olisi etulyöntiasemaa uusiin yrittäjiin verraten.

Pohdinta

Etäfysioterapia ei usein ole asiakkaan näkökulmasta kaikista houkuttelevin ja mielekkäin vaihtoehto. Etäfysioterapia on kuitenkin havaittu toimivaksi kuntoutusmenetelmäksi ja se on asiakkaalle edullisempi ja vähemmän aikaresursseja kuluttava vaihtoehto.

Näen paljon potentiaalia yritystoiminnalle etäkuntoutuksen markkinoilla. Ennen varsinaisen yrityksen perustamista on kuitenkin useita seikkoja, jotka pitää ratkaista. Suurimmat haasteet liittyvät myynnillisiin seikkoihin sekä asiakkaiden hankkimiseen. Luulen, että asiakkaiden löydyttyä, asiakastyytyväisyys ei olisi ongelma.

Lähteet

Terveyskylä. Hyvä tietää etäkuntoutuksesta. 2019. https://www.terveyskyla.fi/kuntoutumistalo/kuntoutujalle/oma-kuntoutuminen/et%C3%A4kuntoutus-opas-kuntoutujalle/hyv%C3%A4-tiet%C3%A4%C3%A4-et%C3%A4kuntoutuksesta

Luis Suso-Martí, Roy La Touche, Aida Herranz-Gómez, Santiago Angulo-Díaz-Parreño, Alba Paris-Alemany, Ferran Cuenca-Martínez, Effectiveness of Telerehabilitation in Physical Therapist Practice: An Umbrella and Mapping Review With Meta–Meta-Analysis, Physical Therapy, Volume 101, Issue 5, May 2021, pzab075, https://doi.org/10.1093/ptj/pzab075

Kommentoi