Tampere
27 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

En vaihda enää ikinä yhtäkään v###n autonrengastaKirjoittanut: Ville Pajala - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Reilun parin viikon kova rutistus takana päin. Pitkiä päiviä. Joitain satoja auton renkaita vaihdettu. Lihakset jumissa. Kädet kuivat ja haavoilla. Nenä täynnä hiekkapölyä. Pitstop oli kuitenkin kaiken kaikkiaan jopa ihan kiva kokemus tähän väliin.

Otsikko ei kuvaa tämän hetkisiä ajatuksiani liittyen renkaidenvaihtoon. Olin muutamia vuosia sitten nuorena miehenä töissä isossa rengasliikkeessä kahden sesongin ajan. Silloin ainoa motivaationi työtä kohtaan oli raha. Ne olivat silloin kaksi todella tuskallista sesonkia minulle. Vaikka jälkeenpäin olen osannut arvostaa noidenkin kokemusten tuomaa arvostusta työntekoa kohtaan en voi sanoa silloin nauttineeni siitä työstä yhtään. Laskin vain päiviä ja tunteja siihen hetkeen, että työ olisi ohi ja pankkitilin saldo nostaisi taas hymyn huulilleni. Joskus keväällä 2013 kun rahat tulevan kesän hurvitteluihin ja ulkomaanreissuun oli kovalla työllä tienattu, sanoin itselleni otsikon mukaiset sanat. Miksi sitten palasin tähän ennen vihaamaani työhön ja mitä siitä ajattelen nyt?

Alkuvuodesta kävimme useita keskusteluita tiimimme tilasta ja siitä teemmekö projekteja vain itseämme vai koko tiimiä varten. Pitstop oli näihin keskusteluihin oivallinen esimerkki. Projekti josta olisi mahdollisuus saada lypsettyä Kajolle isot rahat, mutta joka vaatisi jokaiselta siihen osallistuvalta menemistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Keskusteluiden tuloksena tuntui syntyvän kasvanutta omistushalua firmaamme kohtaan, joka lopulta johti päätökseen, että haluamme viedä tämän projektin läpi tiiminä. Minullekin tuli tunne, että haluan omalla työpanoksellani olla tekemässä tästä isoa projektia nimenomaan firmallemme Kajolle. Oli erityisen hienoa huomata, että myös tiimimme tytöt lähtivät ennakkoluulottomasti mukaan tällaiseen miehisenä pidettyyn työhön. Tästä tietenkin aivan erityinen hatunnosto toiselle projektipäälliköistä.

Itselleni oli erittäin hyvä päätös ottaa yhden toimipisteen vastuuhenkilön tehtävä harteilleni. Koen saaneeni tehtävästäni vastuuhenkilönä hyvää kokemusta niin rahankäsittelystä, asiakaspalvelusta kuin paineensietokyvystäkin. Kun asiakkaita tulee autoineen tasaiseen tahtiin tiskille kymmenen minuutin välein ja samaan aikaan pitäisi olla joko vaihtamassa tai pesemässä renkaita joutuu oikeasti jopa miettimään, miten tämän saa handlattua niin, että kaikki sujuu ilman suurempia ongelmia tai unohduksia. Kaiken kiireen ja ehkä jopa ajoittaisen turhautumisen keskellä pitää tietenkin muistaa se tärkein eli hyvä asiakaspalvelu tilanteessa kuin tilanteessa.

Hauskinta koko hommassa on, että jollain tapaa tuntuu, että olen ollut jopa parin viikon lomalla Pitstopissa. Se toimi hyvänä irtiottona kaikesta siitä mikä on aiheuttanut stressiä kuluvan kevään aikana. Ennen sesonkia minulla oli pitkään ollut tunne, että päässäni pyörii liikaa ajatuksia enkä kunnolla pystynyt keskittymään oikein mihinkään. Päätin Pitstopin alkaessa, että seuraavat pari viikkoa keskityn vain olemaan niin hyvä renkaanvaihtaja kuin pystyn ja yritän unohtaa kaikki mieltäni stressaavat asiat. Pulttipyssy. Rengas irti. Rengas kiinni. Toista. Työtahti oli suurimmalta osin sellainen, ettei turhien asioiden murehtimiseen ollut juuri aikaa. Koen nyt sesongin jälkeen mieleni olevan paljon virkeämpi kuin pari viikkoa sitten ja minulla on taas paljon energiaa lähteä työstämään niitä asioita, jotka tuntuivat stressaavan aiemmin.

Kun raskasta työtä tehdään kiireellä, niin virheitäkin väkisinkin tapahtuu. Sesongin aikana on noussut esiin useita ongelmakohtia, joihin on syytä kiinnittää jatkossa huomiota. Tulevassa palautekeskustelussa varmasti jokaisella on montakin asiaa esitettävänä, joilla toimintaa voidaan kehittää. Omasta mielestäni projektipäälliköt selvisivät ensikertalaisiksi näin ison projektin läpiviemisestä hyvin. Kaikki kunnia heille siitä. En tällä kertaa sano, etten itse enää ikinä vaihtaisi autonrenkaita. Aika näyttää mikä oma tilanteeni on syksyllä lumen sataessa maahan, mutta olen mahdollisesti käytettävissä myös tulevissa sesongeissa mitkä Kajon nimissä viedään läpi.

Kommentit
 • Eetu Kamppuri

  Moikka Ville!
  Pirun kovaa tekstiä! Pitstop oli varmasti mainio kasvun paikka erillisten yksilöiden lisäksi myös Kajolle tiiminä. Seurasin kiinnostuneena Pitstopin sesonkia, ja kyselinkin kajolaisilta ohimennen kuulumisia. Ääneen lausutut ajatukset olivat jotakuinkin otsikkosi mukaisia, mutta siitä huolimatta jokainen tuntui haluavan taas renkaiden pariin. Ei siksi, että erityisesti mieltä lämmittäisi sadat ja taas sadat mutterin löysentämiset ja kiristykset, vaan johtuen juurikin mainitsemastasi omistushalusta. Kajolaisten kasvoilta pystyi kuitenkin tietyllä tapaa lukemaan: “Tää on meidän juttu. Tää on hiton siistiä!”
  Ymmärtääkseni työvuorossa oltiin usein kahdestaan. Ja uskoisin myös, että välillä riitti hiljaisiakin hetkiä tunkkien ja pulttipyssyjen osalta. Nämä hetket ovat varmasti olleet varsinkin kajolaisille kullanarvoisia. Ne ovat olleet hetkiä, jolloin kaksi tiimin jäsentä on saanut jakaa keskenään näkökulmia erilaisista asioista, varmasti myös tiimistänne.
  Hienoa duunia Kajo! Oon tosi kade!

  4.5.2018
Kommentoi