Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Elämäni tärkein henkilö



Kirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Itsetuntemus

Kuka minä olen? Tuleeko minut määritellä menneisyyteni perusteella, vai onko se sittenkin haalistunut kuva itsestäni? Kirjailija Merja Takamäen mukaan menneisyys saattaa joskus käydä liian vanhaksi ja liian painavaksi kantaa. Mikäli tuntuu ettet enää käy oikein yhteen elämäsi kanssa, on aika tehdä muutos ja lakata olemasta se, joka joskus olit. On aika olla se henkilö, joka todella nyt olet. Pystyn samaistumaan hyvin Takamäen kuvauksiin siitä, kuinka hetkittäin kadotamme itsemme, joko pidemmäksi aikaa, tai sitten lyhyemmiksi hetkiksi hektisen arjen keskellä. Joskus tarvitsemme jopa salapoliisityötä löytääksemme henkilön, jonka olemme kadottaneet, eli itsemme. ”Lopulta se mitä täytyy oppia, on suoraan edessämme,” kirjoittaa Merja Takamäki teoksessaan Elämäsi tärkein henkilö.

Tiedän kyseessä olevan sellainen matka, jonka aloittamiseen olen ryhtynyt monta kertaa. Tämä on kuitenkin vääristynyt oivallus, sillä kyseessä ovat olleet sellaiset hetket, jolloin etsinyt uutta suuntaa. Jokaiseen matkaan kuuluu myös suvantokohdat, eikä se koskaan tarkoita tapaileen aloittamista alusta. Minulle syksy symboloi uutta alkua, ja siinä on samanlaista taikaa kuin vuodenvaihteessa. Tällaiset muutoskohdat ovat aina hyviä hetkiä herätellä niitä persoonia, keitä olemmekaan. Tämä herättely on mahdollista tehdä itsereflektoinnin kautta esimerkiksi Merja Takamäen kirjan tarjoamien pohdiskelevien kysymysten kautta. Meille ihmisille on myös hyvin tyypillistä joutua menneisyytemme vangiksi, jolloin määritämme itseämme liikaa aiemmin tapahtuvien asioiden perusteella. Tässä tapauksessa on paikallaan itsensä palauttaminen nykyhetkeen, sekä omiin vahvuuksiin ja tarpeisiin tällä hetkellä. Elämä tapahtuu juuri nyt. Kyseessä ei ole kertaluontoinen projekti, vaan elämänmittainen matka, jota on mahdollista entisestään vahvistaa myös haasteiden ja kysymysten kautta.

Mitä paremmin itsemme tunnemme, sitä paremmin tiedämme omat tarpeemme, sekä sen minkälainen mielenkiintoinen elämä meille sopiikaan. Kun itsetuntemus on hyvä, voimme oppia oivaltamaan toistuvia toimintamalleja, tunteita, sekä ajatuksia. Kuka minä olenkaan? Vastailen Takamäen kirjassa esittämiin kysymyksiin omasta näkökulmastani ja sinä voit tehdä saman, ja myös syventää itsetuntemustasi. Yhdet herättelevimmistä kysymyksistä olivat: Uskallanko olla itselleni hyvä? Voinko luottaa toimivani itseäni kohtaan aina parhaalla mahdollisella tavalla? Kaikesta hyvinvointi-intoilustani huolimatta uskallan myöntää että todellakaan aina en. Mutta tahdon oppia. Intohimo tätä prosessia kohtaan värittää matkaani, ja huomaan palaavani samoihin aiheisiin uudelleen ja uudelleen. Innostuin kyseisestä Merja Takamäen kirjasta kovasti ja uskon että kirjan sisältämien harjoituksien tekeminen esseen muodossa auttaisi herättäisi ajatuksia myös muissa lukijoissa.

 

Sinussa on monta puolta

Tiedätkö kuka todella olet?

Kyllä koen niin. Tiedän millaista tahdon rakastan elää, mutta joskus (kuten aina) konkreettinen toteuttaminen on haastavampaa kuin asioiden tiedostaminen. Olen iloinen siitä, että omaan paljon erilaisia intohimon kohteita, joihin saan keskittyä oman mieleni mukaan vaikka vuorotellen. Rakastan oppia uutta, mutta kovin tekniset asiat eivät vedä puoleensa.

Tiedätkö, mitä elämältäsi haluat?

Tiedän haluavani arjeltani tasapainoa, hyväksynnän opettelua, keskeneräisyyden sietoa. Rakastan elää maalla, mutta olen sinut tulevista Tampere-vuosista, sillä luotan elämän kuljettamiseen. Haluan vahvistaa intuitiotani entisestään, jotta hankalissakin tilanteissa voin luottaa asioiden järjestyvän murehtimatta.

  1. Keksi 12 eri luonteenpiirrettä/ominaisuutta itsestäsi. Tämä oli haastava! Muutenkin on jännä tunne jakaa nämä avoimesti, mutta tässä ne nyt tulee. Hyvä tapa saada adjektiiveille vahvistusta on kysyä sama kysymys läheiseltä ihmiseltä, ja verrata tuloksia.
    1. Ahkera, sinnikäs, energinen, avulias, hyväsydäminen, herkkä, syvällinen, tunteikas, huumorintajuinen, iloinen, myönteinen, tunnollinen
    2. Mikko sanoi: reipas, periksiantamaton, aktiivinen, huolimaton, huolehtiva, rakastava, vilpitön, innokas, rakentava, innokas, määrätietoinen, jalo (?:D)
  1. Uskallatko tuoda nämä kaikki esiin?
    1. Uskallan tuoda kyllä kaikkia esiin, mutta osa niistä näkyy tietenkin helpommin ja osa taas harvemmin muille. Koen, että lähes aina on helppo olla tunnollinen, ahkera ja avulias, joskin kaikkien kanssa oma huumorintaju ja iloisuus ei nouse niin pintaan. Myöskin tunteikkuus ei varmaankaan etäisempien ihmisten kanssa paista läpi, mutta niiden näyttämiseen ei ole silti ole suurta kynnystä.
  2. Arvostatko näitä kaikkia puolia itsessäsi?
    1. Arvostan kyllä näitä puolia, ehkä siitä syystä että itselleni ominaiseen optimistiseen sävyyn nostin aika myönteisiä puolia ja sieltä jäivät esimerkiksi suurpiirteisyys, huolimattomuus, murheellisuus, kärsimättömyys ym hah.
  3. Mitä erilaisia tarpeita sinulla on?
    1. Erityisesti yksin olon ja rahoittumisen tarve. Koen myös tarvetta saada hyväksymistä muilta näille tarpeilleni, vaikken ihan tiedä miksi. Huomaan vaikeutta rentoutua, elleivät lähelläni olevat ihmiset ymmärrä tätä tarvetta mitä koen palautumiseen.
  4. Huolehditko omien tarpeidesi tyydyttämisestä?
    1. Pyrin siihen, mutta en aina onnistu niin hyvin. Esimerkiksi on helppo tunnistaa tarve omien voimavarojen keräämiseen palautumisen kautta, mutta tämän tarpeen mukaan toimiminen ei ole aina niin helppoa. Koen että on helppo sanoa kyllä tarjottaviin haasteisiin, vaikka voimavarat sanoisivat ei. Joskus myös toimin ”itseäni vastaan”, lähes tahtomattakin. Minulla on myös huono tapa jatkaa koulussa kesken jääneitä asioita iltamyöhäiselle, mikä näkyy heti myös unen karkaamisesta myöhäisemmälle.

”Mielekäs elämä koostuu tasapainosta eri asioiden välillä”, I agree. Meidän jokaisen elämässä on monia tärkeitä asioita, ja joskus voimmekin kokea niitä olevan liian vähän tai liian paljon. Silloin on pysähtyä miettimään sen hetkistä tyytyväisyyttä, sillä vasta sen jälkeen muutoksien tekeminen on mahdollista. Faktahan on se, että mikään ei muutu ilman muutosta.

 

Unelmointi

Unelmointi on sen visualisoimista, mitä elämä voisi parhaimmillaan olla. Se vaatii kyllä kykyä antaa itselle lupa haaveilla mielihyvää tuottavista asioista ilman rajoittavia ajatuksia. Unelmointi on energiaa antavaa, hauskaa ajanvietettä ja sillä on todellisia positiivisia vaikutuksia elämään. Se kannustaa meitä kehittämään itseämme ja sen avulla voimme todellisesti luoda omaa elämäämme tahtomaamme suuntaan. Kun tarkastelemme unelmissamme toistuvia asioita, näemme ne teemat, mitkä vetävät meitä puoleensa ja ovat todella toteuttamisen arvoisia. On tietenkin totta, että kaikkien unelmien ei tarvitse toteutua konkreettisesti, mutta ne antavat hyviä suuntaviittoja elämään tulevaisuutta ajatellen.

Listat

Yksi tapa omien unelmointitaitojen kehittämiseen on listojen kirjoittaminen. Niitä voi kirjoittaa mistä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Listoja kirjoittaessa on hyvä antaa mielikuvitukselle mahdollisuus tuottaa jopa villeimmätkin ajatukset paperille. Kirjoittaessa ei ole oikea hetki miettiä, onko jokainen idea toteuttamisen arvoinen.

TOP 5 elämäni suurta ilonaihetta

  • Läheiset ihmiset: puoliso, perhe, pikkusisarukset ja ystävät
  • Treenaaminen: juokseminen, kuntosaleilu ja jooga
  • Luonto ja metsät
  • Kirjallisuus: lukeminen ja tekstin tuottaminen myös itse
  • Minimalismi, järjesteleminen (konmaritus), zerowaste

TOP 5 asiaa, joita haluaisin kokeilla, mutta en uskalla en ole saanut aikaiseksi

  • Lappiin matkaaminen lumettomana ajankohtana
  • Markame-työn tekeminen (juuri aloitin)
  • Koko omaisuuteni läpikäyminen. Varastojen tyhjennys ja jokaisen tavaran puntaroiminen säilyttämisen kannalta. (Tämän tein!)
  • Itselleni vieraaseen urheilulajiin osallistuminen (sprintti-triathlon suoritettu heinäkuussa)
  • Erilaisiin haasteisiin osallistuminen (esim. zerowaste, vegaanihaaste jne.)

TOP 5 asiaa, joista ennen nautin, mutta joita en ole viime aikoina tehnyt

  • Askarteleminen
  • Fantasian lukeminen
  • Metsässä haahuileminen
  • Käsitöiden tekeminen (neulominen/virkkaaminen)
  • Piirtäminen

TOP 5 asiaa, jotka haluaisin oppia

  • Uuden kielen! Mikä se olisi?
  • Soittamaan jotain soitinta. Pianoa vielä paremmin, tai sitten kitaraa!
  • Jippoja zerowaste-elämäntyylistä
  • Käsilläseisonnan!
  • ?

TOP 5 asiaa, joille olisi mielenkiintoista kokeilla/osallistua

  • Hiljaisuuden retriitti
  • Perhokalastus
  • Keramiikan luominen
  • Lasinpuhallus
  • Taas sama, eli erinäisiin haasteisiin osallistumiset

TOP 5 asiaa, joilla tunnen eläväni

  • Ihmisille, hymyille
  • Urheilulle (edit: penkkiurheilijaa minusta ei saa)
  • Kirjoille ja paperille ja kynille
  • Puille ja pensaille
  • Yksinkertaisuudelle, vähemmän on enemmän

 

Pohdinta

Pidin erityisesti viimeisestä listaharjoituksesta ja se innoittikin toteuttamaan pieniä asioita, joista olen haaveillut. Esimerkiksi toisessa listassa näkyvistä asioista olen toteuttanut monen montaa asiaa, joita olen kaivannut elämääni mutten ole saanut syystä tai toisesta aikaiseksi. On myös hyvä miettiä, että tuovatko kolmannessa listassa mietittävät asiat yhä mielihyvää. Usein tuottavat, kunhan elämään luodaan tilaa ja väljyyttä, jotta kyseiset asiat sinne mahtuisivat. Joskus jostakin ennen iloa tuottavasti asiasta on kuitenkin kasvanut pikkuhiljaa ulos ja se on kenties korvaantunut jollakin sinua juuri nyt enemmän palvelevalla asialla. Monet asiat kulkevat myös sykleittäin. Huomasin saatettuani runokirjaprosessin loppuun, että tämä on sellainen intohimon kohde, joka on niin täyttynyt etten halua toistaiseksi luoda yhtään mitään. Sen jälkeen olen keskittynyt muun kirjallisuuden lukemiseen, ja odotan sitä hetkeä kun tekee mieli kirjoittaa jotain runomuotoista uudelleen. Koen myös äärimmäisen tärkeänä sen, että mikäli elämään tahdotaan lisää jotain iloa tuottavaa asiaa, jostain on sitä varten luovuttava, jotta aikaa sen toteuttamiseen vapautuu. Itse olen esimerkiksi havahtunut sosiaalisen median parissa käytettyyn aikaan, ja kaksikin tuntia näyttöpäätteen parissa tekee viikossa jo 14h. Tämä määrä on valtava, kun huomio samassa suhteessa kuukausi & vuositason. Tällä hetkellä kuuntelen kirjaa digitaalisesta minimalismista, joka on havahduttanut siihen, kuinka sosiaalisen median hyödyt ja haitat ovat todella monella epätasapainossa. Käytön määrää vähentämällä on mahdollista lisätä hyötyjen suhdetta haittoihin, ja antaa enemmän aikaa elämässä merkitykselliseksi, näissä listoissakin ilmeneville asioille.

Merja Takamäen kirja sisälsi lukemattoman määrän erilaisia harjoituksia, joista tässä esseessä esiteltiin vain muutama. Mikäli kiinnostuit itseesi tutustumisesta kevyesti luettavan ja hurjan määrän konkreettisia pähkinöitä sisältävän kirjan kautta, suosittelen lämpimästi lukemaan Elämäsi tärkein henkilö. Tärkeimmät opit kirjasta olivat seuraavat:

-Elämä on jatkuvaa saapumista siksi, joka jo olemme

-Sano ´kyllä´omien tarpeidesi kuuntelemiselle

-Uteliaisuus toimii ponnahduslautana, – etsi niin löydät

-Etsi seikkailuja normaalista elämästä ja normaalia elämää seikkailuista

-Intohimo selviää kokeilemalla

 

Kommentoi