Tampere
28 May, Tuesday
14° C

Proakatemian esseepankki

CV on kuin paperilentokoneKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

CV on kuin paperilennokki

CV on asia, johon törmäät jatkuvasti työelämässäsi. Hakiessasi työpaikkaa työnantaja pyytää sinua laittamaan hakemuksen liitteeksi ansioluettelosi, jotta saisi tietää mitä olet hommaillut aiemmassa elämässäsi. Täytellessäni omaa ansioluetteloani olosuhteiden pakottamana, pysähdyin lukemaan lopputulostani. Se ei näyttänyt yhtään siltä, mitä minä todellisuudessa olen. CV antaa rekrytoijalle tietoa työpaikoistasi, työtehtävistäsi ja muusta työhän liittyvästä osaamisestasi, mutta se ei kerro kaikkea sinusta. Jos maailmalla liikkuu huhua työelämän muutoksesta niin pitäisikö tämän CV:nä tunnetun muinaisjäännöksenkin muuttua sen mukana? Ainakin Googlen entinen HR-päällikkö Laszlo Bock on sitä mieltä.

“Resumes are terrible. It doesn’t capture the whole person. At best, they tell you what someone has done in the past and not what they’re capable of doing in the future.” – Laszlo Bock

Vaikka vielä tänään on mahdollista, että elävä ihminen ottaa ansioluettelosi tarkkailuunsa ja hypistelee sitä muutaman sekunnin, niin suuret työllistäjät ympäri maailmaa ovat jo siirtyneet koneellisen hypistelyn piiriin. ATS eli applicant tracking system havaitsee tiettyjä avainsanoja ja -lauseita CV: täsi ja hylkää ne jo alkuunsa, jos tietyt kriteerit eivät täyty. Tämä jättää suuria aukkoja työnhakuun, eikä toisilleen oikeasti sopivat osapuolet edes koskaan kohtaa toisiaan.

Voiko tosiaan olla, että maailmassa, jossa työkulttuuri on kaiken keskiössä, työnhakijan onnistumisen mahdollisuudet ovat suurelta osin CV:stä riippuvaisia? Valloillaan olevalla systeemillä työnantajan ja työnhakijan tavoitteet, inspiraatiot tai unelmat eivät kohtaa. Hyvillä CV:llä ei ole rakennettu suuryrityksiä kuten Googlea, vaan yhteisillä tavoitteilla, inspiraatioilla ja unelmilla. Tuskin siis seuraavaa Googleakaan tullaan CV:llä rakentamaan.

Rekrytoinnin tulevaisuus tulee olemaan pitkälti juuri näiden aiemmin mainittujen asioiden yhteensovittamista, jota substanssiosaaminen täydentää. Täytellessäni omaa ansioluetteloani olosuhteiden pakottamana, pysähdyin lukemaan lopputulostani. Se ei näyttänyt yhtään siltä, mitä minä todellisuudessa olen. Jos tälle rekry tavalle löytyy korvaaja, niin kertokaa ihmeessä minullekin.

 

Intoa tähän blogiin antoi Quartz -sivuston artikkeli “The resume of the future will tell employers who you are, and not just what you’ve done”

https://work.qz.com/1232692/the-resume-of-the-future/

Kommentoi