Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

Buustaa intohimojasi intohimoillasiKirjoittanut: Essi Keränen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Noora Fagerström
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Pääsin tänään 5.5.2021 Prosemmassa kuulemaan huikean Noora Fagerströmin tarinaa yrittäjänä ja Jungle Juice Barin perustajana. Inspiroiduin toden teolla! Ihana Noora!

 

Jungle Juice Barin idea lähti Nooran intohimosta terveellistä ruokaa ja proteiinipitoisia juomia kohtaan. Noora oli nähnyt ulkomailla vastaavia konsepteja, mutta Suomesta ei vielä löytynyt mehu- ja smoothiebaaria. Oli siis perustettava oma yritys, joka korjaisi tilanteen Suomessakin. Niin kuin yleensäkin, menestyvien yritysten taustalla on idea ja missio, jonka toteutumisesta ollaan aidosti innoissaan. Noora todellakin uskoi ideaan terveellisten ja helppojen välipalojen tarjoamiseen ja se kannatti. 

 

Muistan kun ensimmäinen Jungle Juice Bar tuli Jumboon. Ihastuin jo silloin siihen herkulliseen smoothiebaariin. Kävimme Jumbossa usein perheen kanssa ostoksilla, joten Jungle Juice Bar tuli heti tutuksi. Oli aina ostosreissun kohokohta, jos vanhemmat ehdottivat energiaa tuovien herkkujen ostamista Jungle Juice Barista. Kaikki ne värit, maut ja asiakaspalvelijan hymy toivat ihanan iloryöpyn päivään.

 

Omannäköinen yrittäjyys

Noora kertoi, että hänelle tärkeitä intohimoja ja inspiraation lähteitä ovat liikunta, musiikki ja ystävät. Oli kiehtovaa kuulla, kuinka hän on ymmärtänyt ja osannut yhdistää jo itsessään innostavaan liikeideaan muutkin intohimonsa buustaamaan tekemistä entisestään. Juomat sopivat hyvin urheilijoille palautusjuomiksi ja muutenkin terveellisiin elämäntapoihin, toimipisteillä soi aina musiikki luoden tunnelmaa ja ystävät ovat olleet tärkeä apu yrityksen alkuvaiheilta asti. Ystävyyden arvostaminen näkyy myös siinä, että Jungle Juice Barille on ollut tärkeää työntekijöiden viihtyminen keskenään. Halutaan, että työntekijät kokevat olevan kavereita keskenään, jotta töissä on kiva olla. 

 

Kun luon itselleni työpaikkaa, haluan yhdistää siihen monipuolisesti minulle tärkeitä, energisoivia asioita osaksi arkea ja koko liiketoiminnan kokonaisuutta. Teen aina silloin tällöin ajatuskarttoja asioista, jotka inspiroivat minua. Olen tehnyt näin varsinkin silloin, kun olen pohtinut, minkä asioiden parissa voisin haluta tehdä töitä. Inspiraatiokartoistani löytyy lähes poikkeuksetta muutamat vakioteemat kuten kukat ja luonto, lapset ja heidän hyvinvointi, herkut ja kahvilat sekä tietysti ihanat ihmiset. Noorasta inspiroituneena oivalsin, että eihän minulle tärkeiden asioiden tarvitse poissulkea toisiaan. Voin kyllä keksiä keinon yhdistää monia kiinnostavia teemoja toisiinsa. Ehkäpä ne juuri silloin buustaavat toinen toisiaan entistä enemmän. 

 

Työnantajana tärkeässä roolissa

Noora oli myös vieraana Mikko Leppilammen luotsaamassa Fennian Olen yrittäjä -podcastissa. Noora puhui siitä, kuinka hänelle on ollut tärkeää saada tarjota nuorille opettavainen, ehkä jopa ensimmäinen työpaikka, josta ponnahtaa elämässä eteenpäin. Samaistun tähänkin. Olisipa hienoa, jos voisin tarjota yritykselläni mahdollisimman monelle turvallisen, kasvattavan ja innostavan työpaikan. Minäkin haluan, että yrityksessäni työntekijät oppivat tiimityöstä, vastuunkantamisesta, organisaation työtapojen kunnioittamisesta, asiakaspalvelusta ja ylipäätään monipuolisesti varsinaisista työtehtävistään. Noora kertoi saaneensa työntekijöiltään palautetta siitä, kuinka moni on saanut Jungle Juice Barista tukea elämään. Jonkun työitsetunto on parantunut ja joku on työn avulla löytänyt uusia ystäviä uudesta, vielä itselle tuntemattomasta paikkakunnasta.

Jungle Juice Barin yksi arvoista on heimo, jota Noora kuvaili myös perheenä, joka huolehtii toisistaan työyhteisön sisällä ja tarjoaa apua myös asiakkailleen. Nooran ajatus on, että jokainen ansaitsee luottamuksen lähtökohtaisesti, mutta sitä täytyy osata pitää yllä. Jokaisella täytyy olla luotettu fiilis työpaikalla, sillä se vaikuttaa työtyytyväisyyteen ja varmasti siten näkyy myös asiakkaille. Työntekijät arvostavat Noorassa kykyä heittäytyä, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että Noora on valmis olemaan arjessa mukana työntekijänä eikä vain sivusta seuraavana johtajana. Nooran ei tarvitse olla työntekijöilleen smoothieiden tekemisen esikuva vaan hän on itsekin valmis oppimaan heiltä. Tällöin tutustuminen on helpompaa puolin ja toisin. 

 

Minustakin menestynyt yrittäjä

Mikon haastattelussa Noora kertoi huomanneensa enkelisijoittajana, että miehet saavat helpommin rahaa yritystoiminnalleen. Noora totesi myös sen, että naiset eivät ole usein ideoidensa kanssa tähtäämässä kasvuyritykseksi vaan havittelevat enemmän yksinyrittäjyyttä ja pienen yritystoiminnan kannattavuutta. Kun Noora puhui yrittäjän vapaudesta ja siitä, kuinka voi yrittäjänä valita, milloin lomailee, milloin tekee töitä, mitä tekee itse ja mihin palkkaa henkilökuntaa tai ostaa palveluna muualta, ajattelin ideoitani yksinyrittäjästä uusiksi. Vaikka yksinyrittäjälläkin on totta kai vapautta ja on vastuussa tavallaan vain itselleen, olisihan se mahtavaa päästä yritystoiminnassa niin pitkälle, ettei tarvitse olla arjen pyörittämisessä tai missään operatiivisessa toiminnassa ympäri vuorokauden itse mukana.

 

Kun Mikko kysyi, millaisiin yrityksiin Noora lähtee sijoittajana mukaan, Noora kertoi intohimon olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä. Kun ihmisestä huokuu aito intohimo asiaansa kohtaan ja usko ideaa kohtaan välittyy ja hän on jaksanut perehtyä taustatyöhön tosissaan, hänen sitoutumiseen on helpompi luottaa. Näin jo mielikuvissani itseni pitchaamassa intohimon hehkussa huikeaa liikeideaani sijoittajille. Mielikuvissani olin aivan varma ideastani, uskoin sen toimivuuteen ja ennen kaikkea tarpeellisuuteen täysillä, minkä ansiosta pitchauksessa pääsin loistamaan iloa, innostusta ja ammattitaitoa hehkuen. Sain sijoittajia mukaan ja unelmieni liiketoiminta laajeni koko Suomen kattavaksi alan johtavaksi yritykseksi. Olipa tuo voimaannuttava hetki pääni sisällä. En kovinkaan usein näe itseäni ahkerana bisnesnaisena, vaikka todellakin uskon, että minusta on siihen, jos vain tahdon niin.

 

Tästä tuli vahingossa Nooran fanitusessee, mutta eipä se haittaa.? ?  Tuntui hyvältä inspiroitua ja innostua yrittäjyydestä taas. 

 

Kommentit
  • Tiinu Pärssinen

    Olipa ihana lukea tätä esseetä, oikein huokui innostus, minkä olit saanut Nooran tarinasta! Kuuntelin itsekin tuon podcastin ja se sai kyllä taas uskomaan enemmän siihen, että kaikki on mahdollista. Helposti alkaa omassa päässään kategorisoimaan asioita ja omia mielenkiinnon kohteita. Luo esteitä niiden välille, vaikka ne voisi hyvin myös yhdistää ja ehkä siten luoda myös jotain ihan uutta. Näen sut Essi kyllä juuri tuollaisessa pichaus tapahtumassa! Varmasti saisit myös sijoittajat innostumaan, kuten tämän kevään Diilissäkin todettiin, että kyky käydä dialogia on pichaajan tärkein taito ja se sulla todellakin on.

    12.5.2021
Kommentoi