Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Intohimo, työ vai intohimotyö?



Kirjoittanut: Eveliina Hakanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen jo pitkään ajatellut, että en halua tehdä työtä vain rahan takia. En halua olla sellainen ”työ on vain työtä” ihminen. Omalla kohdallani työn on oltava paitsi merkityksellistä, mutta myös monipuolista, kehittävää ja sopivassa määrin haastavaa. Kolmisen vuotta sitten löysin intohimon valokuvaukseen – ensin se oli vain harrastusluonteista, mutta sitten tein siitä itselleni osa-aikaisen työn. Koin paloa yrittäjyyteen ja siksi olen Proakatemiallekin päätynyt. Siinä, että tekee intohimostaan työn, on paljon mahdollisuuksia, mutta siinä on myös jonkin verran uhkia. Ennen kun mennään intohimotyön uhkiin, perehdytään hieman siihen, mitä intohimo tarkoittaa ja mistä tietää tekevänsä intohimolla työtä.

Intohimoinen = Erittäin innokas, kiihkeä, hehkuva, palava, tulinen (Kielitoimisto n.d.)

Kielitoimiston sanakirjan kuvauksesta voimme päätellä, että intohimo on jotain syvältä kumpuavaa innostusta ja paloa jotakin asiaa kohtaan. Tunnistin valokuvauksen itselleni intohimoksi, sillä en ole saanut samanlaista tunnetta mistään muusta tekemisestä, voisin myös puhua valokuvauksesta paljon ja puhun siitä ihan erilaisella äänellä kuin vaikkapa muista töistä. Kävin juuri koulutuksessa, jossa puhuimme siitä, mistä tietää olevansa intohimon äärellä. Kouluttaja Antti Kiukas kirjasi taululle seuraavat asiat (kuva 1), jotka kuvaavat intohimolla tehtyä työtä:

Intohimotyön ominaisuudet

Intohimotyön ominaisuudet (Kiukas 2023).

Ensimmäisenä ajantaju katoaa ja tunnit menevät vauhdilla, saatat havahtua, onko kello jo noin paljon. Toiseksi mainitaan puuhastelu asian parissa myös vapaa-ajalla. Omalla kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että selaan TikTokista valokuvaukseen liittyviä videoita ja käyn kuvaamassa milloin missäkin. Saatan myös tarjoutua tekemään jonkin kiinnostavan kuvauksen ilmaiseksi, josta pääsemmekin kohtaan kolme ”tekisit salaa ilmaiseksi”. Neljäs kohta kertoo, että nauretaan tehdessä työtä eli iloitaan työstä. Viimeisessä, viidennessä kohdassa kyllästytetään ihmisiä juhlissa eli intohimotyöstä puhutaan niin paljon vaikkapa juhlissakin, että ihmiset alkavat jo kyllästyä – eikö se muusta puhukaan. (Kiukas 2023.) Jos joku tai kaikki kohdista kolahtivat, olet löytänyt intohimon työstäsi tai harrastuksesta. Koetko kenties akatemian jutuissa yllä mainittuja asioita? Jos et, niin onko se huono asia? Sukelletaan seuraavaksi intohimotyön uhkiin.

Intohimotyö – uhka vai mahdollisuus?

Ajattelen, että intohimon löytämisestä puhutaan esimerkiksi somessa jo liian paljon. Se aiheuttaa paineita, kun jokaisen ”pitäisi” löytää se oma juttu, se minkä suhteen on intohimoinen. Kyllähän ilman intohimoa voi nauttia elämästä ja työstä, löytää merkitystä ja kokea ihania asioita?

Uskon, että moni – itseni mukaan lukien – ajattelee, että sehän on paras mahdollinen tilanne, että on löytänyt intohimotyön. Onhan se ihanaa, kun saa tehdä sitä, mitä rakastaa ja josta syttyy yhä uudelleen, eikö vain? Mitä uhkia ja haittoja voisikaan olla intohimotyössä? Katsotaan seuraavaksi Duunitorin (2021) listaus syistä, miksi intohimotyön tavoittelu voi olla riskialtista:

  1. Työn merkityksen voi löytää muutenkin kuin intohimon kautta
  2. Intohimopuheella luodaan epärealistisia odotuksia työtä kohtaan
  3. Intohimotyö saattaa altistaa uupumukselle
  4. Tasapainoisessa elämässä on muutakin merkityksellistä kuin työ
  5. Intohimon varjolla palautuminen voi kärsiä
  6. Intohimo sopii usein paremmin harrastukseen kuin työhön
  7. Intohimoajattelulla työolojen tärkeys saattaa laskea
  8. Intohimo ei ole ikuista

Duunitorin artikkelissa (2021) intohimolla tarkoitetaan pysyvää voimakasta halua tehdä jotakin rakasta ja merkityksellistä asiaa. Artikkelissa kerrotaan lisäksi, että intohimon kohde (esimerkiksi työ tai harrastus) voi muodostaa olennaisen osan ihmisen identiteetistä ja näin ollen siihen saattaa liittyä roimasti tunteita ja tavoitteita.

Kun katson yllä olevaa listausta, alan ymmärtää, miksi intohimotyön tekeminen on hankala ajatus. Tärkeimpinä itselle, myös akatemian näkökulmasta, nostaisin listauksesta kohdat yksi, kolme ja viisi. Työn merkityksellisyys näkyy motivaatiossa ja siinä, että työ tuntuu tarkoitukselliselta – saa toteuttaa itseään sekä käyttää tietojaan ja taitojaan työssä. Työn merkityksellisyyteen liittyy usein myös aspekti siitä, että työ tuottaa hyötyä myös muille kuin itselle. (Duunitori 2021.) Itse tulee sekoitettua merkityksellisyys ja intohimo toisiinsa, vaikka merkityksellisyys ei tarvitse intohimo ollakseen totta. Uskon, että intohimoinen työn tekeminen altistaa uupumukselle, rajojen häilymiselle tai poistumiselle sekä palautumisen heikentymiselle. Mitä me intohimotekijät voimme sitten tehdä? Uupumuksen estäminen onkin sitten ihan oma kokonaisuus, eikä mennä siihen nyt. Itse koen, että rajojen asettamisella voi tehdä jo paljon. Toivon, että tämän esseen myötä me kaikki intohimotyöläiset mietimme – onko intohimotyö minulle uhka vai mahdollisuus?

 

Lähteet

Kielitoimiston sanakirja. n.d. Verkkosivu. Luettu 18.2.2023. Viitattu 18.2.2023. https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/intohimoinen?searchMode=all

Kiukas, A. 2023. Stockmann Tampere. Koulutuspäivä 16.2.2023.

Leppänen, N. 2021. Duunitori. 8 syytä, miksi työn ei kannata olla intohimo – Asiantuntijalta tyhjentävä perustelu: ”Rakastaako työ takaisin?” Verkkosivu. Luettu 18.2.2023. Viitattu 18.2.2023. https://duunitori.fi/tyoelama/intohimotyo-anniina-virtanen

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi