Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Valokeilassa alkanut vuosi – Osa 4: Itsensä johtaminen parhaaseen mahdolliseen tulokseenKirjoittanut: Karoliina Kovalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mitä on itsensä johtaminen ja miksi olisi hyvä osata johtaa itseään?
Laura Soreijus
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu alunperin 12.01.2020 osoitteessa https://www.linkedin.com/pulse/valokeilassa-alkanut-vuosi-osa-4-itsens%C3%A4-johtaminen-kovalainen/?published=t

Valokeilassa alkanut vuosi 2020

Osa 4: Itsensä johtaminen parhaaseen mahdolliseen tulokseen

Aiemmissa blogiteksteissäni kirjoitin tavoitteistani myynnin ja markkinoinnin saralla. Nuo tavoitteet ovat asettamistani ehkä käytännönläheisimpiä. Niiden toteuttamiseen tarvitsen kuitenkin kolmatta tavoitettani, eli itsensä johtamista parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Kuten ensimmäisessä blogissani kirjoitin, itsensä johtaminen on ollut osa tavoitteitani varmasti koko opintojeni ajan. Olen huomannut olevani jo ihan hyvä johtaja, mutta itseni johtaminen on jäänyt jollain tapaa taka-alalle, ja se estää minua varmasti myös nousemasta parhaaksi mahdolliseksi johtajaksi. Itsensä johtamisen oppiminen on kuin onkin pitkä, jopa elämän mittainen prosessi. Kukaan ei johda itseään koskaan täydellisesti. Jos tunnistat itsesi kuitenkin täydelliseksi itsesi johtajaksi, olet ehkä jonkin sortin ihme!

Iloitse-blogin Laura Suoreijus kirjoittaa blogitekstissään Mitä on itsensä johtaminen ja miksi olisi hyvä osata johtaa itseään? määrätietoisesti itsensä johtamisen ja tietysti ympäröivän elämän eri osa-alueista, jotka olisi hyvä hallita kyetäkseen johtamaan itseään. Hän kertoo itsensä johtamisen olevan sitä, että osaa suunnitella ja tehdä elämästään omannäköistä ja mielekästä. Suoreijuksen mukaan meillä jokaisella on omat kipupisteemme, joihin haluaisimme muutosta. Usein tyydymme kuitenkin vain hakemaan aiheesta mahdollisimman paljon tietoa, mutta unohdamme tai emme osaa viedä saamiamme oppeja käytäntöön. Itsensä johtaminen on Suoreijuksen mukaan avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sen hallitseminen on tietysti eduksi elämän jokaisella osa-alueella.

Suoreijus jaottelee itsensä johtamisen neljään osaan:

Merkityksellisyys – arvot

Fokus – keskittyminen oikeisiin asioihin, tavoitteet ja ajanhallinta

Itsetunto – itseluottamus, asenne, ajatteleminen, uudistuminen, aitous sekä nöyryys

Itsekuri – kyky sanoa houkutuksille EI.

Näiden osien hallitseminen avaa meille tyystin avoimen väylän johtaa itsemme parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Hyvä itsensä johtaminen vaatii tietysti jonkinlaisen määränpään, eli tavoitteita, joita kohti itseään pitää johtaa. Tavoitteiden tulee olla merkityksellisiä ja niiden eteen on tehtävä töitä ja otettava riskejä. Pyrkiessään tavoitteita kohti ei saa kuitenkaan Soreijuksenkaan mukaan unohtaa itseään. Täytyy olla yhtä aikaa määrätietoinen ja itselleen armollinen. Tavoitteisiin pääseminen vaatii varmasti paljon, mutta samalla se synnyttää mielettömiä onnistumisen tunteita, jotka auttavat vain potkimaan itseään kohti seuraavia, suurempia tavoitteita.

Itsensä johtamiseen kuuluu omien rajojen tunteminen. Toisaalta se tarkoittaa, että osaa tarpeen tullen kieltäytyä, mutta myös näkee mahdollisuuden kokeilla ja venyttääkin rajojaan. Laura Soreijus toteaa, että hyvän itsensä johtajan piirteitä ovat tietynlainen pokka ja terve itsekkyys. Hyvä itsensä johtaja uskaltaa mennä kohti tavoitteitaan ja tehdä päätöksiä minä-kärki edellä. Liian pokalla ei kuitenkaan saa edetä. Ympärillä olevia ihmisiä ja asioita ei vain voi sivuuttaa, sillä silloin astuu pahasti omaan ansaansa. Hyvällä itsensä johtajalla on tilannetajua ja kyky tulkita isoa kokonaisuutta.

Samalla, kun opettelee johtamaan itseään, saattaa oppia uusia puolia itsestään, ja itsetunto ja itseluottamus saattavat kasvaa ihan huomaamatta. Sitä oppii omat rajansa, mutta myös vahvuutensa ja ikiomat kiinnostuksen kohteetkin saavat kirkastua tai muuttua. Kun johtaa itseään, oppii tuntemaan itsensä. Tämä näkyy tietysti ulos päin loistavana itsevarmuutena ja hyvänä fiiliksenä, joka tarttuu itse kuhunkin.

Itseni tunteminen onkin juuri se asia, jonka vuoksi itsensä johtaminen on yksi tavoitteistani. Koska viimeinen tavoitteeni on tietää, kuka minä olen viiden vuoden päästä, minun täytyy ennen kaikkea tuntea itseni nyt ja tässä. Tulee kirkastaa omat osaamiseni, heikkouteni ja vahvuuteni. Vain sen avulla pääsen parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

 

Lähteet

Soreijus, Laura: Mitä on itsensä johtaminen ja miksi olisi hyvä osata johtaa itseään? Luettu 12.01.2020.

Mitä on itsensä johtaminen ja miksi olisi hyvä osata johtaa itseään?

Kommentoi