Tampere
27 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Somesta kerätty markkinointidata – mitä se oikein on?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Digitaalisen markkinoinnin ympäristössä puhutaan yhä enemmän Big Datan ja datalähtöisen toiminnan merkityksestä. Proakatemiallakin asiasta on käynyt puhumassa Prosemmassa mm. Markkinointitoimisto Uhma. Erilaisten sosiaalisten medioiden ja sivustojen käyttäjistä kerätään valtava määrä dataa, jota hyödynnetään asiakasprofiilien luomisesssa, asiakaskäyttäytymisen seuraamisessa ja monessa muussa aspektissa.

Kerättyä dataa on vaikeaa nähdä, jos siitä ei halua maksaa tai et pyöritä yritystiliä. Facebookin omien palveluiden kautta pääset näkemään suppean kattauksen kerätyistä tiedoista.

 

Kuva Facebookin mainosasetuksista

Pelkästään käyttämäni laitteen perusteella minut on luokiteltu 8 erilaiseen kategoriaan. Jokainen kategoria vastaa yhtä määrittelykriteeriä mainosten kohdentamisessa: esimerkiksi Android- tai Windows 7 – alustalla toimivat ohjelmistot voisivat hyvinkin määritellä minut kohteekseen. Lisäksi listasta löytyy muutama yleinen tieto, kuten syntymäpäivä sekä kirjautumissähköpostipalveluni.

Tämä on kuitenkin hyvin pieni murto-osa siitä määrästä dataa, jonka Facebook vierailuistasi heidän sivustoillaan ja mobiiliapplikaatiossaan kerää. Yhdysvaltalainen Data Selfie on luonut verkkoselaimessa toimivan lisäosan, joka tutkii samaa dataa, jota Facebook kerää. Data Selfie datankeruu perustuu visuaaliseen toimintaan, eikä ole riippuvainen Facebookin suodattamasta tai sensuroimasta datasta. Se kerää Facebook-käyttäytymisesi datan, syöttää sen IBM Watson ja Apply Magic Sauce-teköälyille, jotka suoltavat pihalle luonneanalyysin ja psyko-demograafisen profiilisi.

http://https://vimeo.com/201178499

On melko pelottavaa katsoa, miten tarkasti tekoäly pystyy arvioimaan luonteesi, pelkästään sen perusteella, montako sekuntia pysähdyt lukemaan kaverisi jakamaa postausta, millaisia mainoksia välttelet, mistä tykkäät ja kenen kanssa käyt useimmin keskustelua. Data Selfie pystyy kertomaan sinulle suhteellisen uskonnollisen vaukaumuksesi, poliittisen mielipiteesi, henkisen sukupuolesi, omistatko salikorttia, kuluttajakäyttäytymisesi sekä lukemattoman määrän muita, hämmästyttävän tarkkoja määritelmiä. Ja kaikki tämä ilman ymmärrystä jaettujen postausten tai kirjoitettujen kommentien sisällöstä (Data Selfie ei toistaiseksi tue suomea). Jos se ymmärtäisi, ja kuten Facebookin oma datankeruu varmasti ymmärtää, olisi raportoitavaa dataa vieläkin enemmän.

Data Selfien ilmainen palvelu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, miten tietokonealgoritmeillä voidaan tulkita sinun toimintasi ja jakamattomatkin ajatukset diagrammeiksi ja dokumenteiksi. Vaikka maksaisit yrityksenä rahaa maksullisessa markkinoinnissa parametreille, yksittäisen henkilön osuus jää aina pimentoon. Mahdollisuus nähdä oma internet-data kirjoitettuna paperille on herättävä kokemus, että vaikka huolehtii tietoturvastaan, niin paljonko sinusta silti tallennetaan. Joka kerta, kun avaat internetin, seuraasi liittyy yksityisetsivän lailla varjostava datankeruu, joka reaaliajassa kirjaa tietojaan isolle seinäkartalle, jossa langat juoksevat kuvien ja lehtileikkeiden välillä. Ihan kuin elokuvien maaniset sarjamurhaajat ja stalkkerit.

Ja mikä herättelevintä, et voi tehdä asialle mitään. Data Selfie kerää dataa vain ja ainoastaan visuaalisen käyttöliittymän muutoksista, eli sivun selauksesta, hiiren klikkauksista ja muista toiminnoista, jotka eivät vaadi lupia tai kyselyitä. Tämä hidastaa myös omasta datasta saatavia vastauksia, sillä sovellus ei voi hyödyntää Facebook-historiaasi.

Facebook tarjoaa vaikutusmahdollisuuksiksesi valinnan neljästä osa-alueesta: annatko mainoksien kohdentamista varten luvan parisuhdetilanteeseesi, työpaikkaasi, työnimikkeesi ja koulutuksesi.

Vaikutusvaihtoehdot

Facebook ei ole ainut sivusto, joka kerää dataa toiminnastasi. Sivustoja ja tahoja, kuten Google, Apple ja Microsoft on sadoittain, joten jossain internetin bittiverkossa on äärimmäisen tarkka sähköinen profiili sinusta. Kun internetin dataa käytetään tekoälyjen kouluttamiseen, kuten mm. Captcha-testejä, oppivat ne tuntemaan sinut sekunneissa paremmin kuin yksikään ihminen koskaan on tuntenut. Pelottavaa ja kiehtovaa. Miltä tuntuisi ostaa älykäs auto tai jääkaappi, joka etsisi profiilisi verkosta ja olisi heti ensimmäisenä päivänä kuin lapsuutesi paras kaveri?

Kommentit
Kommentoi