Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Persoonaltaan yrittäjäKirjoittanut: Jenna Keskinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu ensin https://www.linkedin.com/pulse/persoonaltaan-yritt%C3%A4j%C3%A4-jenna-keskinen/?published=t

 

 

”Elämä on joko uskalias seikkailu tai ei mitään.”
– Helen Keller

 

65% ekstrovertti ja 35% introvertti. 55% realistinen ja 45% intuitiivinen. 58% logiikkakeskeinen ja 42% periaatekeskeinen. Ja ennen kaikkea 60% etsivä, 40% suunnitteleva. Allekirjoitan.

 

Paneuduimme Hurman kanssa muutama viikko sitten neljän tunnin ajan persoonallisuustestiin ja sen tulosten analysointiin jokaisen kohdalla. Otin puhelimellani oman testini vastauksista kuvakaappaukset ja jätin ne hautumaan kuvagallerian syövereihin. Nyt on aika palata niihin.

 

16Personalities-testi luokitteli minut niin kutsuttuihin ”löytöretkeilijöihin” ja tämän kategorian sisällä yrittäjiin. Tätä persoonallisuustyyppiä kuvataan kokonaisvaltaisesti älykkääksi, energiseksi ja teräväksi ihmiseksi, joka nauttii reunalla elämisestä. Tekstin alussa mainitut prosentit ovat suoraan vastausteni perusteella testin määrittelemät luvut. Pystyn yhtymään niihin. Vaikka tulokset eivät ole radikaalisti puolella eikä toisella, ovat ne mielestäni kallistuneet omalla kohdallani juuri oikealle puolelle. Rakastan työskennellä ja viettää vapaa-aikaa ihmisten kanssa, ja saan siitä virtaa. Toisaalta kuitenkin tarvitsen tietyn ajan viikosta ihan vaan itselleni, jotta voin ladata akkujani seuraavia päiviä varten. Tavallaan olen myös aika realistinen. Vaikka tykkään hypätä välillä tuntemattomaan ja lähteä tekemään ennen suurempia suunnitteluja, haluan että mukana kulkee aina pieni järjen hiven. Usein se näkyy esimerkiksi kyseenalaistuksissani, joiden avulla pyrkimykseni on pääsääntöisesti löytää syy tekemiselle. Kuitenkin pelkkä se, että ”se on hauskaa, huippua, mielenkiintoista” riittää monesti minulle syyksi. Tämä ajatus tukeekin vahvasti prosentteja siitä, että olen enemmän etsivä kuin suunnitteleva.

 

Yrittäjäpersoonallisuutta ei kiinnosta teoriat tai abstraktit konseptit. Hänellä on tapana tuoda energiaa keskusteluihin, mikäli keskustelulle on tarvetta. Lähtökohtaisesti yrittäjä mieluummin menee ja tekee, useimmiten ajattelee vasta jälkikäteen. Toisaalta lohdullinen ajatus vastauksessa on se, että tekstin mukaan yrittäjä myös pyrkii korjaamaan mahdollisen hätiköinnin aiheuttamat virheet sitä mukaa, kun niitä ilmenee.

Tekstissä todetaan, että juurikin tämän vuoksi koulut ja erilaiset organisoidut ympäristöt ovat yrittäjälle haasteellisia – ei niinkään älyn puutteen vuoksi, vaan enemmänkin siksi, että muodollinen, ohjattu ja luentomainen koulutus ei päde yrittäjän käytännönläheiseen tapaan oppia. Tämän lukiessani totesin jälleen kerran, että olen päätynyt juuri minulle sopivaan kouluun, Proakatemialle. Jo lukion päättötodistuksen nähtyään isoäitini totesi, että olenkin aina ollut enemmän käytännön ihminen. Arvosanoista näki, että paremmin olin oppinut aineita, joita sain käytännön kautta toteuttaa.

 

Seuraava osa-alue, jonka allekirjoitan täysin, on persoonallisuuteni tarkkailukyky ja pienten muutosten huomaaminen ympäristössä. Tämän lisäksi vielä erityisesti se, että en osaa useinkaan tuoda huomioitani erityisen hienovaraisesti esille. Tässä kohtaa ei ole asiallista vajota ”koska minä nyt olen tällainen” -verhon taakse, vaan hienovaraisuus on yksinkertaisesti asia, jota minun pitäisi harjoitella. Toisaalta onhan se nyt kumma, jos joku ei halua muiden edessä kuulutettavaksi tietoa, että housujen vetoketju on jäänyt auki.

 

Ainoastaan noin neljä prosenttia väestöstä on testin mukaan yrittäjäpersoonia. Uskon kuitenkin, että tämä luku on juuri sopiva tuomaan kilpailuhenkeä ja energiaa ympäristöön. Yrittäjät elävät intohimosta ja draamasta, mikä toisinaan omalla kohdallani johtaa myös siihen, että päätöksenteko hankaloituu nopeatempoisessa ärsykevirrassa, jossa loogiselle ajattelulle ei niinkään jää tilaa.

 

On mielenkiintoista löytää testin vastauksista monia täysin omaan toimintaan mukautuvia tapoja ja piirteitä, mutta on hyvä myös muistaa, että ne eivät anna kaikkia tekemisiä anteeksi. Koen, että ihmisen perusolemus pysyy pitkälti samana lapsuuden kasvatuksen ja ympäristön vaikutuksen myötä, mutta pieniä säröjä on mahdollista ja toivottavaakin muokata iän myötä. On jopa lohduttavaa, että on täysin itsestään kiinni, mihin osa-alueisiin omassa kehittymisessään haluaa panostaa.

 

 

16Personalities-testi
https://www.16personalities.com/fi

Kommentoi