Tampere
29 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Leadership as a ServiceKirjoittanut: Annamari Aalto - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yritysvierailu Vincitille

 

Kävimme muutama päivä sitten tiimiläisteni kanssa tutustumassa siihen, mikä tekee huippuyrityksestä huipun. Olimme sopineet yritysvierailun Vincitille, sillä halusimme tietää, kuinka he oikein johtavat henkilöstöään.

 

Vincit on ohjelmistoalan yritys, joka on tunnettu henkilöstöjohtamisestaan. He ovat 400 hengen yritys, joilla on toimipisteitä Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Yhdysvalloissa. Yritys on saanut alkunsa Tampereella, kun tavoitteena oli luoda työpaikka, jonne ”ei vi*uta tulla töihin maanantaina”.

 

Astellessamme Vincitin toimistoon Hervannassa emme voineet olla ihastelematta toimiston tiloja. Yrityksessä työskentelee niin hr-alan asiantuntijoita, myyjiä kuin data-analyytikkoja mutta pääsääntöisesti tietenkin koodareita. Koodareille on luotu huippupuitteet luovaan toimintaan. On terassia, viheralueita, sohvia kuin Lego-seiniä. Kuulemme mahdollisuuksista etätyöhön ja itsenäisiin työaikoihin. Nämä kuitenkin ovat aika yleisiä ohjelmistoalalla. Mitä Vincit tekee sitten vieläkin paremmin? Mikä saa heidät erottumaan muista?

 

Hyvä henkilöstöjohtaminen on ”liiketoiminnan ja ihmisten toiminnan yhdistämistä niin, että saadaan mahdollisimman hyvä tulos”. (Isopoussu, Kauppalehti.fi, 2017) Eihän ole yllätys, että itsestään parhaan irtisaavat työntekijät antavat myös parhaansa yritykselle.

 

Oli upeaa kuulla, että Vincitillä on useita samoja arvoja kuin meillä Proakatemialla. Luottamus, avoimuus, oma aktiivisuus, arvojen mukainen työ ja itseohjautuvuus. Tuntui arvokkaalta opilta, että on päässyt toimimaan jo nyt näiden arvojen parissa jo heti koulusta lähtien. Uskon, että nämä arvot ja toimintatavat juurtuvatkin syvälle jokaisen akatemialaisen sieluun.

 

Olimme kaikki otettuja yrityksen toimintatavoista viimeistään siinä vaiheessa, kun saimme kuulla Vincitin LaaS-palvelusta. LaaS eli Leadership as a Service.

Henkilöstöjohtaminen on yrityksen yksi suurimpia kilpailutekijöitä (Isopoussu, Kauppalehti.fi, 2017). Kuinka johtaa henkilöstö parhaaseen tulokseen?

 

Yrityksiltä kuluu mielettömästi resursseja sellaisten johtamispalveluiden tarjoamiseen, joita työntekijät eivät todellisuudessa tarvitsekaan. Toisaalta samaan aikaan tarvittavia palveluja ei ole saatavilla. Työntekijät ovat yksilöllisiä ja jokaisella on erilaisia tarpeita johtamiseen liittyen. Olisi hölmöä kuvitella, että vastavalmistuneella ohjelmoijalla ja 20 vuoden työuran tehneellä uramiehellä olisi samanlaiset tarpeet johtoon liittyen.

 

Vincit on ratkaissut ongelman kehittämällä palvelun, jossa jokainen saa sellaisia johtamisen palveluja kuin itse tarvitsee. Yritys suhtautuu työntekijöihin yksilöinä ja kokonaisuuksina. Yritys näkee, että työntekijällä on muitakin osa-alueita elämässä, kuten perhe. Yritys tahtoo tukea työntekijää kokonaisuutena.

 

Leadership as a Service on palvelu, joka oli alun perin tarkoitettu vain Vincitin sisäiseen käyttöön, mutta ulkopuoliset yritykset ihastuivat palveluun niin, että nyt sitä myydään myös yrityksen ulkopuolelle.

 

Palvelussa työntekijä kirjautuu nettisivuille ja valitsee palvelun kategorioiden alta. Palvelu tuotetaan joko yrityksen sisällä tai ulkoisella palveluntuottajalla. Aihe-alueet ovat laajoja ja niitä löytyy jokaiseen tarpeeseen. On palveluita opiskelijoille, vastavalmistuneille, perheellisille kuin pidempään työuralla olleille. LaaS oikeasti vastaa työntekijöiden tarpeisiin, eikä näe heitä vain isona massana, jolle tuotetaan samanlaisia palveluita. Vincitillä panostetaan valtavasti henkilöstöön ja se näkyy. Ihmiset kohdataan ihmisinä. Täältä löytyy kattava kuvaus LaaSista:

https://youtu.be/S-ptHN35Hew

 

Vierailusta jäi päällimmäisenä mieleen yrityksen aito tahto ja kiinnostus yksilöä ja yksilön hyvinvointia kohtaan. Tunnin vierailun jälkeen ei ollut enää mikään yllätys miksi Vincit on valittu Suomen parhaaksi työpaikaksi vuosina 2014, 2015 ja 2016 sekä Europan parhaaksi työpaikaksi vuonna 2016. Vierailulta lähtiessäni palkkatyötkin alkoivat kuulostamaan aika huikealta vaihtoehdolta.

 

https://blog.kauppalehti.fi/alykkaampaa-logistiikkaa/henkilostojohtaminen-kilpailutekijana

https://youtu.be/S-ptHN35Hew

https://youtu.be/2weWInCjhM8

www.vincit.fi

www.vincit.fi/laas/

 

 

Kommentoi