Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: IoT autoteollisuudessaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esineiden internet, IoT, muuttaa maailmaa koko ajan. Sen tuomat mahdollisuudet myös muokkaavat tapaamme miettiä ja toteuttaa normeiksi ymmärrettyjä asioitamme. Teleoperaattoriyritys Telia tuo esiin artikkelissaan nykypäivän mallista toteuttaa autojen päivityksiä. Oikean elämän Iron Manin, Elon Muskin, sähköautofirma Tesla ei ole tyytynyt normaaliin tapaan tuottaa uusia autoja vuosi toisensa perään, joka on toinen toistaan hieman parempi. Teslan sähköautoihin on tuotu ohjelmistopäivitykset, jonka kautta autoon voidaan ladata suorituskykyä parantavia ominaisuuksia. Näihin autoihin voidaan ostaa myös lisäominaisuuksia ja osa huolloista voidaan toteuttaa pelkästään päivityksien kautta. Kuka olisi uskonut 20 vuotta sitten, että autoja voitaisiin päivittää nappia painamalla jossain toimistossa tuhansien kilometrien päässä – näin karrikoiden?

IoT poistaa yrityksiltä myös paljon kuluja. Esimerkiksi sähköautojen kohdalla voidaan poistaa huoltamoiden ja sen henkilöstön ylläpito- ja palkkakulut ja kaikki muut ylimääräiset logistiset kulut. Tietenkin päivityksiä tekevien ohjelmoijien palkkoja joudutaan yrityksessä maksamaan, mutta ne eivät yllä kiinteän kivijalkahuoltamon kuluihin. Kuluttajalta se poistaa myös paljon aikaa ja vaivaa, koska tämän ei tarvitse miettiä esimerkiksi auton huoltojen varauksia ja vara-auton hankkimista huollon ajaksi. Tämä on yritykselle ja asiakkaalle win-win-tilanne, joita meidän tulisi olla koko ajan etsimässä.

Yrityksen kulujen ja asiakkaiden vaivojen kattamiseksi IoT vaikuttaa autoilun maailmassa muullakin tavalla. Erilaisten verkkoon yhdistettyjen sensoreiden avulla autot voivat olla tietoisia omasta ja muiden ajoneuvojen tilasta sekä ympäristön, esimerkiksi sään ja tieolosuhteiden, tilasta. Tulevaisuudessa, kun pääsemme teknologiassa eteenpäin, voimme hyödyntää tämän teknologian täysin ja luoda täysin automatisoidun auton, joka on turvallinen ja luotettava. Ihmisen omat aistit voivat monesta syystä hämärtyä tai heiketä ajaessa, johtuu se sitten väsymyksestä, elämän ongelmista tai vaikka päihtymyksestä, joten tulevaisuuden teknologia mahdollistaa paljon turvallisemman tieliikenteen.

Autoilun maailmassa pystymme IoT:n avulla siis luomaan pelkästään näiden esimerkkien avulla turvallisen sekä aikaa ja rahaa säästävän ratkaisun. Täysin toimivaan malliin tulee varmasti kulumaan vielä vuosia, mutta autovalmistajat, jotka ovat lähteneet tähän bisnekseen ovat luomassa parempaa maailmaa hetki hetkeltä, joka tulee varmasti tapahtumaan. Mitä nopeammin tämä muutos tapahtuu, niin sen parempi.

 

 

LÄHTEET:

Meimetis, C. & Nigg, T. 2016. IoT vie autot uudelle tasolle. Luettu 6.11.2017. http://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=5563:iot-vie-autot-uudelle-tasolle&catid=13&Itemid=101

Sonera. 2016. Miten Internet of Things muuttaa yritysten liiketoimintaa? Luettu 6.11.2017. https://www.telia.fi/yrityksille/artikkelit/artikkeli/miten-iot-muuttaa-liiketoimintaa

 

 

Kommentoi