Tampere
15 Jun, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: 16hKirjoittanut: Jenna Keskinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”Se minkä perusteella jotakin pidetään merkityksellisenä, hyvänä, arvokkaana tai muu sellainen, tai muuta sellaista, merkitys, kantavuus.”

Siinäpä teille Suomi Sanakirjan määritelmä sanalle ”arvo”. Kovin tuntuu helpolta ja yksinkertaiselta, mutta toista oli Hurman arvojen määrittäminen. Neljä pajaa, 16 tuntia ja 18 ihmistä, lopputuloksena yksi hyvä ja yhteinen. Hurmapäisyys.

Hurman ensimmäinen ”Arvot, visio ja missio” -nimellä kulkeva paja pidettiin 27.3.2018. Sen jälkeen loput kolme olivat tavalla tai toisella jatko-osia. Hurma koki tärkeäksi nostaa aluksi esiin tiimin jäsenten henkilökohtaisesti tärkeitä arvoja toivossa, että niiden pohjalta nousisi yksi hyvä yhteinen. Ensin karsittiin kymmenestä sanaparista toinen pois. Yliviivattiin viisi itselle vähemmän arvokasta. Yliviivattiin kaksi. Yliviivattiin vielä toisetkin kaksi. Äkkinäisellä laskutoimituksella tästä jäi lopputulokseksi jokaiselle vihkoon oma intuitioperäinen kaikista tärkein arvo. Vapaus sai kannatusta. Ystävyys sai kannatusta. Myös avuliaisuus, rohkeus, itsekunnioitus ja rikkaus erottuivat muista. Isoja juttuja pohdittavaksi.

Itselleni viimeiseksi kisassa jäi vapaus. Hyvänä kakkosena ja kolmosena tuli onnistuminen sekä mielihyvä. Oli kiinnostavaa kuulla, kuinka toisella yksi sana voi saada täysin erilaisen merkityksen kuin omissa ajatuksissani. Minulle vapaus merkitsee vapautta tehdä omat valinnat ja kantaa niistä vastuu. Toisinaan valinnat ovat vieneet perse edellä puuhun ja lujaa, mutta toisinaan olen saanut olla hyvinkin tyytyväinen omiin päätöksiini. Kukaan ei hengitä niskaani tai manipuloi minua tekemään päätöksiä tahtomattani. Toki aina voi yrittää, ja toisinaan on tullut niihin haksahdettuakin. En kuitenkaan koe leijailevani pilvilinnoilla tai maalailevani omaa ihannetilaani. ”Ei ole oikeuksia ilman velvollisuuksia.” Isästäkin tuli fiksu heti, kun pääsin yli teini-iästä. Tässä kohtaa osaa jo arvostaa niitä läheisiä, jotka ovat olleet se tuki ja turva omien päätösteni rinnalla.

Se minusta. Arvopajan kakkososa oli kaukana arvokeskustelusta, mutta kuitenkin niin lähellä. Käytännössä kolme ensimmäistä tuntia käsittelimme kurjan rakasta aihetta ”raha”, jonka jälkeen Hurmalle oli tärkeää purkaa tiimin tilannetta. Viimeinen tunti kuluikin pohdintaan siitä, kuinka tästä jatketaan. Arvokasta keskustelua.

Kolmannessa aihetta käsittelevässä pajassamme pääsimme jo hurmasti lähemmäs määränpäätä. Käsittelimme Hurman iloisimpia hetkiä, ylpeyttä niistä ja tyytyväisyyttä tekemiseen. Isoksi otsikoksi voi nostaa yhdessä tekemisen. Ja yhdessä tekeminen johtaa usein nauruun, huumoriin, hauskuuteen. Usein tiimiläisen vahvempi fiilis on se, joka on helpompi tartuttaa muihin. Lopputulos saattoi jo nousta takaraivoihimme muhimaan tämän pajan aikana. Hurmapäisyys.

Seuraava paja. Tämän päivän aamu. 10.4.2018. Hurmasta taitaa vihdoin olla tulossa Hurma. Mutta onko tämä niin kutsuttu ”tiimi” ponnahdusalusta omiin unelmiin vai Hurman yhteisen unelman saavuttamista? Voiko se olla molempia? Vaikuttaa siltä, että Hurmalle alkaa pikkuhiljaa muodostua oma kulttuuri. Yhtenäisinä nostoina korostuivat välittäminen, möröttömyys, sitoutuminen, suuruudenhulluus, kumppanuus ja lista jatkukoon toisella kertaa. Paljon on vielä tehtävänä, mutta pitkälle ollaan jo päästy. Mökkipajan oppimissopimukseni lopussa totesin vähän epäillen, että hyvä tästä tulee. Nyt voin allekirjoittaa sen jo vahvemmalla kynällä. Hyvä tästä tulee. Onhan meillä ainakin yksi, mihin tukeutua. Hurmapäisyys.

 

 

https://www.suomisanakirja.fi/arvo

Aihetunnisteet:
Kommentoi