Tampere
24 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: ASP-säästäminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

ASP-säästäminen


Blogikirjoitus

 

Asuntosäästöpalkkiolaina tunnetaan paremmin nimellä ASP-laina, joka on suunnattu 15-39-vuotiaille ensiasunnosta haaveileville. ASP-laina sisältää erilaisia etuja ja tukia, jotka tekevät siitä ensiasuntoa ostettaessa parhaan lainavaihtoehdon. Etujen lisäksi siinä on myös muutamia vaatimuksia, joiden takia ASP-lainaa ei voi ottaa hetken mielijohteesta, vaan sen saa säästämisen tuloksena.

ASP-lainan hakijana sinun täytyy tehdä valitsemasi pankin kanssa ASP-säästösopimus, jossa säästät osan lainasummasta ASP-tilille ja pankkisi lainaa loput asunnon kauppasummasta asuntolainana. Sinun tehtävänäsi on säästää vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Tämä sinun tulee tehdä vieläpä vähintään kahdeksassa osassa. ASP-säästäminen on nimittäin muotoiltu niin, että sinun tulee säästää vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan minimissään 150 euroa vuosineljänneksessä. Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä, joten voit säästää vain silloin, kun saat tarpeeksi rahaa. Jos esimerkiksi kesätyöt ovat ainoa rahanlähteesi vuodessa, voit laittaa niistä 300 euroa säästöön, josta 150 euroa heinä-syyskuun aikana ja toinen 150 euroa loka-joulukuun aikana. Näin saat helposti jo kaksi vuosineljännestä säästettyä. Huomionarvoista on myös se, että alle 18-vuotias voi säästää ASP-tilille ainoastaan omalla työllään ansaitsemia varoja.

Pankki maksaa asuntosäästötalletukselle verotonta korkoa 1 prosentin joka vuosi. Keskimäärin suomalaisten pankkien säästötilien vuotuinen korko on alle 0,3 prosenttia eli ASP-tilin vuotuinen korko on todella suuri. Lisäksi korko maksetaan suoraan ASP-tilille, joten mukaan tulee maailman kahdeksas ihme: korkoa korolle. Eikä tässäkään vielä kaikki: Sillä hetkellä, kun kauppakirjat ovat tehty, pankki maksaa vielä verotonta lisäkorkoa enintään kuudelta ensimmäiseltä vuodelta tilinavaushetkestä. Lisä korko on vähintään 2 prosenttia ja enintään 4 prosenttia. Myös ASP-lainaa takaisin maksettaessa korko on normaalia asuntolainaa edullisempi. Valtio antaa tuolle korolle myös korkotuen, joka suojaa yleisen korkotason noustessa voimakkaasti.

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa? Sinun ei tarvitse vielä edes haaveilla ensimmäisen oman asuntosi ostamisesta. Mutta, jos pohdit elämääsi 5 vuotta eteenpäin, olisiko omillaan asuminen silloin ajankohtaista? Omaa asuntoa varten säästäminen kestää aina vuosia, joten säästäminen täytyy aloittaa ennen kuin asunnon ostaminen on ajankohtaista. Järkevin tapa toteuttaa ASP-säästäminen on aloittaa se heti. Mieti ASP-säästämistä 150 euroa kerrallaan. Kerää vuosineljänneksiä yksi kerrallaan nyt, kun sinulla ei ole kiire. Sitten, kun asunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi, voit säästää ASP-tilille maksimissaan jopa 3 000 euroa per vuosineljännes. Näin ollen tuo 10 prosenttia tulee kyllä täyteen sitten, kun asunnon ostaminen on ajankohtaista, mutta aikaa ei voi ostaa.

 

Kirjoittanut Joni Ramu

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

 

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921634

 

Julkaistu: http://oteomaantalouteen.fi/2017/11/06/asp-saastaminen/

 

Kommentit
  • Katarina Ojanen

    Olen itse juurikin lähiaikoina pohtinut ASP-tilin perustamista, kun olen löytänyt itseni vähän liian usein asuntovälityssivuilta haaveilemasta myytävistä asunnoista. Esseesi tuli siis enemmän kuin tarpeeseen tällaiselle käytännön ihmelapselle, joka ei asiasta tiennyt juurikaan yhtään mitään. 😀 Ihanaa lukea tällainen hienosti tiivistetty, mutta informatiivinen essee aiheesta. Kiitos siis tästä!

    19.10.2017
Kommentoi