Tampere
27 May, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Bear Market 2020Kirjoittanut: Antti Eloranta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ei kirjaa
Ei kirjailijaa
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Antti Eloranta

Apaja

Bear market

Karhu markkinat vai härkä markkinat? Tällä hetkellä maailmalla leviävän corona-viiruksiin kuuluvan Covid19-viruksen takia talous on ajautunut vaikeuksiin. Englantilaisittain puhuttaisiin bear marketista, kun talous ja pörssi laskee ja mikäli tilanne olisi positiivinen puhuttaisiin bull marketista, eli härkä markkinoista. Termeillä ei sinänsä ole merkitystä, kunhan tiedostaa tilanteen. Jotta saataisiin kiinni , missä nyt mennään, täytyy palata hetki taaksepäin.

 

 

Yllä on S&P 500-indeksin kehitys viimeiseltä 90-vuodelta. Mikä on S&P 500-indeksi? Se on käytännössä USA:n 500 suurimman pörssiyrityksen lista, jotka yhdistettynä muodostavat indeksin. Mikäli siis esimerkiksi Applen arvo pörssissä putoaisi, mutta muut 499 yritystä nousisivat, niin indeksi nousee. Mikäli taas suurempi osa yrityksistä laskee kuin nousee, niin indeksi laskee. Tästä graafista on havaittavissa harmaalla ”recessionit” eli taantumat taloudessa tai äkilliset pudotukset, kuten 2008-9 vuoden pankkikriisi. Talous on kehittynyt pitkällä tähtäimellä kokoajan, pudotuksista huolimatta. Suurin syy tähän indeksin nousemiseen on teknologiateollisuuden tuleminen ja sen avulla tehokkuuden kasvattaminen. Niin sanottu tietotekniikka onkin nostanut indeksin uusille ”tuhatluvuille” pisteissä, joita talousihmiset kyttäävät. Vuoden 2008 alkaneen talouskriisin ongelmia on korjattu yhä tänä päivänä, korkotasojen ollessa 0% (Euriborit), keskuspankit ovat elvyttäneet maita ja taloustilannetta edelleen. Työllisyys alkoi olla erinomaisella tasolla yhdysvalloissa, sekä suomessa keskityttiin juuri työllisyyden kasvattamiseen hyvillä toimilla. Puhuttiin jo varovaisesti korkojen nousemista.

Ilmeisesti Kiinasta alkunsa saanut viirus, joka leviää uskomattoman tehokkaasti aiheutti järjettömän epävarmuuden markkinoilla. Suomessa niin sanotut tuulipukusijoittajat myivät heti omistuksiansa pois suuremman pudotuksen pelossa, suurempi pudotus tapahtuikin 16.3, jolloin mm Yhdysvaltojen SP500 putosi lähes 13% yhdessä päivässä. Miten Corona vaikuttaa yrittäjiin ja yrityksiin Suomessa? Pakkolain tullessa voimaan koulut ovat kiinni ja yli 10 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä. Millaisiin yrityksiin tämä iskee? (Yle aamutv 17.3) Kauneusalan yrittäjä,  kampaamomestari Minna Haantaus-Pekala kertoi, että hänen yrityksensä muutti toiminnan aamuvuoroon, päivään ja iltaan. Yrittää taata omille työntekijöilleen 3 asiakasta päivässä, mikä riittäisi juuri ja juuri kulujen kattamiseen. Tilanne oli kuitenkin huolestuttava, sillä kysyttäessä Minnalta, kauanko yritys kestää tälläistä tilannetta, oli vastaus että maksimissaan kuukauden, jonka jälkeen on edessä erittäin vaikeat ajat.

Suomen valtio rakentaa tukipakettia, missä muun muassa Business Finland (TEKES) on auttamassa yrityksiä yhdessä Finnveran kanssa. Pankeista Nordea mahdollistaa lyhennysvapaata asuntolainoille ja valmistautuu muutenkin auttamaan niin henkilö, kuin yritysasiakkaita vaikeassa tilanteessa. Valtio asetti alustavasti 5 miljardin tukipaketin yrityksille, millä pieniä yrityksiä voidaan auttaa kassavirran ylläpitämisessä, lainarahalla. Suuria yrityksiä tämä ei auta ja esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa samankaltainen paketti on arvoltaan 28 miljardia euroa. Toimet talouspuolella ovat alimitoitettuja, mutta niin ovat valtiomme varatkin. Konkursseilta on erittäin epätodennäköistä välttyä ja toiset yritykset kärsivät huomattavasti enemmän tästä tilanteesta, kuin muut.

Mistä tiedän, mitkä yritykset kärsivät eniten tilanteesta?

Vastaus on monimutkainen, mutta yksinkertainen. Vaikutus kokonaisuutena talouteen on merkittävä ja epävarmuus osuu tällä hetkellä kaikkiin yrityksiin, sillä sijoittajat pelkäävät tilannetta ja säästävät rahojaan. Suurimman tappion viiruksesta kokee ehdottomasti pk-yrittäjät, jotka pitävät pieniä lounaskahviloita, kosmetologit, parturikampaajat, ravintoloitsjat ja kuntosalit. Esimerkiksi lielahdessa toimiva Fun-Tampere toivoo asiakkailtaan tukea vaikean ajan ylitse, sillä yrityksen kiinteät kustannukset juoksevat, vaikka sali ja tunnit olisivat kiinni. Pörssissä olevista yrityksistä kovimpia kärsijöitä ovat erityisesti lentämiseen, matkailuun ja tapahtumiin, sekä ravintoloihin liittyvät yritykset. Esimerkkinä entinen Restamax Oyj, nykyinen NoHo = Nordic Hospitality partners. Ennen Corona villitystä NoHo teki vahvaa kasvua ja yrityksen osake noteerattiin 11,3€ kurssissa 21 Helmikuuta. Tällä hetkellä kurssi on alle 5€ kappaleelta.

 

 

NoHon kurssista on sulanut viimeisen kuukauden jälkeen yli 50%. Tilanne on haastava, sillä liiketoiminta on pääosin pelkästään ravintoloiden toimintaa, sekä henkilöstövuokrausta etenkin ravintola-alalle. Edessä onkin jo YT-neuvottelut, joissa haetaan väliaikaista ratkaisua. Yhdysvaltojen tilannetta seurataan aktiivisesti ja USA:n talouspaketti yrityksille on 700 miljardia dollaria ja ”bonuksena” mahdollisia lisäpanostuksia, jolloin tuen arvo nousisi yli biljardin dollarin. Toivottavasti suomalaisetkin tukevat ja ymmärtävät yrittäjiä tämän vaikeuden ylitse. PS: Kohta on hyvä aika ostaa osakkeita, sijoitusmielessä. Loppuun vielä Helsingin kehitystä historiasta + viimeiset 5 vuotta, tähän päivään asti.

 

  

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Inga Keski-Heikkilä

    Kiitos Antti! Olen ihan tosi untuvikko näissä pörssiasioissa, joten tämä avasi kivan kevyesti aiheeseen. Eli nyt osaan sanoa niistä edes jotain 😀 Kiinnostus heräsi ja ajattelinkin googlata että löytyykö suomalaisista yrityksistä vastaavia indeksejä. Vai oliko nuo Helsingin indeksit niitä? On kyllä karua miten paljon tämä korona vaikuttaa yrityksiin ja maailman (ja suomen) talouteen. Nyt jos koskaan, toivon että Suomessa tehtäisiin valintoja sillä perusteella, jotka luovat työtä Suomeen!

    19.4.2020
  • Inga Keski-Heikkilä

    Hei mahtavaa kiitos selvennyksestä! 🙂

    19.4.2020
Kommentoi