Tampere
18 Jun, Tuesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Asuntokauppa- Step by stepKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Asuntokauppaan liittyy paljon muistettavaa. Onneksi ammattitaitoinen välittäjä kuitenkin helpottaa asioiden hoitoa ja tekee kaupanteon mukavaksi. Seuraavissa kohdissa käydään läpi asuntokaupan eri vaiheet.

  1. Ostaja: Rahoitus kuntoon

Kun asunnon ostaminen on ajankohtaista, kannattaa pankista hakea lainapäätös jo etukäteen. Kun oikea asunto tulee kohdalle, voi ostotarjouksen tehdä huoletta. Muista kuitenkin lainakatto: omarahoitusta tulee olla vähintään 10% asunnon arvosta.

  1. Myyjä: Myy ja turvaa selusta

Asunnon myynti prosessin aikana on hyvä miettiä kokonaisuutta. Ostaakko uusi asunto ennen vai jälkeen kodin myynnin? Kutsu välittäjä arvioimaan kiinteistö ja keskustele pankkihenkilön kanssa sen jälkeen, paljonko lainaa voidaan myöntää.

  1. Ennen asunnon ostoa: käy asiat tarkasti läpi

Välittäjä tekee myytävästä asunnosta selostus liitteen missä on selvitettynä asunnon kunto. Välittäjän tehtävänä on selvittää myös kiinteistössä tulevat remontit, lunastuslausekkeet sekä mahdolliset ylimääräiset yhtiökokoukset. Kuuntele siis tarkasti välittäjää ja lue huolella selostusliite.

  1. Ostotarjous

Kun sopiva asunto on löytynyt, aletaan miettiä tarjouksen tekoa. Ostotarjous tulee miettiä huolella ja sen jälkeen se toimitetaan yleensä asunnon välittäjälle. Siksi tarjousta laadittaessa on oltava tarkka, koska kun se on jätetty, on se sitova. Tärkeä seikka ostotarjouksessa on sen voimassaoloaika. Ostaja määrittelee voimassaoloajan, mutta on hyvä ottaa huomioon, että asunnon myyjille on annettava tarpeeksi aikaa tutustua tarjoukseen.

  1. Kauppakirja

Ostotarjouksen ja kauppojen välillä luonnostellaan kauppakirja. Tästä löytyvät kaikki oleellinen ja tärkeä tieto kaupasta. Jos muutoksia ehtoihin tulee, esimerkiksi luovutusajankohta, se merkataan luonnokseen. Kauppakirja kannattaa käydä vielä hyvin läpi välittäjän kanssa.

  1. Kaupat

Lopullinen silaus kaupalle tapahtuu yleensä ostajan pankissa. Välittäjän huolehtii, että myyjän osakekirja on kaupantekohetkellä ostajan pankissa. Kun Ostaja on allekirjoittanut lainapaperit jo etukäteen, voidaan siirtyä suoraan kauppoihin. Ostajan tulee huolehtia varainsiirtoveron maksamisesta, ellei ole alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja. Kun kaupat on tehty, rahat siirretty, varainsiirtovero maksettu, kirjataan osakekirjaan siirtomerkintä ja myyjä allekirjoittaa siirron. Ostajan lainan vakuudeksi pankkiin jää osakekirja.

  1. Asuntokaupan jälkeen

Asunnon myyjän tulee huolehtia mahdollisen myyntivoittoveron maksamisesta verottajalle, mikäli ei ole asunut kyseisessä asunnossa vähintään kahta vuotta. Välittäjän harteille jää varainsiirtoverolomakkeen lähettäminen verottajalle, sekä varainsiirtoverolomakkeen ja kauppakirjan toimittaminen isännöitsijälle. Ostajan tehtäväksi jää huolehtia käytännön asioista, kuten vastikemaksut, muuttoilmoitus ja avaimen vastaanotto/luovutus.

Välittäjän ja pankin saumaton yhteistyö on avain onneen!

 

Etusivu

https://ajassa.nordea.fi/arki-asuminen/fakta/mita-asuntokaupoilla-tapahtuu/

 

Kommentoi