Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Asfalttiviidakon KasvuKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kaupunkien kasvaessa päivä päivältä suuremmiksi unohdamme usein pysähtyä miettimään tärkeitä asioita. Kun kaupunkiin tulee kaikkea kivaa, uutta ja siistiä on helppo ajatella, että mikään ei ole pielessä. Todellisuus on kuitenkin se, että meiltä katoaa puut täältä asfalttiviidakon laajentuessa yhä suuremmaksi. Miksi näin ei sitten saisi käydä? CNBC:n raportoiman tutkimuksen mukaan jokainen neliökilometri puustoa säästi noin 0.93 miljoonaa USD ilmansaasteista koituvia terveydenhuollon kustannuksia, 20,000 USD vesi kustannuksia sekä 478,000 USD rakennus, energia, lämmitys ja jäähdytys kustannuksia. Laskelmat toteutettiin suurkaupungeissa, mutta mielestäni tämä antaa osviittaa siitä, että meidänkin kannattaa muistaa pitää kiinni kaupunkiemme puista.

Asun Tampereella ja meillä on toistaiseksi ihan kohtuullisen hyvä tilanne puiden suhteen. Tampere on kuitenkin hyvin nopeaan tahtiin kasvava kaupunki ja se myös tarkoittaa sitä, että rakennustöitä on keskusta alueella runsaasti. Tällä hetkellä keskustan läpi kulkeva tie Hämeenkatu on revitty puoliksi auki, jotta raitiovaunun rakennustyöt pystytään toteuttamaan. Tässä olisi mielestäni hyvä sauma sijoitella aivan ytimeenkin lisää puustoa, kunhan selvitetään paljonko tilaa raitiovaunut tarvitsevat yms. Myös hämeenpuisto on toiminut jo pitkään osana keskustan alueen merkittävimpiä puiden kasvualustoja, kun molemmin puolin kävelytietä kasvaa valtavan kokoisia puita. Toivotaan että näin myös jatkuu.

Keskustan asukkaat eivät tietystikään voi täysmittaisia puita kasvatella missä huvittaa. Me voimme kuitenkin auttaa asiaa esimerkiksi kasvattamalla jonkin sortin pensaita tai jotain muuta vastaavanlaista, Itse muun muassa olen joka kesä kasvattanut useita kymmeniä chilipuita kotonani.

Suomessa on kuitenkin onneksemme huomattavasti parempi tilanne ilmanlaadun suhteen, kuin monessa muussa maassa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että pidetään asia myös näin, eikä turhaan lähdetä pilaamaan sitä, niin kaikkien on tulevaisuudessakin hyvä asua täällä pohjolassa.

Linkki: https://www.linkedin.com/pulse/asfalttiviidakon-kasvu-henri-roivas/?published=t

Lähde: CNBC – We calculated how much money trees save for your city

https://www.cnbc.com/2018/04/27/we-calculated-how-much-money-trees-save-for-your-city.html

Aihetunnisteet:
Kommentoi