Tampere
03 May, Friday
11° C

Proakatemian esseepankki

9 elämän ohjetta vuoteen 2019



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

Johdanto

Halusin listata 9 elämän ohjetta vuoteen 2019, joiden uskon lisäävän kokonaisvaltaisesti elämän laatua ja hyvinvointia. On taito osata määrittää elämälleen laadukkaat elämisen raamit, joiden saavuttaminen vaatii haastetta ja uhrauksia, mutta jotka eivät kuitenkaan ole mahdottomia saavuttaa. Monesti lähdetään tavoittelemaan kuuta taivaalta ja silloin petytään. Oskari Saaren Aki Hintsan Voittamisen Anatomia (WSOY2015) -kirjassa esittämät kolme kysymystä antavat hyvän johdannon myös näille laatimilleni yhdeksälle elämän ohjeelle, jotka laadin vuodelle 2019. Ensimmäinen näistä kolmesta kysymyksestä on: Tiedätkö kuka olet? Toinen kysymys on: Tiedätkö mitä haluat? Ja kolmas kysymys on: Hallitsetko omaa elämääsi? Näiden kolmen kysymyksen pohjalta on hyvä mennä kohti niitä yhdeksää ohjetta, joiden uskon tuovan ainakin omaan elämääni enemmän laatua ja sitä kautta myös ympärilläni olevien ihmisten elämään, kun pystyn parempivointisena olemaan enemmän läsnä ja näin ollen auttamaan myös ympärilläni olevia ihmisiä. On tärkeää ladata omat energiatasot ensin täyteen ja sitten lähteä kaatamaan hyvinvoinnin energistä ilosanomaa myös kanssaihmisille, koska on jotain mistä kaataa. Puolillaan olevasta lasista on paha mennä kaatamaan muille – silloinhan vain kuluttaisi loputkin mehunsa loppuun.

 

1.Älä juokse läpi elämän, pysähdy katsomaan.

Yksinkertainen ohje. Monesti häselletään koko ajan päivästä toiseen ja nähdään itsemme vain suoritusten summana, eikä huomata niitä kaikkia pieniä kauniita asioita mitä ympäristömme on täynnä. Se voi olla pieni kaunis ja piristävä ele ohikulkijalle, linnun viserrys metsässä, kaunis auringon lasku, kengän alla narskuva lumihanki rauhallisesti kouluun/töihin käveltynä pakkasaamuna, rauhallinen hetki aamupalapöydässä läheisen kanssa, mitä vain.

 

2.Work smarter, not harder.

Tämä ohje pätee lähes kaikkeen.Riskianalysoi pari kannattavaa yritysbisnestä ja toteuta ne mieluummin, kuin kymmenen hutaistua yritysbisnestä, joita ei ole loppuun mietitty. Käy huippupalavereissa kerran pari viikossa, kuin kymmenessä huonolaatuisessa. Käy parissa huippuseminaarissa kerran kuussa, ennemmin kuin joka viikko jonkin sortin pöhinä-kissanristiäisissä. Segmentoi bisneksesi yhdelle kohderyhmälle sen sijaan, että yrität tehdä kaikkea kaikille. Vaadi palavereilta pituuden sijaan laadukasta dialogia. Ohjaa energiaasi siten, että aina kun teet töitä, olet energinen ja tehokas, jolloin myös tuotat arvoa reippaasti. Tuntipalkkahommissa voisi vätystellä, mutta yrittäjälle huono workflou tulee vaan yksinkertaisesti liian kalliiksi. Muodosta siis elämäsi toimintatavoista sellaiset, joilla saat workfloustasi energisen ja tehokkaan, ennemmin kuin väsyneen ja hitaan. Syö viisaammin parempaa ravintoa, eläkä isompaa annosmäärää huonoa ravintoa ja niin edelleen.

3.Tärkeät ihmiset eivät ole itsestäänselvyys, varaa heille aikaa.

Monesti arjessa kun mennään umpitunnelissa vain taskien suorittamisesta toiseen, unohdetaan antaa riittävästi aikaa ihmisille, jotka ovat meille tärkeitä. He tarvitsevat meitä ja me heitä. Kukaan meistä ei ole supersankari, joka ei tarvitsisi olkapäätä johon nojata, tai elää elämisen arvoista elämää ja olla myös joskus ihan tekemättä yhtikäs mitään. Läheisten kanssa vietetty aika on niin kuin laittaisi rahaa pankkiin, paitsi vielä paljon arvokkaampaa kuin raha.

 

4.Älä kuluta huomisen energiaa tänään.

Jos lykkäät väsymystä aina päivästä toiseen tekosyyllä ”kyllä nyt vielä tämän päivän/viikon jaksaa” siitä muodostuu elämääsi huono tapa, jonka seurauksena toimit aivan liian pienen osan elinpäivistäsi sataprosenttisilla energiatasoilla. Silloin kun pyrit taas tekemään asiat alati hyvillä energiatasoilla, teet tehokkaasti. Kun teet asiat tehokkaasti, saat nopeammin tuloksia aikaan tekemisessä. Tehokas ahkerointi pudottaa työn tuntimääriä, silloin tulee enemmän vapaata aikaa. Silloin elämä saa muitakin merkityksiä kuin työn teon ja akut alkavat latautumaan enemmän, kuin mitä niistä otettiin aikaisemmin virtaa. Silloin myös itse työn tekeminen muuttuu väsyttävästä energisoivaksi, eikä viikonloppuja enää odota ollenkaan, koska kaikki päivät tuntuvat yhtä elinvoimaisilta, innostavilta ja laadukkailta isossa mittakaavassa toisiinsa vertailtuna. Silloin työ ei ole pakokeino omista sisäisistä demoneista, eikä silloin viikonloppujakaan tarvitse hukuttaa päihteisiin, joilla ihmiset yleensä turruttavat ikävästä työstä aiheutuvan stressin. Tämän seurauksena ihminen kohtaa mörkönsä, eikä hänen enää tarvitse koko ajan juosta eteenpäin, vaan muodostuu taito olla ihan paikallaan ilman yhtikäs mitään Netflixejä sun muita ärsykkeitä. Ihminen on sinut elämänsä ja ajatustensa kanssa. Näin myös kokonaisvaltainen hyvinvointi alkaa paranemaan. Kuulin tämän sanonnan ensimmäisen kerran ystävältäni viime syksynä ja en ensin ymmärtänyt sen merkitystä syvällisesti. Kuitenkin nyt sen ymmärrettyäni, se on tuonut paljon lisäarvoa elämääni.

 

5.Kyseenalaista ja anna kyseenalaistuttaa jatkuvasti tapasi toimia ja pyri valjastamaan kestävämpiä ja parempia toimintatapoja (=rutiineja) käyttöösi.

Teette tapanne, kunnes tapanne tekevät teidät. Mitä enemmän kestäviä toimintatapoja elämässä pystyy luomaan, sitä kestävämmälle pohjalle tulevaisuus alkaa muodostumaan. Niin se vain tuppaa menemään.

 

6.Pyri kokemaan merkityksen tunnetta kokonaisvaltaisesti jokaisella elämäsi osa-alueella.

Tähän kuuluu läheiset ihmiset, harrastukset, työ, ravinto, lepo, ihan kaikki. Tasapainota suhdeluvut kestävälle pohjalle näiden tekijöiden välillä. Mikä prosenttiosuus käytetystä ajasta menee töihin ja mikä lepoon, mikä harrastuksiin ja niin edelleen, eikä vain siten, että työhön menee 80% ajasta ja aikaa muuhun jää vain 20%.

7.Less is more.

Tämä sanonta pätee myös lähes kaikkeen. Keskity ohjaamaan energia pariin asiaan kunnolla, usean asian sijaan. Juo kerran kuussa kunnolla ja laadukkaasti, eläkä joka viikonloppu ”olipa taas rankka viikko, arkeni on paskaa” -mentaliteetin kännejä. Vähemmän keskusteluja, enemmän laadukkaita sellaisia. Koska kun vähemmän, silloin on mahdollisuus saada enemmän laatua keskusteluihin versus, jos juttelee päivät pääksytykseen small talkkina niitä näitä mukavia ja tuhlaa niihin kaikki energiatasot. Elämä on myös liian lyhyt tuhlattavaksi joka ilta huonon saippuasarjan katsomiseen. Katso ennemmin vaikka yksi huippulaadukas leffa kerran pari viikossa. Selaa puhelinta vähän, elä paljoa. Muutama laadukas yhteistyökuvio, sadan huonon sijaan. Hanki muutama iso asiakas sadan pikku asiakkaan sijasta, jotka syövät paljon enemmän aikaasi kuin muutama iso.

 

8.Lataa enemmän akkuja, kuin otat niistä virtaa.

Hyvin yksinkertaista. Jos otat enemmän virtaa kuin lataat, energiatasosi menee pohjalukemiin ja voit huonosti, etkä oikein saa mitään aikaankaan. Et voi myöskään auttaa muita, ennen kuin olet auttanut itseäsi, joten et voi myöskään olla parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi kellekään. Siksi auta ensin itseäsi, voi hyvin ja ulkoista sitten hyvinvointisi ympäristöösi.

 

9.Syö hyvin, sillä olet mitä syöt.

Etkö todellakaan halua olla vanhana hyvinvoiva ja energinen vanhus, joka juoksee vielä puolimaratoneja? Jos vastaus on ei, niin lopeta lukeminen nyt ja jatka vain sen itsensä tunkemista kehoosi. Ei kestä kauaakaan, kun huomaat, että muutut itsekin kasaksi kakkaa. Miksikö kirjoitan näin provosoivasti? Siksi, koska olen itse pahimman sortin kakan syöjä. Syön noin 50% terveellistä ruokaa ja 50% ravintoarvoltaan täyskakkaravintoa ja tiedän, että itsellänikin on petrattavaa – onhan tämän esseen nimi 9 elämän ohjetta vuoteen 2019. Eräs ravintoneuvoja sanoi, että hyvä suhdeluku on 80% terveellistä ja 20% epäterveellistä ravintoa. Eli ei haittaa jos silloin tällöin syö pizzaa ja hampurilaista, mutta pääsääntöisesti on elämäsi kannalta kestävää syödä terveellisesti.

Monesti kuulee, että opiskelijabudjetilla ei voi syödä terveellisesti, mutta tämän sanoja on vain laiska Lidlin einesruokiin lankeava nyyppä. Olin itsekin sellainen ennen kuin perehdyin asioihin. Siksipä halusin linkata tähän artikkelin, jotta sinä, kunnioitettu opiskelija-kollegani, voit lopettaa selittelyn, tehdä itsellesi palveluksen ja alkaa syömään paremmin ja sitä kautta voimaan myös paremmin. En tässä kuitenkaan ihan turhaan meuhkaa, vaan tarjoan myös ratkaisua. Lue seuraava artikkeli ja ota haltuusi elämäsi laadun ja pituuden kannalta tärkeät ja edulliset ruokavinkit osaksi päivittäistä arkeasi.  Muista, että sinä teet tapasi, kunnes tapasi tekevät sinut. Tee hyvistä ruokailutottumuksista tapa numero 1 vuodelle 2019. Syö ruokasi niin kuin ne olisivat lääkkeesi, niin sinun ei tarvitse syödä lääkkeitäsi niin kuin ne olisivat ruokaasi: https://suomenterveysravinto.fi/blogi/terveellista-ruokaa-edullisesti/

 

 

Lähteet:

https://suomenterveysravinto.fi/blogi/terveellista-ruokaa-edullisesti/

Hyvän olon treenipäiväkirja (Gummerus 2018)

Satokausikalenteri 2019 (Samuli Karjula)

Oskari Saari Aki Hintsa – Voittamisen Anatomia (WSOY 2015)

Kommentoi