Tampere
17 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

5 vinkkiä esiintymistaidon kehittämiseen



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

 

Työelämässä, niinkuin henkilökohtaisessa elämässäkin tarvitsee esiintymistaitoa nykyään lähes joka alalla. On esiintyminen sitten pienelle tai suurelle ryhmälle, siinä pätee samat esiintymisen seikat. Näillä viidellä vinkillä saat omasta esiintymisestäsi paremman:

1. Ole oma itsesi

Esiintyminen on henkilökohtainen asia ja tällöin tulee olla oma itsensä. Muilta voi saada hyviä vinkkejä esiintymiseen liittyen, mutta muista suhtautua niihin pienellä varauksella, jokainen esiintyy kuitenkin itselleen parhaalla tavalla. Suomessa esiintyjää arvostetaan kun hän on luonteva, tietää mistä ja mitä puhuu ja arvostaa yleisöään.

2. Älä huolestu pienistä virheistä

Virheitä sattuu kaikille, myös parhaille esiintyjille. Älä siis huolestu jos sattuu muutama lipsahdus, kokonaiskuva esiintymisestä on tärkeämpi. Pienet lipsahdukset voi kuitenkin korjata nopeasti huumorilla, jos se tuntuu olevan itselleen kaikkein luontevin tapa.

3. Aloita reippaasti

Aloituksen pitää olla reipas, yleisö pitää saada kiinnostumaan, jotta he jaksavat kuunnella koko esityksen. Olisi hyvä miettiä itselleen muutama sopiva aloituslausahdus jo valmiiksi. Vältä kuitenkin kaikkia perinteisiä ”Hyvää päivää vaan kaikille” tai ”Anteeksi, pieni hetki, etsin esityksen täältä koneelta”. Aloituksessa on myös hyvä tehdä yleisölle selväksi kuinka heitä osallistetaan puhumisen aikana.

4. Tee tukimateriaalista selkeä

Powerpointilla pystyy nykyään kikkailemaan vaikka ja mitä, mutta se ei kuitenkaan ole yleensä viisasta. Esityksen ei pidä toistaa puhettasi sana sanalta, vaan tukea sitä. Iso fonttikoko, yleensä noin 20-40, lyhyet fraasit ja kuvat tehoavat kaikken parhaiten. Kuvien ja videoiden on todettu jäävän paljon paremmin mieleen kuin tekstien, mieti tätä ensi kerralla kun suunnittelet omaa esitystäsi.

5. Lopeta napakasti

Napakka lopetus kokoaa koko esityksen yhteen. Viimeisten sanojen jälkeen ei enää kannata lähteä lisäilemään lauseita ”Ai niin, minulta oli unohtua..” tai ”Ja se piti vielä sanoa..”. Nämä esityksen jälkeen tulevat lauseet syövät sekä esityksen, että itse huomautuksen, arvoa. Lopeta siis esitys napakasti, jotta esityksestä jää arvokkaampi tunnelma.

Näiden viiden vinkin avulla saat omasta esityksestä vieläkin paremman. Muista olla rento oma itsesi ja luota omaan tekemiseen, se vie jo pitkälle!

Lähteet:

https://kauppakamari.fi/2012/07/17/kehita-esiintymistaitojasi-lue-helpot-vinkit/

Kommentoi