Tampere
28 May, Tuesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Vaatteet – hyvää vai huonoa, eettistä vai ekologista?Kirjoittanut: Inga Keski-Heikkilä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen huomannut poistuttuani ”vaatetusalan kuplasta” että ihmisillä on hyvin vääränlaista tietoa vaatteiden materiaaleista, ekologisuudesta ja eettisyydestä. Ymmärrän kyllä asian täysin, ettei tässä tietotulvassa kaikkea voi sisäistää. Siksi halusin kirjoittaa pienen blogitekstin ja avata tietouttani muille ja samalla päivittää omaa tietouttani. Toivon että teksti herättää keskustelua, kyseenalaistamista ja saat kirjoituksestani jotain uutta tietoa.

 

Mitä tarkoittaa eettinen ja ekologinen muoti?

 

Monella menevät sekaisin eettisyys ja ekologisuus. Eettisyydellä tarkoitetaan tuotetta, joka on valmistettu mahdollisimman ihmis- ja eläinarvoa kunnioittaen. Tuotteen jokaisessa vaiheessa kunnioitetaan inhimillisiä työaikoja sekä oloja, ja työstä maksetaan elämiseen riittävää palkkaa. Ekologinen ei automaattisesti tarkoita sitä, että se olisi myös eettinen. Sen on saattanut valmistaa vaatejätti, joka on käyttänyt lapsityövoimaa ja loukannut todella radikaalisti ihmisarvoa.

Jos tahdot hankkia ekologisesti valmistettuja tuotteita, sinun tulee olla tarkkana, ettei tuote ole valmistettu luonnonvaroja tuhlaavista materiaaleista, esimerkiksi öljy (muovi, polyester, akryyli yms). Niiden valmistukseen käytetään myös paljon luontoa tuhoavia myrkkyjä. Myös puuvilla kuuluu epäekologisiin materiaaleihin, sillä pelkän yhden t-paidan valmistus kuluttaa 6 vuoden juomavedet (2 700 litraa). Mikäli haluat varmistua ekologisuudesta, tulisi käyttää kierrätettyjä laadukkaasti valmistettuja tuotteita, jotka kestävät pitkään tai kierrätetyistä materiaaleista tehtyjä uusia vaatteita.

 

Materiaalit

 

Useimmin materiaaleista puhuttaessa törmään siihen, että ei tiedetä viskoosin, lyocellin, modaalin, tencelin ja bambun tarkoittavan käytännössä samaa asiaa. Ne ovat kaikki peräisin kasveista, mutta saadaksemme siitä kuitua, on sen käytävä läpi teollinen prosessi (muuntokuitu). Viskoosin valmistus on luonnolle kaikista haitallisin, sillä siinä käytetään luonnolle ja vesistöille haitallisia kemikaaleja. Lyocell ja tencell ovat ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja. Suomessa ollaan kehitelty uusi ekologisempi Ioncell kuitu, joka toivottavasti tulevaisuudessa korvaa viskoosin kokonaan.

Törmään myös hämmästyttävän usein siihen, että polyesteria pidetään hyvänä ja hengittävänä materiaalina. Polyester, polyamidi ja akryyli ovat kaikki öljypohjaisia tekokuituja, joten siksi kuidulla on huono imukyky ja se hengittää huonosti. Akryyli on tekokuiduista kaikista epäekologisin, sillä se on laadultaan todella huonoa, hiostavaa ja vie muita tekokuituja enemmän luonnonvaroja. Syy akryylin käytölle on ainoastaan sen edullinen hinta.  Materiaalina polyester ja polyamidi ovat kestäviä, esimerkiksi rakennustyömaalla työvaatteissa suositaan polyesteria. Tällaisissa tapauksissa polyester ja polyamidi ovat ekologisuuden kannalta parempi vaihtoehto kuin luonnonkuidut. Polyamidi on usein hyvä lisä kestävyyttä ja hankausta vaativiin tuotteisiin, kuten sukat ja sukkahousut. Mutta koska ne ovat öljypohjaisia, eli maatumattomia materiaaleja, suosittelen etsimään tuotteita, jotka ovat valmistettu kierrätetystä polyamidista ja polyesterista. Tärkeintä on korjata rikki menneet vaatteet ja kierrättää loppuun käytetyt vaatteet oikein.

 

 

http://www.vihreatvaatteet.com/materiaaliopas/

 

http://www.vihreatvaatteet.com/faq/

Kommentit
  • Amanda Hiltunen

    Hyvä essee tärkeästä aiheesta. Mielestäni materiaalitietoutta olisi hyvä saada kuluttajien tietouteen entistä paremmin. Myös vaatealan epäekologisuus on aihe josta ei voi puhua liikaa. Niin kutsuttu viherpesu (näennäinen ekologisuus) ja vaatteiden brändääminen “ekologisiksi” mikäli ne eivät sitä ole on todella törkeää ja alhaista kuluttajien harhaanjohtamista. Siksi on tärkeää että näistä aiheista kirjoitetaan ja puhutaan.

    20.4.2019
  • Salla Nieminen

    Mielenkiintoinen blogiessee! Tulipa kyllä itselle jopa lievä ahdistus siitä, että aihe on minulle niin vieras. En ole tullut edes ajatelleeksi, mitä eettinen tai ekologinen muoti tarkoittaa. Olisikin mielnkiinnolla lukenut vielä lisää sinun ajatuksiasi siitä, mistä tällainen itseni kaltainen tavallinen tietämätön kuluttaja sitten tunnistaa ekologisen tai eettisen muodin. Esseen viimeinen lause toimi meielestäni mainiona loppukaneettina, vaikka mielestäni tätä ajatusta olisi voinut avata vielä lisääkin. Tietosi ja osaamisesi erilaisista materiaaleista on kyllä hämmästyttävää! Tiedän kyllä, kenelle soitan, kun seuraavan kerran olen vaatekaupoilla. 😀

    21.4.2019
Kommentoi